tisdag 19 oktober 2010

Problemet med mediabevakningen

Tidningarnas Telegrambyrå (TT) är en klassiker i svensk media. De har funnits sen Hedenhös och är på sätt och vis ett filter genom vilket nästan alla nyheter som nått Sverige under 1900-talet och framåt gått genom. De har nått radiolyssnare eftersom deras version av världshändelserna har presenterats här. Tidningarna är fulla av artiklar som avslutas med dessa tecken (TT). De övervakar alltså det nyhetsflöde som ständigt flyter fram där ute i världen.

Under hela deras tid som nyhetsbevakare har TT också blivit kritiserade för att ha en politiskt färgad underton eller att ha valt sida i en diskussion genom att man väljer bort vissa aspekter i en konflikt, ett krig eller nåt annat som hänt ute i världen. Huruvida det är sant eller ej i samtliga fall kan jag inte bedöma så här på rak arm eftersom jag inte finns på plats i t ex Mexico City, New Delhi eller Haifa. Vad jag dock kan bedöma är att TT valt sida medvetet eller omedvetet i klimatdebatten. Det märks när man ohämmat tar upp de alarmrapporter som kommer in om smältande glaciärer och förhöjda medeltemperaturer när sådant inte har med den frågan att göra alls. TT är dock inte lika stelbenta och insnöade på detta spår som SVT är. En balanserad nyhetsrapportering där även kritik får presenteras är dock önskvärd. Andra larmrapporter som utan vidare återgivits är det om Bisfenol A som bl a finns i det bläck som man skriver kvitton med. De larmrapporterna kan nu läggas till handlingarna och glömmas bort. Bisfenol A är inte så farligt som rapporterna påstår.

Men TT har nu fått kritik av ett annat slag, nämligen att man har fel källor eller helt enkelt brister i fakta. Det är en organisation vid namn Second Opinion som genomfört en granskning av 50 nyheter i TT och funnit brister i fakta eller sammanblandningar av undersökningsresultat i tolv av dessa nyheter. En av orsakerna till dessa misstag och fel är tidspressen. Det gäller att vara snabb i dagens nyhetsrapportering. Internet innebär att vanligt folk får tillgång till nyheter inom sekunder i vissa fall.

Det är ett stort problem med mediabevakningen att faktakontrollen inte alltid är den bästa. Min faktakontroll brister säkert också men inte i samma utsträckning TTs eller någon annan nyhetsbyrås. Fler undersökningar av den här typen skulle behövas för att testa om folk verkligen tror på nyhetsrapporteringen utan att ifrågasätta dess innehåll.

Vem har gjort bort sej mest under det första decenniet på 2000-talet?

Med anledningen av min "jättepopulära" enkät här i högermarginalen vill jag ha förslag på personer som ni tycker har dabbat sej extra mycket under det första decenniet på 2000-talet. Det kan vara inom vilket område som helst men kom inte med din pappa, mamma, storebror, pojk-/flickvän etc utan det bör vara en känd person eller organisation. Det är bara att komma med förslag. Jag finns kvar som ett permanent PEMTOS* för er alla.



* PEMTOS = Problem Existerar Mellan Tangentbord Och Stol, översättning av PEBKAC, Problem Exists Between Keyboard And Chair.

Populära inlägg