torsdag 8 juli 2010

Ännu ett inlägg om religion och klimatfrågan


Dags att svamla lite igen. Återigen om religion och klimat, den här gången ihop med varandra. Det är än en gång ett inlägg från annat håll som fått mej att skriva detta. Det Maggie skriver är nåt som många redan observerat (inklusive jag själv många gånger), nämligen att miljöfrågan har religiösa över- och undertoner. Det tar sej inte så sällan väldigt religiösa uttryck som t ex när man mot allt sunt förnuft förespråkar etanol som drivmedel trots att det är konstaterat att de odlingar som ska frambringa detta för miljörörelsen så heliga drivmedel inte bara är miljöförstörande utan även spär på eko-imperialismen.

 Kanske vi behöver böja oss inför Godzilla, vem vet?

Ett annat exempel är demoniseringen av koldioxiden, som om den var ett hot mot livet trots att den är av grundstenarna för att vi över huvud taget existerar. Stackars barnen i skolorna som får lära sej irrläror av samma typ som religion. Jag anser i alla fall att det är irrläror. Andra må tycka annorlunda gällande AGW-hypotesen men vad de tycker bryr jag mej inte om. Jag accepterar förstås att andra åsikter finns, i yttrandefrihetens namn, men är inte intresserad av dom annat om jag får chansen att motbevisa dom. Anledningen till att jag inte är intresserad är att jag inte ser alternativet till min egen åsikt som speciellt tilltalande. Varför skulle jag då läsa in mej på andras åsikter mer än nödvändigt om jag inte håller med om det som sägs?

Nu låter jag väldigt kategorisk men jag har tagit mej förbi det stadium där man granskar allt AGW-sidan har att komma med och numera enbart skummar igenom mest pliktskyldigt för att det åtminstone ska verka som om man är intresserad. Så om jag låter kategorisk är det för att jag blivit det pga motståndarsidan som gör allt kategoriskt och granskar det man skriver som om man vore en samhällsomstörtare.

Saken är den att AGW-hypotesen ÄR en religion, åtminstone en i vardande. Dess tillskyndare skyddar sin åsikt med samma glöd som nånsin en fundamentalistiskt religiös person skyddar sin religion. De som predikar hypotesen (sjunger dess lov) gör det på samma vis som en imam eller pastor gör.


Många ur de mest fanatiska miljörörelserna vill säkert inte heller bli påminda om att deras rörelser i vissa fall har sitt ursprung i de rörelser som sprang upp i Tyskland på 1910-talet, varav en av dessa ledde till NSDAP,  ett parti som är ökänt i historien. Många nazister var verkligen måna om miljön och såg miljöarbetet som det bästa man kunde utföra vid sidan av att hota, trakassera och döda för dom icke önskvärda representanter för diverse minoriteter.

Så, nu får det vara slut med svamlet från min sida för den här gången. Väl mött en annan gång. Lev väl och låt inte predikanterna bita er!

Populära inlägg