Jag har en del saker som jag glömde ta upp med mitt tidigare inlägg om sopsorteringen. Jag tänkte inte på det när jag skrev om detta i fredags men varför ska vi som privatpersoner göra följande saker:
1) rengöra förpackningar, dvs skölja ur dom, som ska gå i endera plast-, pappers- eller kärlen för brännbart?
2) slänga wellpapp på ett ställe och vanligt papper på ett annat?
3) slänga papper till filtren som hör ihop med kaffesumpen i komposten när allt annat papper ska slängas på sitt håll?
4) inte slänga de så kallade lågenergilamporna i speciella behållare i sophusen utan vi ska behöva åka till tippen för att slänga dom?
Tilläggsfråga: Varför har inte alla bostadsområden en egen liten station för sortering? Som det är nu är det varken hackat eller malet.
De flesta sophus jag varit inne i blir efter ett tag, oftast inom ett år, rena rama sanitära olägenheterna (på ren svenska: jävla helvetes skithålor!). Att rengöra förpackningar är i praktiken att göra soparbetarnas jobb. Ö h t att sopsortera är att göra deras jobb åt dom. Sen får vi betala för detta. Ska vi köra soporna till respektive anläggning och bränna/återvinna det åt dom också?
Jag vet inte mycket om strukturen hos wellpapp men det brinner som all annan cellulosa och tar visserligen mer plats än mycket annat men jag ser ändå inte någon anledning att bannlysa det från sophusen. De flesta som använder sophusen är antingen gamla, trötta eller lata (ibland allt på en gång) och man vill helt enkelt inte behöva åka från ställe till ställe för att lämpa av en sak här och en sak där. Med bensinpriserna idag blir det en väldigt onödig investering.
Komposteringen är ett mysterium för mej att det får fortgå. Här ska alltså matrester, kaffesump och liknande samsas, i relativt öppna kärl (det där som ska kallas lock ovanpå är mer som ett spjäll som t o m en fågel eller en mus kan öppna), och sen sprida mögel, bakterier och annat till alla som går in i sophusen.
Lubbe Nordström hade haft mycket att klaga på här. Jag tror faktiskt att han skulle ha haft mycket att klaga på. Jag menar, kärlen rengörs ju inte! I alla fall inte här där jag bor. De bara töms, spolas kanske pliktskyldigast då och då, men någon rengöring är det inte tal om. De är i vissa fall fyra-fem år gamla nu. Behöver vi kompostera som bor i lägenhet? NEJ!
Lågenergilamporna är ett sorgligt kapitel som många bloggar ägnat många inlägg åt. Kvicksilver som kan läcka ut och göra ett rum obeboeligt i flera minuter innan man kan gå och sanera det. Dyra och ineffektiva är de också, ineffektiva vad gäller ljuset eftersom det ger ett dunklare och sämre ljus än andra lampor. Förresten, vad är det för energi vi sparar egentligen? Allt för att EU fått storhetsvansinne i samband med
klimatvansinnet och förbjudit de vanliga glödlamporna. LED- och halogenlampor är förstås på gång så köp dom, om ni kan. Men skippa lågenergilamporna.
Jag avslutar mitt inlägg med detta råd som kommer från kemikalieinspektionen angående just lågenergilampor:
"
Stäng dörrar till rummet där en varm lampa gått sönder, ventilera rummet (öppna ett fönster) och LÄMNA rummet. Den europeiska lamporganisationen ELC rekommenderar att man lämnar rummet i 20-30 minuter. Samla senare upp lampresterna med en bit styvt papper eller kartong och torka golvet och andra ytor i närheten med en fuktig trasa. Lägg lampresterna i en glasburk med lock. Lägg även trasan i glasburken, förslut burken och märk den tex med texten ” Kan innehålla kvicksilver från en lågenergilampa”. Lämna in burken till returhantering som är avsedd för miljöfarligt avfall. Använd inte dammsugare, eftersom det finns risk att ytterligare finfördela och förånga kvicksilverdropparna och sprida kvicksilvret i luften, vilket ökar risken för inandning av giftet."