måndag 3 mars 2014

Liten skrift om ergonomi


Liten skrift om ergonomi

Människan är byggd för rörelse. Vi är ett av få djur som klarar av att simma, springa och klättra i ett svep. Vår relativt lätta och smidiga kropp gör det möjligt för oss att röra oss i de flesta element. Men det har ett pris. Vi bör helst ta minst 10 000 steg om dagen, enligt expertisen. Det är också viktigt att vi gör många olika rörelser med våra kroppar dagligen, dvs sträcka på halsen och ryggen, känna efter var vi har sittknölarna i bäckenet samt höfterna någonstans när vi sitter men även när vi går och står är det viktigt att känna efter hur höfterna är i förhållande till ens övriga kropp. De bör vara precis i linje med resten av kroppen. Då tänker man sig en osynlig linje från höfterna genom ryggen upp i nacken och huvudet. 

Knäna ska vara lediga och lätt böjda. Man kan komplettera sittandet vid datorn med att stå. Höj då ditt skrivbord (det är rekommenderat att ha ett höj- och sänkbart skrivbord nu för tiden) och stå vid din arbetsplats. Det får ryggen att arbeta mer. Det viktiga är att armen från axeln ner till armbågen är i 90-gradig vinkel mot underarmen så mycket som möjligt. Detta för att inte överbelasta nacke och axlar. 

När du sitter vid en dator se då till att ryggen belastas så lite som möjligt. Följ råden ovan men flytta även på kroppen lite då och då när den tröttnar på en viss position. Luta dig inte fram mot skärmen med armbågarna på skrivbordet mer än om du vill titta närmare på något. Ryggen bör vara så rak som möjligt. Hellre något bakåtlutad än framåtlutad, dock inte alldeles för långt tillbaka. En ”hösäck” är definitivt inget att rekommendera, speciellt inte om man redan har ont i ryggen pga skada. 


Bild ett: Skillnaden mellan en bra och en dålig hållning vid skrivbordet kan faktiskt ha en avgörande effekt på ditt framtida välmående.

Vi bör inte sitta still eller göra samma sak med kroppen för länge. När du känner att du får ont eller bara känner leda så res på dig, ta en kort promenad i närheten av din arbetsplats, eller gör rörelser vid sidan av skrivbordet, som i bild två nedan. Drick lite vatten eller titta ut genom ett fönster. Framför allt, sträck på dig i din fulla längd, ut med armarna uppåt och åt sidorna samt sträck på benen och fötterna. 


Bild två: Sträck ut kroppen så långt du kan. Vifta gärna på händerna också. 

Som den här kvinnan sitter i bilden nedan är det bra ur ergonomisk synvinkel. Hon sitter rak i ryggen och nacken så att huvudet får en bekväm position vilket ger ögonen en bättre möjlighet att se skärmens innehåll. 


Bild tre: Den här kvinnan sitter nästintill hundraprocentigt perfekt rent ergonomiskt, tack vare stolen och skrivbordet som hjälper henne att sitta rätt. Notera även fotstödet. 

Har man inga armstöd på sin stol gör man bäst i att ha skrivbordet i en höjd som passar ens underarmar. Se bilden nedan t ex. 


Bild fyra: Poser som denna passar faktiskt bra för att visa hur man ska ha sin överkropp i förhållande till det skrivbord man sitter vid. 

Så här ska man alltså helst inte sitta: 


Bild fem: Det här är förstås humor men det finns människor som sitter så här på allvar. 

Så upp och rör på er när ni känner det onda eller ledan i er! 


Bild sex: Exempel på rörelser som kan göras om man känner sig stel. 

Texten här ovan är hämtad från ett kompendium jag skrivit för mitt jobb. Jag tänker lämna in det ganska snart. Bilderna har jag hittat på nätet, på olika bloggar, så jag antar att så länge ingen klagar kan jag använda dom fritt i samband med texten.



"Hur ska jag nu förmedla det här?"
 

Populära inlägg