onsdag 15 februari 2012

Politikernas utsläpp av grodor måste minskas


Lena Ek, vårt senaste komikerbidrag bland världssamfundets politiker, skriver den gamla vanliga drapan om koldioxid och klimat samt drämmer till med lite snack om sotet som hon menar är minst lika farligt för isarna i norr. Ni vet, dom där isarna som smälter om somrarna och fryser till igen om vintrarna (mest sublimering och vatten som äter bort en massa is dock) och som vägrar lyda order från de som anser sej veta bäst om hur klimatet fungerar.

Sotet från våra brasor smälter Arktis isar, säger Ek. Det ska vara rejäla brasor det och de ska hålla på i många år för att det ska ha någon effekt. Nej, om det är nåt som borde minskas rejält så är det utsläppen av politiska grodor. Fast kanske inte ändå. Det ger ju oss bloggare nåt att skriva om!




"När en politiker säger att vi sitter i samma båt så var på din vakt, betyder det att det är du som skall ro."

Min tid som arkeolog

Jag har varit arkeolog i ca en månad. Det var dock rätt länge sen nu och minnena börjar blekna så sakteliga. Jag kanske ska ta det från början.

Hösten 1999 började jag en distanskurs i arkeologi som anordnades av Lunds universitet och Gotlands högskola med praktik på Gotland. Det teoretiska gick väl så där, jag kunde väl ha lagt manken till och lärt mej lite ödmjukhet inför frågorna för jag slarvade rätt mycket när jag skulle skriva uppgifterna. I vilket fall som helst skulle vi avsluta den här kursen med en månads fältarbete på Gotland i maj 2000, på ett ställe som heter Ajvide. Det ligger några km söder om Klintehamn på Gotlands västkust, en bit innanför kusten. Här gräver man sen 1983 ut ett område som var något av en centralpunkt för fisket och säljakten för 4000-5000 år sen.

Folket som bodde här var främst jägare och fiskare men viss boskapsskötsel verkar ha förekommit understundom. Det var ett samhälle som balanserade på gränsen till de förändringar det samhälle vi idag inordnar under benämningen neolitikum innebar. När sen det vi idag kallar bronsåldern inföll på Gotland för ca 4000 år sen övergavs platsen successivt.

Det var till denna plats vi kom för att göra vårt avslutande prov i arkeologikursen. Under en månads tid grävde vi ut en remsa på den sydöstra delen av av lokalen. I mitt schakt fanns ingenting förutom jord, stenar och nåt som jag trodde var nåt av intresse men som en av arkeologerna inte tyckte var nåt alls. Det var en bit sälben eller nåt sånt och eftersom mitt schakt i övrigt inte hade givit något kunde det slängas bort. I schakten bredvid fanns det dock nästan hur mycket som helst. Min vanliga otur alltså.

Bland annat hittades en grav som låg nästan perfekt inom schaktets utformning. Jag kommer att visa bilder vid ett senare tillfälle. Jag har inget inskannat just nu förutom en bild på en av deltagarna, vars namn jag inte kommer ihåg nu. Så här ser hon ut i aktion. Som sagt, jag kommer inte ihåg hennes namn så risken att PUL skulle träda i kraft här är noll.


Vi var ca 25 stycken som genomgick denna kurs och vi fick väl rätt så bra kontakt inbördes och med våra kursledare. Hela kursen leddes av den store Göran Burenhult. Han kom då och då ner för att titta till vårt arbete. En av dagarna vigdes åt en rundtur på ön med visning av de olika platserna man i övrigt grävde ut och funderade över rent vetenskapligt. Torsburgen är den plats jag kommer ihåg bäst. En gigantisk fornborg byggd på en ås mitt i ingenstans nån gång för länge sen. Det är t o m det enda vetenskapen har kommit fram till, om man vill vara elak. Det närmaste man kommit är att det tycks ha varit en skyddsanläggning för de omkringliggande byarnas befolkning i närmare tusen år från vår tideräknings början och framåt.

Det var en trevlig tid och vi hade skoj tillsammans, även på fritiden. Det skulle vara kul att få återuppleva en sån gemenskap.

Liten uppdatering ett par timmar senare. Detta är några av bilderna jag tog under kursens gång.

En av skallarna grävs fram i schaktet näst näst längst bort från mitt schakt sett.  Det skilde kanske fyra meter till mitt schakt.

Föreläsning om hur man tar jordprover och analyserar dom för att kolla dels åldern dels kolla efter isotoper skapade av mänsklig aktivitet. Den äldre mannen med kepsen var en expert på området. Han var 80 år då år 2000. Jag kommer tyvärr inte ihåg hans namn men ser jag det skulle jag känna igen det direkt. Kanske nån som läser detta vet vad han hette.
Utgrävningar vid Ajvide. Halva gruppen syns här i full aktion.


"Att döma av världshistorien har rättvisan alltid befunnit sig i underläge."

Populära inlägg