onsdag 7 mars 2012

Vetenskapshörnan: min erfarenhet av arkeologi

Välkommen till vetenskapshörnan, en serie inlägg där jag diskuterar vetenskap sett från min horisont. 


Arkeologi är ett av mina intressen och ett jag faktiskt arbetat med i mina dar. För en tid sen lade jag upp lite bilder från min (korta) tid som arkeolog, den tid då jag studerade ämnet med en avslutningskurs på Gotland. Jag tänkte berätta lite hur jag upplevde denna tid. Själva kursen innan avslutningskursen lämnar jag därhän nu för det är själva det praktiska som är intressant. Vi skulle delta i utgrävningarna i Ajvide, ett ställe i Eksta, på Gotlands västkust.


Jag kom till Gotland på valborgsmässoafton 2000, en kall och blåsig dag vill jag minnas. De hade anordnat en traditionsenlig brasa på en udde i Klintehamn, där jag skulle bo på ett vandrarhem. Jag har lagt upp en bild på denna majbrasa i en tidigare Bildsöndag nånstans. Bara att titta genom mitt arkiv. Det är en bild av en stor eld med skuggor framför. Utgrävningarna och instruktionerna som följde med dessa skulle inte börja förrän två dagar senare men det skadade inte att vara ute i god tid. Vi var några stycken blivande arkeologer som skulle bo ihop på det här vandrarhemmet. Bra då att vi bodde såpass nära stället där utgrävningarna ägde rum, det är bara några kilometer mellan Klintehamn och Ajvide.


Utgrävningarna gick till på ungefär samma vis som man ser på TV i programmet Time Team (Tidsresenärerna på svenska) som sänds i Kanal 9. Fast vi hade 30 dagar, inte 3. Som jag tidigare nämnt var mitt schakt rena floppen för den som ville ha godsaker från förr. Ingenting av värde under den här tidsperioden. Men jag har ändå anledning att vara nöjd med det jag gjorde för det visade var gravarna inte var och var man inte höll på med nåt speciellt, vilket också är viktigt att veta. Man vill ju veta hur stort ett område var som de höll till på för så länge sen.


Hela maj månad gick åt till dessa utgrävningar, vilket gav mej en smalare kropp och brunare hud. Den förra har vuxit ut igen och det senare har bleknat så nu ser jag ut som en typisk gwai lo. Under utgrävningens lopp deltog vi också i kortare kurser i jordartsbestämning, hur man känner igen olika perioder i de fynd som görs, hur man mäter surheten i jorden för att bestämma vilken påverkan mänskligheten haft på området samt att arkeologer använder sej av naturen när man behöver. Några moderna påfund som bajamajor eller dylikt har man inte här.


Vi deltog också i en exkursion runt hela Gotland och fick se de olika områden som man grävt ut och som gett oss oerhört mycket information om öns historia. Järnåldersbyar, Torsburgen, gravfält från järnåldern samt senare tiders industriella utveckling. När de 30 dagarna var över kände jag bedrövelse över att behöva åka hem igen för det var en underbar tid. I framtiden ska jag komma tillbaka och då se ön med "egna" ögon. Kanske hittar jag de saker jag inte hittade då för 12 år sen...












"En stor stad är ett stort vansinne"

Populära inlägg