lördag 30 oktober 2010

Nytt sätt att stoppa spridningen av malaria


Malaria är en av världens hemskaste sjukdomar, orsakad av kroppens reaktion på den parasit, Plasmodium, som lever i magen på malariamyggor världen över. Denna parasit sprider sej vid stick till olika djur där den sen bosätter sej inuti röda blodkropparna i dessa djurs inre. Det nya sättet att tänka kommer sej av att man stoppar den vidare överföringen från djur till nästa mygga som kommer för att suga ens blod. Man alltså helt enkelt stänger av parasitens förmåga att reproducera sej i nästa steg så att plasmodium inte får chansen att bli farlig i nästa värdkropp.

Att bekämpa myggor med bakterier eller DDT funkar ju förstås också väldigt effektivt men det rubbar ju den ekologiska balansen då mygg är en viktig basföda för många fåglar, groddjur och kräldjur. Dessutom finns ju risken att halterna av DDT och annat kan ackumuleras högre upp i näringskedjan.  Skulle detta försök lyckas ute i världen kan dessa forskare räkna med ett framtida Nobelpris i medicin.

Förtydligande av gårdagens inlägg

Den som läste mitt inlägg igår kan ha fått den uppfattningen att jag blandade ihop väder och klimat. Både ja och nej. Ja för att utan väder blir det inget klimat, nej för att de är olika vetenskapliga ting. Vädret utvecklas ju hela tiden. Klimat kan ses som den vetenskapliga beteckningen på den periodiskt återkommande utvecklingen. Dessutom är det främst från min egen horisont som jag ser ett ointresse. Ser man till de andra bloggarna är det fullt intresse men det är oftast de vanliga kombattanterna som hör av sej. Några nya är det sällan man ser skriva där. Som jag sa, de närmast sörjande. Folket i gemen har glömt klimatdebatten.

Populära inlägg