måndag 12 januari 2009

Google är farligt för klimatet

Det kommer in den ena dumma larmrapporten efter den andra numera. Nu är det sökningar på internet, framför allt via Google, som är klimatboven. Aftonbladet skriver i bästa sensajorunalistiska stil:

"Fysikern Alex Wissner-Gross vid Harvard University i USA har kommit fram till att en sökning genererar utsläpp på cirka 7 gram koldioxid, medan en en tekokare ger cirka 15 gram koldioxid. Han har kommit fram till att två sökningar motsvarar lika mycket energi som det går åt för att koka upp en kopp vatten i en tekokare. Koldioxidutsläppen kommer från dataterminaler och datacentra som Google driver på olika platser i världen."

IT-sektorn är ett stort hot mot klimatet, enligt artikeln. Nån som lider brist på syre här? Trodde inte det. Varför dessa larmrapporter kommer just nu är nog inte så svårt att lista ut. Skepticismen gentemot AGW-teorierna bara ökar och alltmer "vanligt folk" börjar lyssna på dissidenterna. Nu gäller det alltså att få tillbaka de tveksamma med sensationer som detta. Det kan också vara konkurrenter till Google som på detta sätt vill klämma åt dom för att de är så stora på sökmotormarknaden. De kan då få till stånd en sån här undersökning. Men varför i så fall MSN och Yahoo skulle vara bättre än Google vet i alla fall inte jag.

Makroklimat - ett nytt ord för framtiden?

Med anledning av artiklar skrivna av Skeptikern och Maggie vill jag mynta en ny term, makroklimat. Med makroklimat menar jag det klimat som råder i solsystemet och som påverkar samtliga planeter med atmosfär genom solens försorg. Jag vet inte ens om ordet makroklimat existerar och om det gör det används det fel. Jag prövade att slå upp det på Google men fick inte det svar jag hoppats på.

Jag tvivlar på att pressen tar upp detta ord för det gör ju processen kort med AGW-teorin. Att solen skulle vara orsaken till att klimatet ändras på jorden kan dom inte gå med på, nu när de blivit sålda på AGW-sensationen. Ytterligare ett exempel på sensajournalism. Det finns indikationer på att Jupiters stormar är lite våldsammare och att Mars kan vara aningen varmare än vanligt. Är det en slump att även vår planet är lite varmare samtidigt? Det är, som jag ser det, ett utslag av makroklimatet. Det kanske till och med är så att planeternas inbördes gravitation, med Jupiter i spetsen (förstås eftersom den är överlägset störst av planeterna), påverkar klimatet på respektive planet. Hur detta ligger till vet jag inte och kan inte beräkna själv. Men det kanske finns någon duktig astronom som kan detta.

Tydligen är en ny istid på väg, snabbt. Ännu ett utslag av makroklimatet kanske?

Populära inlägg