torsdag 1 augusti 2013

Vilka äter LCHF-dieten och liknande dieter?

Frågan ställer jag med anledning av den debattartikel ett antal läkare fått in i DN och som nu citeras runt i medierna. Det visar sej nämligen att sjukdomar relaterade till dålig kost ökar bland människor i åldrarna 35-44 år som har dålig utbildning och dessa läkare pekar då ut LCHF-dieten och liknande dieter. Frågar man folk i gemen verkar det som om folk över 44 är de som äter mest av den här dieten. Folk med utbildning. Det har åtminstone jag märkt genom min högst ovetenskapliga och mycket inofficiella undersökning.

Folk i den ålder som drabbas mest av "västerländska" sjukdomar verkar äta mer av det som rekommenderas, nämligen kolhydrater och fleromättat fett, ibland till och med transfetter. En okulär koll på diverse snabbmatsrestauranger visar detta klart. De är också påfallande ofta lågutbildade och formligen älskar fett i kombination med kolhydrater, med dålig tillgång på proteiner som balanserar de båda förstnämnda. Fiber verkar också fattas. Läkarna bakom artikeln verkar dock inse den journalistiska principen att för att få uppmärksamhet för sin sak är det bäst att gå på i ullstrumporna gentemot populära dieter. Men då missar man flera saker. Sen gör ju DN inte saken bättre då de sätter en rubrik som praktiskt taget ser ut som en krigsförklaring.
Problemet är egentligen inte kosten. Man kan äta vad som helst och ändå få problem med kärlen till slut. Det är hur man rör sej som är grunden i allt. Det räcker faktiskt med att man går en rask promenad. Sen ska man förstås inte vräka i sej utan äta med måtta. Dessutom kan man få sjukdomar när man övergår från en diet till en annan. Märk väl ordet kan. Det innebär inte att det blir så. Möjligheter finns alltid i allt. Det vore intressant att se hur läkarna gått tillväga för att se hur de kommit fram till sin artikel.

Åter till frågan, vilka äter LCHF? En till okulär besiktning ger vid handen att det är relativt utbildade och/eller erfarna människor över 40 som äter just denna kost, som strängt taget inte är en diet utan ett sätt att hålla fettnivåerna i ens kropp i schack. När man uppnått jämvikt i kroppen är det upp till en själv att äta och röra sej enligt kroppens egna behov. Hur ens egen kropp mår bäst visar sej efter ett tag. Vad min kropp anbelangar är jag trots min utbildning svag för dåliga kolhydrater. Men jag försöker....




"By seeing London, I have seen as much of life as the world can show"

Populära inlägg