tisdag 29 december 2009

Nästa gång du hör eller läser nån profetia om framtiden...

...kom ihåg detta du läste här. Eller vad tycks om denna profetia uttalad av pajasen Paul Ehrlich ca 1970:

“Population will inevitably and completely outstrip whatever small increases in food supplies we make. The death rate will increase until at least 100-200 million people per year will be starving to death during the next ten years.” (Vår population kommer i slutändan att helt och hållet överväga de små ökningar i tillgången på mat vi kan skapa. Mortaliteten kommer att öka till ca 100-200 miljoner människor per år pga svält under de kommande tio åren.)


Vad har då hänt sen dess? Inte mycket, lite svält här och var men faktum är att svälten är marginaliserad världen över numera. Det är färre som svälter i världen. Kolla vilka källor ni, det är ett faktum. Att det är för många som svälter är hemskt men vi kan hjälpa dom. Frågan är om politikerna vill göra det.


Ovanstående kan verka elakt gentemot Ehrlich men han har haft fel så många gånger att jag är förvånad att man fortsätter att ge honom priser. Hade han jobbat inom nåt av de områden som täcks av ett Nobelpris hade han väl fått det också.

Glaciärer göder haven med sitt innehåll



Anthony Watts återger en rapport från Virginia Tech som visar att glaciärer är en viktig källa för att vidarebefordra material som en gång fastnat i isen till djur- och växtlivet i havet och förmodligen i förlängningen de som lever på stränderna. Exemplet i undersökningen är från Alaskas glaciärer så undersökningar får utvisa huruvida det stämmer på andra håll i världen. Kommentarerna på Watts'  blogg är inne på den tanke som är brukligt i fråga om glaciärer, nämligen att det som fastnat i isen en gång var en skog som växte längre upp på bergen en gång och att vädret blivit sämre så att glaciärerna har bildats, vuxit ut och dödat träden. Sen har varmare tider kommit och plantmaterialet har nu förts ut i havet. En cykel om man så vill.

Det får mej att tänka på nåt annat, nämligen pollen. Är det någon biolog som händelsevis läser min blogg och som kan svara mej på denna fråga: Hur länge klarar sej pollen infruset i en glaciär? Min tanke är den att pollen som förts från de dödade träden eller fastnat i isen från annat håll kan ha överlevt på nåt vis och sen när isen slutgiltigt dragit sej undan och blottat marken har dessa pollen hamnat på marken och varit de första kolonisatörerna av den nya marken. Jag väntar på detta svar med spänning.

Detta är de tankar som kommer för mej nu när kvicksilvret kryper neråt -20.

Populära inlägg