onsdag 5 mars 2014

Från klimatalarmism till klimatnoja med virus ur isen

Ur permafrosten i Sibirien har forskare fått fram ett virus som angriper amöbor. Det är ofarligt för människor och är såpass stort att det syns i vanliga mikroskop. Det intressanta är att detta virus har legat 30,000 år i permafrosten. Det visar enligt mej på hur motståndskraftigt livet är om det kan ligga i dvala i där nere i flera tusen år och sen kan bringas åter till liv så fort man tinar upp det. Men naturligtvis ska man dra in klimatdravlet i ekvationen. De forskare som håller på med virusforskningen är oroade för vad som händer när permafrosten helt tinar upp. Vilka virus kommer fram då?

Jag kan lugna alla som läser DNs artikel med att den sibiriska permafrosten inte kommer att töa bort i första taget. Det av flera viktiga skäl. Det första skälet är att permafrosten är väldigt stor och det lilla skikt i frosten som tinar gör det varje vår, som det alltid gjort ända sen Sibirien frös till för flera miljoner år sen. För att hela ska tina upp krävs antingen att jordens inre öppnar sej precis under Sibirien eller att solen plötsligt blir flera hundra grader varmare åt vårt håll. Inget av detta lär hända inom överskådlig framtid.

Det andra skälet är att de flesta bakterier och virus som kommer fram nu ur isen och permafrosten kommer troligtvis att dö i kontakten med dagens bakterier och virus, som har utvecklats vidare. Frysning innebär ju att utvecklingen stannar av. Detta är ingen science fiction-film där ett smittoämne eller en varelse från forntiden tinas upp och skapar problem innan hjälten stoppar det "onda".

Det tredje skälet är de flesta bakterier och virus inte har med oss människor, eller ens med det vi har omkring oss, att göra. De lever nere i jorden och ogillar luften ovanför. De farliga varelserna har vi redan hos oss. För övrigt anser jag inte att virus och bakterier är det hemskaste som kan drabba oss. Visserligen kan miljoner dö men då rör det sej om en första kontakt med ett inkompatibelt smittoämne. Vi människor är fullt kapabla att ta död på väldigt många fler än vad virus och bakterier klarar av.

Nojan kring virus och bakterier kan vi nog släppa. Det ligger visserligen ett visst mått av säkerhetstänkande i att varna för eventuella epidemier, men ligger det verkligen i allas intresse att låta sej skrämmas hela tiden? Måste dessutom klimatdravlet vara med precis överallt? Naturligtvis vill inte DN låta oss kommentera eller länka till artikeln direkt. Tröttsamt med en sån attityd gentemot läsarna. Från språklig synvinkel kan jag till sist säga att ordet virus är ett latinskt ord som betyder gift.



"A thin grey fog hung over the city, and the streets were very cold; for summer was in England."

Populära inlägg