lördag 23 mars 2013

Den tysta diskrimineringen

Glöm allt om diskriminering pga hudfärg, kön eller liknande för ett litet tag. Tänk er istället en sorts diskriminering som får fortgå hela tiden, utan att någon gör nåt åt det. Så fort man påtalar denna orättvisa nickar folk instämmande men ingen gör nåt åt det. Jag skulle vilja säga att det är den vanligaste formen av diskriminering vi har och den mest fördomsfulla. Jag talar om åldersdiskriminering, inte bara den riktad mot äldre utan alla ålderskategorier.

Den får fortgå därför att samhället mer eller mindre förväntar sej att vi ska agera utifrån förutbestämda och oskrivna regler för hur man ska bete sej med och inför varandra. De som bryter mot dessa regler blir utskrattade, förlöjligade eller ses som fjantar. Kort sagt diskriminerade. Ordet diskriminering betyder ordagrant skilja ut, sära på. Man väljer alltså ut folk och skiljer dom från mängden därför att man anser att de inte hör hemma i mängden, eller ser dom som ett hot på nåt vis. Det är därför en del telefonbolag försökt hindra äldre från att teckna abonnemang för att de inte trott att de ska leva så länge till. Det om något är en sjuhelvetes fördom.

Unga vuxna å sin sida förväntas agera vuxet från den dagen de fyller 18 år. Gör de inte det blir de sedda som barnsliga eller störande element. De skiljs ut från mängden och får utstå en massa dumheter från "de som vet bäst" och den stora massan tiger och tittar på utan att göra nåt, vare sej för att hjälpa de diskriminerade att bli "vuxna" eller se till att stoppa diskrimineringen.

Jag tror här vi har den egentliga orsaken till alla andra sorters diskrimineringar. Vi har oskrivna regler för hur vi alla ska uppföra oss och bete oss och kommer det någon/några som inte följer dessa normer blir vi osäkra eller irriterade. Vi gör allt för att behålla status quo (läget oförändrat på latin) och de som inte följer våra regler efter att vi gett dom deras "order" blir följaktligen diskriminerade.

Diskriminering har alltså, som allt annat negativt i samhället, sin grund i fördomar om andra människor och deras seder och bruk. Okunskap gör oss påfallande ofta till diskriminerande varelser. Är vi i så fall okunniga om varandra? Det tror jag faktiskt. Vi söker kunskap om varandra, på olika sätt. De som inte vill lära sej om andra är inte nödvändigtvis de som diskriminerar. Ibland kan kunskap leda till diskriminering i alla fall. En underlig paradox, inte sant? Förmodligen beror det på felaktig kunskap.

Ska vi bli av med åldersnojan får vi se till att bli av med fördomarna gentemot våra förväntningar på vad som ska kallas gammal. Utseende och förmåga stämmer inte alltid överens och ålder är bara en siffra.



"En dom låter sig motbevisas men aldrig en fördom."

Populära inlägg