söndag 17 mars 2013

Helgonmyten kring St Patrick

Idag har Gertrud namnsdag i Sverige. Irland firar St Patrick, deras stora helgon och mer än någon annan figur en sammanhållande person för alla irländare (inklusive de ölpimplande fanatikerna i USA, "irrländarna"). Det är framför allt tack vare amrisarna som firandet av St Patrick blivit så stort.

Som framgår av wikipediaartikeln lutar forskarna åt att legenden om St Patrick är ett konglomerat, en blandning, av två olika berättelser om två personer som verkade ungefär samtidigt på Irland, på 400-talet. Den ene hette Palladius, utsänd av den kristna kyrkan för att verka bland irländarna på 400-talet, och den andre hette Ciaran, en irländare som fattat tycke för kristendomen och ville sprida den bland sina landsmän på 500-talet.

Det är ofta så, inte bara med helgon utan med alla personer man hyllar flera generationer efter deras död, att man kommer ihåg fel visavi de berättelser som finns om dom. Det är väl därför många personer har samma personligheter och liknande drag trots att de enligt legenderna är olika personer. Men varför lät myten och legenderna honom födas i Skottland? Skottland var nämligen ingen del av Romarriket när legenden om Patrick utspelade sej.

Jag tror att det beror på alla kopplingarna mellan Irland och Skottland som existerat sen tusentals år tillbaka och att irländarna helt enkelt gjorde den kopplingen att han var från Skottland, trots att Palladius, den som man tror var den verklige Patrick tycks ha varit från södra delen av ön Britannien.

Inget av allt detta hindrar att det verkligen har funnits en person vid namn Patrick som genomgått allt som står om honom i legenderna. Problemet är att vi inte hittar något som stöder alla påståendena. Palladius och Ciaran är verkliga personer som har berättelser om sej som liknar de om St Patrick väldigt mycket. Därför gör en del forskare det antagandet att folkminnet kommer ihåg fel och har blandat ihop dessa människor till en enda och gett honom det romerska namnet Patrick (Patricius vilket betyder faderlig).


"Grönt är skönt"

Populära inlägg