söndag 17 mars 2013

Vanlig mat världen över

Mat är mat, var man än i världen vänder sej. Att vi skulle må bättre av en viss sorts mat bara för att den är exotisk verkar konstigt. Samma sak att vi skulle må generellt sämre av samma sorts mat. Mat är till för att organismen ska fortleva, gärna med hälsan i behåll. Att den tillför näring och starkt bidrar till vår fortsatta hälsa är ställt utom allt tvivel. Men det DN rapar upp tillför inget alls. Vet man alls vad "nordisk kost" är för något?

Nordisk mat är till stora delar gryn, fläskkött, fisk, frukt, bär, smör, grädde och dylikt. Dessutom har vi sen länge komplimenterat denna mat med mat från olika delar av världen. Mat är kultur och matkultur är den viktigaste formen av kultur. Våra förfäder mådde bra av den grunden plus alla tillägg. Någon diet levde man inte efter för det hade man varken tid eller råd med. Vi behöver inte heller följa några dieter för det räcker med följande grundregler: Ät regelbundet, vräk inte i dej maten, ät bara tillräckligt för att bli mätt varje gång, rör på dej minst 30 minuter varje dag oavsett vilket sätt du än rör dej samt njut av det du gör, vad det än är du gör.

Som sagt, mat är mat och att vi skulle må bättre av en "diet" är bara nonsens. Envar mår bra av det som han/hon känner sej bra av, så länge det inte gör oss sjuka. Det som ser omedelbart tilltalande ut för ögonen är förmodligen det också. Jag kan inte tänka mej dock att något av detta är bra för någon normal människa. Maten nedan är dock fullt ätbar i alla lägen.

Bra mat utan dieter. Bild från Veronika i fokus."Det är skillnad på andar och andra"

Populära inlägg