lördag 30 april 2011

Folk i södra Sverige inte helt lika folk i norra Sverige

Forskare som undersökt 1525 svenskar och 3212 utländska medborgare som referens har kommit fram till att det finns en skillnad mellan folk i södra och norra Sverige, rent genetiskt alltså. Det är ett samarbete mellan Karolinska Institutet i Stockholm och Helsingfors universitet. Svenskar är mer släkt med tyskar och britter än med finländare, enligt den här studien.

Genetik. Nu visar visserligen bilden hur känslig DNA:t är för röntgenstrålning men principen är alltså som det ser ut på bilden.
Det är i och för sej inte så konstigt för man ser faktiskt en synbar skillnad mellan svenskar och finländare. De flesta finländare är mörkare i håret och blekare i hyn än de flesta svenskar. Språket betyder inget i sammanhanget eftersom språk kan bytas relativt snabbt. Ändå är det finska språket nästan uteslutande en finsk angelägenhet, om man ser till genetiken. Det finns en del bland den finska populationen som har samma ursprung som andra folk i Norden men det beror nog just på språköverföring, en sak som händer överallt hela tiden.
Här är en genetisk karta över svenskars släktskap. Som synes är Finlands population ganska skild från resten av Norden, framför allt de från Östra Finland.
Det man tittat på är människans genom, framför allt vissa genetiska markörer som skiljer sej åt i olika områden. Man har tittat på vilka genetiska defekter som finns var, vilka sjukdomar som är vanligast var och så vidare. Det är uppenbarligen födan och det geografiska området som stått för skillnaderna. Detta sista är min egen tolkning av materialet. Som bilden ovan visar är också en del ryssar släkt med folk i norra Sverige. Det är inte så konstigt eftersom de rör sej i samma område.

Vad gäller skillnaden inom Sveriges gränser är det en gradvis skillnad som mer eller mindre följer de geografiska förutsättningarna, dvs i stort sett gäller skogsområdena och bergen som skiljande mellan populationer, även om detta har luckrats upp en del de senaste 300 åren. Skillnaderna är större i norr därför att de har varit mer isolerade från varandra.

Folken i Götaland och Svealand är mer befryndade med folk i Tyskland av kartan ovan att döma vilket inte är så konstigt. Att det finns släktskap med ryssar bekräftar till viss del legenderna från tidig medeltid om folk från öster som då och då kom över havet och plundrade. En del blev nog kvar och satte sina spår. Senare tiders utbyte i form av krig och handel har ytterligare befäst släktbanden.

Vi får se om fler människor kan lockas att delta i såna här tester för att få en än mer överskådlig bild över Nordens befolkning.

fredag 29 april 2011

Vad innebar det att vara viking?

"Vikingapark hotar vikingaarvet" basunerar tre arkeologistuderande ut i en debattartikel i UNT 27 april. De menar att den park som planeras med syftet att vara både en informativ park och en nöjespark med vikingatiden som tema skulle skada folks uppfattning om vad en viking var och vad vikingatiden egentligen var. Frågan man då borde ställa sej är: vad var en viking för en typ av människa?

Först och främst bör man fråga sej om det är rätt att kalla den period mellan ca 750-1050 vi idag kallar för vikingatiden för just detta. Ordet viking dyker allra tidigast upp i engelska skrifter på 800-talet, framför allt hos den engelske poeten och historieskrivaren Widsith, och betyder då människa från vissa städer och byar i Norden som ägnar sej åt mer eller mindre illegala affärer och för detta blivit bortdrivna av danerna. Om detta ord har med det nordiska uttrycket dra i viking att göra. Detta uttryck är betydligt yngre än det engelska ordet, från ca 900-1070, och verkar ha mer med folk som inte är daner eller annat folk att göra. Plundrare vid den här tiden kallades just för rövare, oavsett om de verkade till sjöss eller på landbacken. Ordet viking var alltså synonymt med mer eller mindre lösliga gäng som drog runt och rövade.

Där kommer tolkningen att lura i vikar rätt bra in. Flera källor talar om Skåne som utgångspunkten för många av dessa "vikingar" och de stenar från 900-talet som hyllar ordet viking är också därifrån. Inte för att jag gillar orsak och verkan men det finns en by i nordvästra Skåne, nära Helsingborg, som heter just Viken. Bamses skapare, Rune Andréasson, bodde där under en stor del av sitt liv, bara för att inflika nåt helt irrelevant. En viking var alltså en rövare vitt skild från de så sakteliga framväxande staterna i Norden, förmodligen ofta i konflikt med dessa stater. Kanske sin tids gerillaband i vissa fall. De ville driva handel på sitt sätt men hindrades eftersom städerna i söder hellre handlade med de av staterna utsedda handelsmännen. Då tog de till vapen och började plundra istället.

Här ser jag faktiskt en orsak till att Skåne hamnade i Danmarks ägo från början snarare än Sveriges. Man ville från Danmarks sida få stopp på plundrarna och då Svea Rike inte var intresserat av att stoppa dom, eller inte kunde, gjorde man det själva.
Återskapad hjälm från en av gravarna i Sutton Hoo. De gravarna är från 600-talet men ger ändå en riktig bild av vilken sorts hjälm man hade under den så kallade vikingatiden.
Det är inte direkt den bild man får i skolan av en viking. Här får vi lära oss en ganska vag orsak till benämningen viking och att den användes om alla. Det är dock helt fel. Totalt fel. Den som tror att ordet viking skulle ha fallit i god jord på 900-talet i Norden är helt ute och cyklar. Det är romantiker som Geijer och Tegnér som i början av 1800-talet är orsaken till vår syn på vikingen som den ädle krigaren som både rövade och slogs för friheten. De såg väl i vikingen en motsvarighet till den av Rousseau kallade "den ädle vilden".

Det var med denna utgångspunkt som forskarna satte stämpeln viking på allt som skedde från år 793, då en attack mot ett kloster i nordöstra England, Lindisfarne, blev ovanligt lyckad. Man hävdar sen att vikingatiden tog slut i och med normandernas övertagande av England 1066. Men då glömmer även forskarna att den här typen av attacker hade pågått ända sen slutet av 200-talet f v t och de sista attackerna från nordbor kom så sent som på 1300-talet. Det är ett betydligt större spann av röveri än man skulle kunna tro.

Nu menar forskarna att det finns ett mönster i den här perioden som skiljer sej från de andra och därför bör man kalla det för vikingatiden. Jag kan då inte se nåt speciellt mönster som skiljer ut dessa attacker från alla andra. Det fanns rövarband i Arabien vid samma tid, både till sjöss och på land, otaliga pirater höll till i vattnen kring det som idag kallas Indonesien. Bergen i Östeuropa kryllade av banditer och Nordafrika hade precis blivit civiliserat av araberna som tagit över mark som tidigare hållits av just diverse kriminella element. Araberna själva hade varit till stora delar nomadiska, varav en del var banditer, innan de tagit sej i kragen och, tyvärr, under en ny religions fana dragit ut över världen för att se till att andra också tog sej i kragen. Tyvärr skriver jag eftersom religion inte är nån långsiktig lösning på ett problem.

En sista sak innan jag slutar för nu är att man såväl i England som Tyskland och Frankrike kallade folken daner eller nordmän. Danerna kom förresten inte för att plundra och röva utan för att erövra...

torsdag 28 april 2011

Huggormar i gräset

Var på utflykt idag. Vi såg två huggormar som ringlade fram i gräset. Den ena var svart med svagt sicksack-mönster och den andra var grå med klart sicksack-mönster. Båda var små, förmodligen fjolårsungar, och pinnade på rätt bra ibland ris och stenar. De i gruppen som var tydligt rädda stod likt frun i huset på en stol när en mus syntes i köket. Jag fram med kameran när den första ormen visade sej men bilden blev inte som jag trodde. Ormen är i alla fall den lätt kurviga saken mitt i bilden.
Orm i gräset...
De är snabba små krabater och det var ju varmt och skönt för dom så det är inte att undra på om de har mycket energi. Bidrar på sluttampen med en bild på ett riktigt hatobjekt, ett vindkraftverk:
Ormen i paradiset...

onsdag 27 april 2011

Slå två smällar i en fluga

Så där, då fick jag med två av de saker jag betraktar som dumma och alldeles för uppblåsta ämnen i vårt moderna samhälle. Det ena, klimatdebatten, är som tur är på väg ut ur bilden och det andra, immigrantdebatten, torde också snart försvinna. Det är bara tröga konservativa fattiglappar som fortfarande ser immigranter som ett hot. Vi andra stereotypa människor gör inte det.

tisdag 26 april 2011

Voyager-sonderna på väg ut ur vårt solsystem

Klicka på bilden ovan. Det är en kompilation av bilder tagna av Voyager 1 & 2 1990 av vårt solsystem där de största planeterna syns. I efterhand har man lagt in en bild av vår egen galax för att visa att även på det oerhörda avståndet som de båda sonderna befinner sej från vår planet är ändå utsikten mot resten av galaxen densamma.

Voyager 1 & 2 sköts upp 1977 med syftet att utforska de yttre planeterna från Jupiter till Neptunus. Efter det var det fritt fram att färdas ut mot solsystemets yttersta delar. Som bilden här ovan visar är de båda sonderna snart ute ur vårt solsystem efter 34 års färd. Vi får väl se om de klarar övergången från solsystem till själva rymden utan skavanker.

Många tror på en rymdpappa, säger enkät


Bortsett från att man vid enkäter brukar göra ett urval är detta en rätt oroande bild av hur vissa människor ser på sin omvärld. Än mer oroande är att så många tror på kreationism, alltså att en gud skapade världen såsom står skrivet i diverse böcker och andra skrifter. Det verkar i så fall inte vara så konstigt att så många människor älskar diktatur och makt i den här världen eftersom kreationism bygger på tanken att en högre makt ligger bakom allt.

I vilket fall som helst är det beklämmande att rim och reson fått ge vika för dumheter i denna tid som borde domineras av upplysning.

måndag 25 april 2011

Om konsten att lura en hel värld

Firade du Jordens dag den 22 april? Inte? Det kanske inte är så konstigt eftersom det i stora drag är en amerikansk angelägenhet. Om du nu gjorde det skänk då en tanke till de som ligger bakom denna konstiga dedikation till en planet som inte behöver den. Framför allt till en hycklare, lögnare och mördare vid namn Ira Einhorn, som tog död på sin flickvän Holly Maddux när hon inte ville vara ihop med honom längre. Vad värre var, han komposterade sen hennes lik i en koffert!

I sann återvinningsanda såg han till att hon återbördades till den jord hon föddes på. Är det en aktion värdig en krigsmotståndare och miljöaktivist? Wikipedia-artikeln jag länkat till verkar vilja skyla över hans roll i skapandet av denna dag, Jordens dag, för om man läser diskussionerna finns det en som säger sej ha sett Einhorn på scenen den 22 april 1970 då denna dag skapades.

Jag ogillar den här sortens aktivism eftersom den ofta föder grupptänkande, oförmåga att se verkligheten samt våld gentemot oliktänkande, såväl verbalt som fysiskt. Speciellt ogillar jag Jordens dag eftersom vi inte behöver den. Det är en god tanke men fel utförd. Vad vi behöver en dag som hyllar allt gott vi gör för och på jorden, inte försöker göra slut på allt gott genom att påpeka felen utan att göra nåt åt dom.

Läktaridioti

När jag som bäst sitter och öser beröm över känslan att gå på fotboll så gör idioter sitt bästa för att dra ner den känslan i smutsen. Bara för att vissa inte gillar ett domslut ska det inte behöva gå ut över en hel match. Jävla idioter! Ni som inte kan skilja på sport och smällare bör inte få gå på fotboll alls! Ni förstör bara för äkta supportrar som vill kunna avnjuta en match i lugn och ro. Man skulle kunna tro att somliga inte har hjärnan påkopplad. Hjärna förresten, det är säkert inte den som styr sånt här. Det är nog ryggmärgsreflexen. Gör domaren nåt ni inte gillar ut med smällarna bara!

Nu drar jag medvetet alla huliganer över en kam för en mobb är inte full av individer, det är en samling personer med ett enda medvetande och tankegången där är förvånansvärt simpel. Det handlar om att hata och skada. Samma sak fast värre hände vid dåvarande Heyselstadion 1985 när en grupp människor blev till en enda organism och gick till attack mot den andra klacken. 39 människor dog där om jag minns rätt. Kom inte och säg att jag överdriver för även om ingen dog idag i Södertälje är det ändå samma sak, en organism som utsett någon till sin fiende. Hoppas för er skull att domaren inte förlorar hörseln för gör han det bör ni åka in för mordförsök!

Lite sportsnack

Låt oss snacka sport idag. Jag tar sällan upp det här eftersom det är något jag annars håller för mej själv. Vad man håller på för lag är inte alltid en sak som man bör skrika från hustaken då man riskerar att bli idiotförklarad av vissa men å andra sidan har jag blivit idiotförklarad här av vissa som inte fattar vad jag skriver om så jag tar risken idag.

BANDY

En sport som jag inte längre tar på så stort allvar, framför allt inte som "fel" lag vinner hela tiden. Nu kanske mitt intresse ökar lite eftersom GAIS tog sej upp i elitserien. Annars är bandy lite svårt att följa faktiskt för bollen är aldrig där man tror att den är. Jag är full av beundran för kameraansvariga som kan se den när den rör sej över isen. Om nu bara Onödigviken och Tråkerås kunde åka ut istället för att vinna hela tiden skulle bandy vara en kul sport. Fjantarby och Mesbyn får gärna misslyckas också.

ISHOCKEY

Hockey är en av mina favoritsporter. Det är fart, det är kamp, det är poesi. Det är kul att se hockey, att gå på hockey också. Det är en alldeles speciell känsla att sitta i en hockeylada och dela bakterier med 5000 andra personer. Oväsen, ljuset är helt fel satt men det gör ingenting. Att se folk glädjas åt en kamp, ett mål och andra saker är verkligen en upplevelse för sej. Sen gör det ingenting att Frölunda inte gick till slutspelet för mitt andra favoritlag, Färjestad, vann hela klabbet.

Frölunda får komma igen nästa år.

FOTBOLL

Fotboll är min favoritsport och många andras också. Det är visst den största religionen i världen med 3 miljarder utövare. Sug på den, amerikaner! Om nu bara Blåvitt kunde komma igång skulle det vara alldeles perfekt. Tills dess får jag trösta mej med att GAIS går bra. Det är en så enkel sport, allt man behöver är en boll, en någorlunda plan mark och några andra som vill ta bollen ifrån en. Att gå på fotboll är alldeles underbart, den som inte gått på fotboll och gillar sporten vet inte vad han/hon gått miste om. Gör det. Det behöver inte ens vara ditt favoritlag. Det räcker med en liten match i gärdsgårdsserien.

BASKET

En sport som är roligare att spela än att se på. I TV ser man bara folk som är två meter långa. Var finns dom i verkliga livet? Är dom undanstoppade i något slags fack där man kan hitta dom när det är dags för match?

GOLF

Modernt jordbruk. Ni fantaster får ursäkta men jag ser inte golf som en riktig sport. Det är mer av ett tidsfördriv, en livsstil, än en sport. Vill jag se projektiler hanteras med precision kan jag se bågskytte eller dart. Det är roligare.

HANDBOLL

Kul sport med fart och kamp. Synd bara att hallarna i Sverige är dimensionerade för mikrober. Det skulle inte skada att man byggde för fler människor. Svensk handboll förtjänar större hallar. Vi spelar inte i knatteligan. Våra bästa lag kan t o m skaka de stora där ute och landslaget kom fyra i senaste VM. Alltså bör hallarna vara därefter. Skyll inte på brist på pengar för det är de för små hallarna som är orsaken till bristen på pengarna, inte tvärtom.

INNEBANDY

Underbar sport med fart och fläkt. Fler borde spela denna sport. Det är inte enbart en korpsport där gamla avdankade bandyspelare dör i omklädningsrummet (Snoddas) eller finska bolljonglerare knappt får uppmärksamhet utanför sin sport (Kuhonen).

Så det var lite om min syn på sport och sporter. Jag får kanske anledning att återkomma i ämnet.

söndag 24 april 2011

Tro på dej själv, tro på mänskligheten

Ingen annan gör det!

Med detta vill jag ha sagt att mänskligheten och människan är värd att sätta tilltro till. Vi behöver inga gudar eller annat påhittat för att tro. Det räcker med att tro på det vi ser och kan indrömma oss, för att låna ett danskt uttryck.





Så tro på mänskligheten, inte vad vissa människor vill få oss att tro på.

Jag skriver detta för att jag är trött på att läsa om krig, övergrepp och dumheter från vissa människor som vågar kalla sej forskare men istället borde kalla sej människofientliga domedagspredikare. Jag har varit trött på allt detta länge nu och eftersom detta är den dag någon ansåg att det var kul att placera en figurs uppståndelse i en berättelse för snart 2000 år sen borde åtminstone en del av denna figurs budskap gå att ta till sej, nämligen det om fred och frihet. Även om hans gud och rike inte är nåt att bry sej om så borde budskapet om fred och frid vara det. Tror inte ni det?

lördag 23 april 2011

Inför en kommande serie om vår nordiska historia

Jag planerar att skriva en serie om vår tidigaste historia där jag ser på vad som hänt ur min egen synvinkel. Det är främst förhistorien jag är intresserad av och den allra tidigaste verifierbara historien. Jag tänker göra halt vid ca 1650 eftersom den senare historieskrivningen är så väldokumenterad att jag känner att min syn på den är onödig. Dessutom tycker jag inte att det är tillräckligt intressant för egen del.

Jag skulle vilja ha synpunkter på det jag tänker skriva om. Det blir rätt många episoder och många bilder samt gott om spekulationer. Det handlar inte om att skriva en absolut sanning utan om att skriva vad jag anser utifrån ett plausibelt scenario. Det handlar alltså om det sannolika, inte om sanningen. Det går nämligen inte att skriva om sanningen när man skriver om tidig historia eller förhistoria. Mitt favoritområde är perioden då bönderna kom och tog över samt när bronsåldern kom.

Det kommer dock att dröja innan jag skrivit klart för att kunna presentera mitt material här. Någon gång i månadsskiftet april-maj kan jag presentera det. Väl mött då.

fredag 22 april 2011

Var är oljan?

Förra året exploderade Deepwater Horizon, den där oljeplattformen i Mexikanska Golfen ni vet, och olyckskorparna formligen ylade i högan sky om hur farligt det skulle bli när oljan nådde vitala delar längs kusterna. Men vart har oljan tagit vägen? Redan för nio månader sen hade stora delar av oljan försvunnit. Vad kan det ha berott på? Bakterier verkar vara svaret. Så varken BP eller någon annan kan ta åt sej äran av att ha räddat Golfen från en värre förödelse än det blev. Till saken hör kanske att oljan som kom ur hålet var helt obehandlad och således lätt kunde tas om hand av naturen själv.

Naturen ser alltså ut än en gång ha dragit nytta av det vi, som är en del av naturen, gör...

Evolution

Kände bara för att visa den här bilden. Frågan är om Australopithecus och hennes släktingar förstår engelska...

Golfströmmen inte tillräckligt stark för att förklara temperaturskillnaderna mellan vinter och sommar

Medan vi gläds åt det fantastiskt fina sommarvädret som kommit lagom till den i år sena påsken kan det vara intressant att ta del av nya rön som tyder på att Golfströmmen inte är den stora temperaturficka man trodde den var. Åtminstone är den inte orsaken till milda vintrar här i Europa. Det visar sej nämligen att strömmen endast kan bidra med ca 10 % av den värme som krävs för att våra relativt mildare vintrar ska kunna äga rum. Tvärtom verkar det som om det varma vattnet får luften ovanför att kylas ned och på så vis orsakar de bistrare vintrarna i Nordamerika. Så när vi får varmare vintrar är det Golfströmmen som lyckas nå fram bättre till Norra Europa och när vi får bistrare vintrar beror det på att Golfströmmen för med sej fuktigare luft som kyls av vid kontakten med Ishavets luft.

Jag är inte säker på att jag förstår allt så den som kan sätta sakerna i sina rätta sammanhang medelst en kommentar får sitt inlägg flyttat upp hit till detta inlägg.

Lutning bakom kyla och värme

Nu har forskare som analyserat data från Mars Reconnaisance Orbiter, en satellit placerad i omlopp kring planeten Mars, och funnit att det vid planetens sydpol finns stora mängder koldioxid i form av torris. Där har man sedan tidigare redan konstaterat stora mängder fruset vatten. Anledningen till att Mars har varit så kall att allt fryser fast vid polerna verkar vara en förändring i planetens lutning för kanske 600 000 år sen.

Så långt är allt klart. Det handlar alltså om att Mars har börjat luta såpass kraftigt att polerna blivit kallare, åtminstone dess sydpol. Man kan frestas att göra ett sådant antagande för vår egen planet med tanke på de olika istiderna vi har upplevt den senaste perioden av ca 2 miljoner år. Men då får man ju fråga sej vilken orsak som finns till en sådan lutning. Nån som vet? Vår vän Milankovic har ju visat på en återkommande period av olika former av lutning men kan detta förklara allt och framför allt varför Mars lutar som den gör.

torsdag 21 april 2011

Ha den äran på födelsedagen, Rom!


Idag är det enligt lokal tradition Roms födelsedag. Det var idag 21 april 753 f v t som Romulus enligt myten ska ha börjat bygga upp Rom och invigt staden. Det är konstaterat att staden Rom åtminstone går tillbaka till ca 750 f v t och att den vuxit fram som resultatet av två stammar som gått samman om en och samma stad. Åtminstone tror man sej kunna utläsa detta ur det material som finns tillgängligt genom arkeologin.

Så grattis på födelsedagen, Rom!

onsdag 20 april 2011

Även Pluto upplever global uppvärmning

Solen påverkar Plutos atmosfär trots att planeten cirklar mer än 5 miljarder km från oss. Datorgenererad bild av Pluto med dess största måne Charon. Solen syns som en liten prick uppe i högra hörnet.
Plutos atmosfär expanderar och orsaken är global uppvärmning. Men så långt ut går inte våra skorstenar så man kan ju undra vad som driver den uppvärmningen. Svaret är enkelt: Solen!

Dessutom säger det en hel del om hur koldioxid fungerar. Jag skulle vilja säga att det är en balansgivare snarare än en värmeförstärkare. Det är ett ämne känsligt för variationer i de olika typer av strålning som solen emitterar och verkar då för att bringa balans i det system det ingår i. Utan koldioxid hade vi frusit ihjäl på den mörkare sidan och bränts ihjäl på den ljusare sidan. Om någon kan förklara detta matematiskt och genom labbtester skulle jag kunna få Nobelpriset i fysik för min tanke. Skämt åsido, detta vet man redan men ingen vill från politiskt håll acceptera att koldioxid inte är en farlig gas.

Polisanmälan går före skyddsjakt

Kvinnan vars hund dödades av vargar härom dagen har polisanmälts för att hon lät den springa lös i skogen, vilket för hundens bästa inte är tillåtet. Samtidigt har en jaktarrendator begärt skyddsjakt på vargarna i området där allt hände. I mina ögon går polisanmälan gentemot kvinnan före skyddsjakten. Vargarna har inte gjort nåt fel då de agerat i enlighet med sin arts beteende. Däremot har kvinnan begått ett stort fel som lät hunden springa lös i ett område där vargar är kända. Begäran om skyddsjakt bör avslås omedelbart medan kvinnan bör bötfällas.

tisdag 19 april 2011

Trött på alla busringningar


Nej, det handlar inte om busungar som ringer och hittar på en massa hyss när man svarar utan om så kallade telefonförsäljare. De tar reda på ens nummer, som kan hittas genom diverse nätbaserade söktjänster eller genom att de köper listor av abonnemangsleverantörerna, och sen börjar terrorn. De ringer ibland på helgerna, i sällsynta fall även sent på kvällarna. Jag svarar i alla fall inte. Det innebär ofta riktnummer som jag aldrig använder mej av så det är bäst att kolla vem som ringde innan jag svarar på nåt sånt.

Hur gör ni för att komma undan sånt här otyg?

måndag 18 april 2011

Dag Stålsjö mest betydande för svensk historieforskning under 1900-talet

Dag Stålsjö var producent och programledare för SVT Väst fram till sin alldeles för tidiga bortgång i början av 1990-talet. Hans arbeten var i vissa fall, och för en del, kontroversiella eftersom de utmanade sin tids stora konsensus i Sverige, den om var Sveriges ursprung fanns. Jag har länge tänkt mej att jag skulle skriva lite om hans gärning. Så när den här texten kom från en av medlemmarna i ett epostforum jag också är medlem av blev jag glad för den är precis som jag hade velat skriva. Så här ser texten ut:

"Dag Stålsjö är helt klart den som betytt mest för den tidiga svenska
historien under det senaste seklet. Innan ni ringer männen i de vita rockarna 

för att ta hand om mig för placering på lämplig anstalt skall jag förklara vad 
jag menar. Dag var ingen historiker, även om han visste betydligt mer än vad 
han visade.Han ville framstå som amatör. Men tack vare TV:s tyngd lyckades 
han knuffa ned experterna från sina piedestaler och tvingade dem att stående 
i leran argumentera på samma nivå som alla andra.

Så inte nog med att Dag frälste många till att bli historieintresserade, han
bidrog också till att en rad tabun försvann. Tidigare idiotförklarades alla
som inte insåg att Sverige uppstått år 500 och leddes av en kung som satt
och gungade på en hög i Gamla Uppsala, kanske den där en ung tjej är 

begravd! Det är naturligtvis inte enbart Stålsjös förtjänst, men efter TV-serien 
har ju exempelvis Västergötland fått en helt annan roll i historieböckerna. Och
mängder av utgrävningar har visat vår spännande historia, Vittene, Finnestorp, 

Varnhem, Fröslunda och många fler för att bara hålla oss i Västergötland.
Men liknande uppräkningar göras på många andra platser - nästan alla långt 

från Gamla Uppsala.

Sedan håller jag med om att det sas mycket konstigt i programmet, och det
var ju själva idén. Dag ville visa att så här tror svenska folket om sin egen
historia, så för honom var det naturligtvis extra roligt med riktigt vilda
idéer. Det sålde programmet.
Men ingen har så radikalt förändrat historieskrivningen beträffande vår
tidiga historia som Dag Stålsjö.
"

Detta är precis min tankegång visavi Dag Stålsjö. Han efterlämnade ett stort arv som förvaltas rätt bra faktiskt och synen på Uppland och Uppsala som Sveriges ursprung blir alltmer ett minne blott om vi med ursprung menar förhistorien och den tidigaste verifierbara historien. Att landskapet spelat en viktig roll från mitten av 1200-talet och framåt är en annan femma. Men det är nog snarare så att vi får söka Sveriges ursprung i Götalandskapen, med Västergötland och Östergötland som knutpunkter. Detta är alltså Stålsjö delaktig i att synen förändrats sen de glada dagarna i början av 1900-talet då professorerna i Uppsala och Stockholm kunde hitta på nästan vad som helst inom ämnet historia utan att någon granskade dom eftersom de enda som kritiserade dom satt i Lund och det var ju en gammal erövrad provins som inte betydde nåt.

Så, nu har jag varit elak nog för idag. Begrunda det som citerats ovan, läs gärna Dag Stålsjös bok "Svearikets vagga" även om den är lite inaktuell idag då den representerar forskningsläget på 1980-talet. Den är ändå rätt läsvärd. Titta gärna också på det material som släppts på SVTs hemsida. Han hade en mjuk och väldigt välartikulerad berättarröst.

Tack för mej!

söndag 17 april 2011

Varför är detta en stor nyhet?

Det slås upp stort i tidningar, radio och TV. Vargen har kommit, vargen dödade en hund och en mamma med barn intervjuas och man försöker få det till att mamman var rädd för sitt liv. Men saken är den att vargarna var ute efter hunden, som de såg som en fiende om territoriet. Det är ett fullständigt normalt beteende hos alla djur, att hålla sitt revir fria från rivaler. Varför är detta en såpass stor nyhet egentligen? Vill man ha respons från varghatarna eller vad? Det är en totalt omotiverad rädsla för vargen som grasserar i vårt land idag och sån här sensationsjournalism gör inte saken bättre.

Så koppla era jyckar i skog och mark och håll dom nära. Vargarna vågar sej inte på människor annat än om de är sjuka.

lördag 16 april 2011

Det polariserade samhället

För en tid sen skrev jag om "Det autistiska samhället" där jag beskrev oss alla som levande i vår egen lilla bubbla där vi struntar i världshändelserna, lokalhändelserna är ändå viktigare. Med internet och andra medier håller detta sakta på att förändras, som tur är, men fortfarande innebär de olika sociala medierna PÅ internet att man håller fast vid det lokala utan att egentligen ägna de stora händelserna mer än en flyktig tanke i förbigående när man ojar sej över hemskheter.

Nu vill jag tala om nåt jag kallar "Det polariserade samhället". Med det menar jag förstås att man delar upp sej i olika läger och är antingen för eller emot något. Alla mittemellan blir hånade av respektive sida, på sätt och vis. Antingen är du för eller emot:

RUT- och ROT-avdragen
sexköpslagen/prostitution
monarkin

för att bara nämna tre exempel på saker man "måste" ta ställning till. Väljer man en medelväg blir man antingen hånad, förlöjligad eller ignorerad. För då anser många att man ändå väljer fel. Men den överlägset största frågan som verkligen gör oss alla polariserade i Sverige är den om immigrationen. Folk kommer hit, av olika skäl som vi inte behöver gå in på här och nu,och får i tur och ordning plats på nåt ställe, följt av uppehållstillstånd och efter ett tag kanske man får medborgarskap. Detta sker efter många turer och mycket byråkrati, många gånger är den byråkratin människofientlig eftersom de som tolkar regler och lagar bara ser det tryckta på pappret, aldrig människan bakom formulären för vem denna är.

Men det är inte byråkratin hos Migrationsverket jag vill ta upp för de som jobbar där är påfallande ofta ansiktslösa misantroper. Nej, det är denna polarisering som sker hos många vanliga människor, i tysthet. Ett sådant exempel på denna fördomsfulla syn finns här i Malung där en representant för Kristdemokraterna vill stoppa den lokala somaliska föreningen från att få ett rum i den kommunala hyresvärdens lokaler. Han säger det inte rakt ut men det märks att han är skrämd av allt snack om terrorister från Somalia. Men istället för att sätta sej in i somaliernas situation går han på krigsstigen och försöker polarisera Malung. Han lyckas säkert få några med sej men han är, efter vad jag har förstått, marginaliserad även i sitt parti.

Samma sak sker nationellt där Sverigedemokraterna (SD) som parti ger sken av att vara i mittfåran ändå försöker, och tyvärr i en del fall också lyckas, föra in sin polariserade åsikt om immigrationen. Men på en punkt har de i alla fall rätt: vi måste kunna diskutera dessa saker. Immigrationen, assimileringen och integrationen bör kunna tas upp till diskussion. Inte debatt för debatten är över. De som kommer hit ska också stanna här, så länge de vill. Den kriminella aspekten lämnar vi därhän eftersom den är försumbar i sammanhanget. Det vi bör diskutera är hur vanligt folk ska kunna lämna sina polariserade åsikter och kunna mötas om en gemensam ståndpunkt gällande just immigrationen.

Hur ökar vi acceptansen för de som kommer utifrån och hur får vi de utifrån komna att acceptera sin belägenhet? Hur får vi immigranter och deras belackare att mötas?

Allt detta är helt och hållet förbehållet individer och individnivå. Båda sidor av saken gör felet att klumpa ihop alla till en grupp utan att se de individer som finns bakom.

Så, nu lämnar jag immigrationen och övergår till min vanliga käpphäst, klimatdebatten. Det är en väldigt polariserad fråga på global skala, om uttrycket tillåts. Här får man uppfattningen att forskare står mot forskare samt att politiker och tyckare gör sitt bästa för att köra över ena sidan av debatten med propaganda och felaktiga påståenden. Skolorna och eleverna i dom har blivit ett slagträ i debatten. Man uppmuntrar visserligen eleverna till att tänka själva men så fort de gör det blir de tystade. Det gäller inte bara i den här frågan utan i det mesta. Sen odlas också myten om att elever inte bryr sej om saker som inte direkt berör dom.

Hur kan en fråga göra folk så arga på varandra? Det har t o m talats om stämningar i USA för förtal i denna fråga. I andra fall sätter man olika diagnoser på varandra. Undertecknad gjorde det för två år sen men jag tar nu avstånd från det, till viss del, eftersom jag tycker det är fel att dra alla över en kam. De som känner sej träffade gäller det förstås fortfarande för.

Extremism gillar polarisering av åsikter. Den som inte är med är emot. På så vis demoniserar man alla som inte håller med en i en viss åsikt. Men att hålla med till viss del eller inte ha en åsikt är faktiskt inte att vara emot eller för alls. Det handlar om att man faktiskt TÄNKER. Vi som är i mittfåran tänker faktiskt. Det är det som realism och skepticism går ut på.

Så här anser jag i frågorna jag antingen antytt ovan eller skrivit om väldigt mycket. RUT- och ROT-avdragen vet jag inte tillräckligt mycket om för att ha en åsikt, vare sej för eller emot. Jag får läsa på men då vill jag inte läsa partsinlagor, enbart fakta. Sexköpslagen är fel eftersom man då bara kriminaliserar ena änden av prostitutionen. Antingen ska båda sidor vara kriminaliserade eller så ska båda vara tillåtna. Som det är nu är det varken hackat eller malet. Monarkin anser jag bör vara kvar i samma utsträckning som hittills för dels fungerar det och dels vill jag inte ha en statschef som har makt. Att sen monarkin ses som gammaldags har ingen betydelse. Republik som företeelse är faktiskt äldre än den monarki vi har här i Sverige.

Immigrationen är som sagt något som vi bör diskutera men debatten om immigranternas vara eller inte vara är död. Debatten inom klimatfrågan är dock i högsta grad levande. Det är den enda frågan jag kan sägas vara riktigt polariserad i. Här gäller för min del att människan INTE påverkar klimatet genom utsläpp av koldioxid eftersom den gasen inte påverkar klimatet utan snarare tvärtom, gasen påverkas av fluktuationerna i vädret.

fredag 15 april 2011

Sexkontrakt kommer att döda lusten

Tänk dej följande situation: Du och din tjej ska ha sex för första gången i eran relation. men helt plötsligt tar allt det sköna, sensuella slut i och med att hon (eller du) presenterar ett kontrakt, antingen i skriftlig eller muntlig form, där ni måste försäkra att båda parter är med på att ha sex, att inget tvång är involverat. Jag kan tänka mej att det tar slut där, vilka förväntningar som än har funnits på kvällen ifråga.

Finns det något mer dödande för lusten än att behöva tänka? För inte planerar man väl in sina amorösa stunder för fredagen på måndagen och skriver kontrakt för det? Då är ens liv lite väl inrutat och då finns ändå en form av tvång med i bilden, nämligen det skriftliga som BINDER en att följa det kontrakt man skrivit. Man förbinder sej alltså att följa en ingånget avtal, som om ens sexuella relationer vore ett kontrakt i stil med att låta målare komma för att renovera ens hus. Så istället för emotionellt tvång ska vi nu ha legalt tvång. Stod inte Alliansen för liberala idéer? Det här hör mer hemma i "1984".

Såna tankar dyker upp i mitt huvud pga detta debattinlägg vilket är emot ett lagförslag vars implikationer kan bli det jag stormar emot ovan. Vem ska kontrollera att denna lag efterlevs? Ska vi ha en speciell grupp människor som tar sej hem till alla som man misstänker ska ha sex den dagen? Ska vi ha elektroniska kontrakt och tvingas ha sex framför webbkameran så myndigheterna kan se att allt gick rätt till fram till och med penetreringen?

Och vem ska få ha sex? Precis som en person med användarnamnet appel1979 skriver på aftonbladets kommentarssidor: "Om man är under 18 (och självklart över 15), måste man ha målsmans underskrift då?" Frågan är om inte Beatrice Ask vill förbjuda ALLA under 18 att ha sex, som vissa delstater i USA har infört. Kanske SD vill ha med en klausul som förbjuder immigranter att ha sex utan såna här kontrakt. Ska politiskt opålitliga få ha sex? Ska blinda få det, dyslektiker, döva? Då är vi framme vid den vision Eric Blair (under pseudonymen George Orwell) hade med sin bok "1984". Politiker ska hela tiden lägga sina näsor i blöt där de inte bör vara. 


Låt oss hoppas att det lagförslaget aldrig blir realitet. Det skulle döda all normal diskussion. 99,99 % av alla kvinnor och män förstår ordet NEJ och agerar i enlighet med ordet. Den oerhört lilla minoritet som inte gör det och agerar enligt egen plan är så liten att den egentligen borde försvinna in i statistiken. Kriminalitet har egentligen inte med sex att göra, det handlar om makt och pengar. Men Beatrice Ask lever på 1880-talet i sitt sinne och ser sex som nåt fult, uppenbarligen.

torsdag 14 april 2011

Lite foton från min samling

Vassego!

Här får ni lite bilder att titta på från min egen kollektion. Det kan hända att några är gamla men det får ni stå ut med. Ladda gärna hem dom och använd dom hur ni vill, bara ni anger varifrån ni fått dom.







onsdag 13 april 2011

Läsvärt om den svenska skolan av idag

Man får vad man förtjänar, heter en väldigt trött och ganska osann klyscha. Men vi har definitivt inte förtjänat en skola med dåliga lärare. Journalisten Maciej Zaremba har gjort det till sin mission att sätta tummen på de värsta problemen med en kommunal skola.

Han har helt rätt. Lärare ska vara auktoritativa men rättvisa, de ska inspirera till lärande snarare än att lära ut och de ska kunna göra en hel grupp elever entusiastiska. De ska samtidigt visa på saker som demokrati, yttrandefrihet och friheten att kunna bara finnas till. Som det är nu är det nästan bara propaganda som lärs ut i skolorna samtidigt som många elever går från plugget utan att ha lärt sej speciellt mycket om det samhälle de lever i. För vi har ett samhälle som det krävs en del kunskaper om för att kunna leva i och utnyttja. Jag anser att dagens skolor sällan lever upp till de krav jag ställt upp i detta stycke. Skräckhistorierna är för många för att myndigheter ska få sitta still och ignorera det som händer. Det är kanske dags att antingen helt förstatliga skolorna igen eller privatisera dom. Båda dessa alternativ är mycket bättre än den kommunala förstörarverksamhet som är i svang nu.

Hela den så kallade skolreformen som Göran Persson iscensatte under sin tid som skolminister är ett skämt, ett mycket dåligt sådant. Ingen som utsatts för dess verkningar skrattar, förutom de kommunalpolitiker som fick en ny leksak att förstöra i sin sandlåda. Jag närde själv en dröm om att undervisa men de tankarna har jag lagt på hyllan. Aldrig att jag skulle ge mej ut i den kommunala sfären för att delge ungdomarna min visdom som skolan ser ut nu. Friskolorna är väl nästa mål.

Vår religiösa evolution - del fem

Uppdatering 2011-04-15: Lite extra material om Oden och en löslig hypotes kring hans ursprung.

Finns det en indoeuropeisk religion? Frågan är felställd, har det funnits en indoeuropeisk religion, är mer korrekt i sammanhanget. Då får man kanske ta upp vad som menas med indoeuropeisk. Det är inte direkt en term som direkt kan översättas till ett visst folkslag eftersom det är en term som skapats inom lingvistiken, närmare bestämt inom den del av lingvistiken som behandlar etymologi, läran om ordens sanna betydelse.

Hela tanken på nåt som skulle kunna kallas indoeuropeiskt kommer från början av 1800-talet när tyska forskare tog fasta på vad engelsmannen William Jones skrev om släktskapet mellan hans eget språk, sanskrit, grekiska och andra språk i slutet av 1700-talet. Jones hade 1786 i en skrift kallad "The Sanscrit Language" postulerat en tanke på att alla dessa språk kan ha haft en gemensam föregångare. Nåt namn för denna familj av språk kom aldrig Jones med själv men under 1800-talet uppstod en rad termer innan man fastnade för indoeuropeiska språk. Jones var förstås inte först med denna tanke men det var han som fick tanken att fastna hos språkforskare ute i Europa.

Ganska snart sattes en rad språkregler upp för ett tänkt gemensamt språkligt ursprung allteftersom man fann hur grammatiken fungerade hos olika språk. Keltiska språk befanns höra till gruppen liksom de flesta av främre Asiens språk. Slaviska språk fördes rätt tidigt dit och genom fynden i skarven mellan 1800-talet och 1900-talet av tochariska och hettitiska kunde man lägga en hel del pusselbitar till den växande vetenskap som alltmer blev en del av den tidens stora upptäckter. Problemet med hettitiskan, vars äldsta texter är nästan 4000 år gamla, var att den förde ett tänkt gemensamt ursprung så långt tillbaka att det inte fanns några skriftliga källor. När så den engelske matematikern och språkforskaren Michael Ventris på 1950-talet tillsammans med kollegan John Chadwick lyckades avkoda de texter på Kreta som kallades Linear B som en föregångare till grekiskan, och som sen visade sej vara ca 3500 år gamla, visade det sej att språken för ca 4000 år sen verkar ha varit såpass skilda åt att ett tänkt ursprung måste skjutas ända tillbaka till kanske 1000 år innan dess, om språkforskarnas modeller skulle stämma.

Ända sen dess har det pågått en strid bland olika forskare som hävdat än det ena än det andra kring detta indoeuropeiska ursprung. Det finns de som hävdar att det var en enhetlig grupp som förde den kultur vi kallar jordbrukarkulturen till Europas hjärtland och samma sak till Indien för ca 6000 år sen. Sen finns det de som hävdar att det var en löslig union av folk av olika ursprung som hade samma eller åtminstone liknande språk och som förde en idé i form av språket med sej när jordbruket fördes vidare från Mellanöstern där det en gång uppstod.

Genetiken har numera en gång för alla avvisat alla tankar på ett enhetligt folk som fört ett språk och en kultur med sej. Det har snarare rört sej om närbesläktade grupperingar som sakta men säkert arbetat sej generation för generation i olika riktningar. Här har de tagit intryck av de rådande stämningar som funnits på platserna dit man kommit. Något egentligt urland har inte hittats, ännu. Det man vet är att folken i Europa till stora delar härstammar från olika folk som kom via Turkiet och Svarta havets alla stränder och som haft det gemensamt att de haft jordbruket med sej. Om de talat ett enda språk eller flera är omöjligt att veta eftersom skrift inte fanns för dessa människor vid den här tiden; vi talar om perioden 9000-6000 år sen. Det tog alltså 3000 år att etablera jordbruket i Europa. Att vi talar om ett dominant språk är inte omöjligt i det här fallet eftersom det visar sej att de som brukade jorden var bofasta till skillnad från de tidigare invånarna som var jägare och samlare. Huruvida dessa var benägna att ofta byta språk eller ej kan vi bara spekulera i men man vet från den tidiga perioden av jordbrukarkulturen att det skedde möten mellan dessa olika grupper. Det vet man genom DNA-undersökningar av skelett utgrävda vid olika platser runtom i Europa.

Många människor i Europa, majoriteten av dom faktiskt, har helt andra genetiska ursprung än de som förde med sej jordbruket från Mellanöstern men ändå talar de språk som hör till den indoeuropeiska språkfamiljen. Det är då frågan om överföring av språk. Det är ett välkänt faktum från historisk tid att eliten talade ett språk medan vanligt folk talade ett annat. Många gånger smälte dessa samman till antingen elitens språk eller folkets språk. Ibland skapades ett hybridspråk, som i dagens Frankrike där grunden för franskan är ett keltiskt-romerskt konglomerat med stora inslag av germanskt ordförråd. Många gånger är de keltiska och romerska orden så blandade med varandra att man har svårt att skilja dom åt. Europa är i stort sett en återvändsgränd genetiskt sett för människor som först och främst sökte sej till varmare breddgrader under istiden. Det var först med det varmare vädret efter istiden som de stora folkvandringarna tycks ha ägt rum.

Nu kommer vi så till frågan om dessa jordbrukare hade en specifik gemensam indoeuropeisk religion. Utan tvivel är guden Tor samma person som sin hettitiska motsvarighet Tarhunt och sin galliska dito Taranis. Namnlikheten säger så åtminstone. Men berättelserna är inte helt överensstämmande. De är förstås lokalt färgade av de områden de är gudomar i. Tor är t ex begiven på att äta fläsk och slåss med och mot jättar. Fläsk finns inte i alla delar av det så kallade indoeuropeiska språkområdet så hans motsvarighet äter nåt annat på andra håll.

Men här slutar kopplingen till de andra gudarna. Tor är åskguden, en position som i många andra religioner inom den indoeuropeiska sfären innehas av huvudguden. Ta grekernas Zeus eller romarnas Jupiter. Deras namn betyder kort och gott gud. Jupiter betyder t o m gud fader. Namnet Tor betyder dånaren, därav första ledet i ordet tordön. Tor åker alltid vagn eller går till fots, vilket tyder på att han är en gud som vanligt folk tillber. Han verkar inte ha varit någon gud som eliten tillbad. Det är förstås möjligt att han en gång i tiden varit högre i rang eftersom han är så prominent i sagorna och myterna.

Den gud vars namn annars bäst stämmer överens med Jupiter och Zeus är Tyr, den enarmade guden. Problemet här är att han beskrivs som varande av jättesläkt som anslutit sej till Asarna, vilket är namnet på den gudafamilj som i myterna har mest att säga till om. Ordet as betyder gud. Det är det gemensamma indoeuropeiska ordet för gud. Heter du Åsa betyder ditt namn gudinna. Heter du Oskar betyder ditt namn gudaspjut. Det finns en annan gudafamilj, Vanerna, vilken verkar ha varit en tidigare religion mer inriktad på jordbruk och boskapsskötsel. Asarna verkar ha varit krigargudar. Detta ger ett hum om det system som verkar ha varit det gemensamma för alla indoeuropeiska folk, nämligen de tre stånden. Överst var prästerna och ledarna med dom, i mitten var krigarna och på botten var bönderna, fiskarna och hantverkarna. Det var ett system som skulle komma att existera så länge stamsystemet existerade. Det slogs sönder av de stora imperierna för ca 2000-1500 år sen då feodalismen sakta började införas i Europa och Asien.

Åter till dessa gudar och vad för system de återspeglade. De översta gudarna hade den gamla mystiska rollen av förmedlare av kunskap från fordom, på samma sätt som schamanerna en gång hade, och representerade eliten. Krigargudarna representerade då krigarstånden med deras privilegier och roll som försvarare av ett rike. Fruktbarhetsgudarna var lite lägre men representerade ändå naturens vildsinthet och åtnjöt således en särställning. Vanligt folk hade sina jordbrukargudar att förlita sej till. Tor verkar ha varit en högreståndsgud som bara puttats ner ett pinnhål när nya religioner kom. Samma sak med Tyr.

Om vi då lämnar Tor därhän kommer vi till en annan gud vars namn antyder att han är en verklig härskare från forna tider. Det är Frej, ett namn som betyder den främste, den förste. Han är jordbrukets gud framför alla och som sådan har han många motsvarigheter även utanför den indoeuropeiska språksfären, dock inte till namnet. Att hans namn betyder den främste skvallrar om att han bör ha varit de tidiga bosättarnas högste gud vid någon tidpunkt. Dock vet man inte hur länge denna period som högsta hönset varade. Det finns en indikation på att han varit betydelsefull länge i och med att han ses som urfadern till den kungasläkt som styrde en tidig version av det som skulle komma att bli Sverige. Det är en kungaätt vars medlemmar som bäst har en svag koppling till verkliga händelser. Det är ganska troligt att de existerat men att det som hänt dom såsom de är beskrivna i gamla sagor har blåsts upp för att få dom att verka mer märkvärdiga än de var när de levde.

Indiens religion, eller snarare religioner, är starkt påverkad av de folk som levt här i flera tusen år. Berättelserna är helt klart påverkade av olika lokala händelser, platser och varelser. Ganesha, elefantguden, har självklart ingen motsvarighet i Europa. På samma sätt verkar Oden bland de germanska folken sakna direkta motsvarigheter bland andra religioner inom den indoeuropeiska språksfären. Oden, vars namn betyder raseri, dyker upp rätt sent i Norden. De äldsta spåren av dyrkan åt honom är från åren runt vår tideräknings början för ca 2000 år sen. Dock är gestalten bakom Oden mycket äldre än så. Han kallas många namn, Gaut, Tund och Allfader. Hans ankomst som Oden sammanfaller i mångt och mycket med införandet av en soldatreligion i Romarriket kallad Mithraismen, efter en gud vid namn Mithras. Dyrkan av Mithras sammanfaller också med Oden på ett annat vis. De som tillbad endera krigsguden var oftast högre befäl och de höll sina mässor i slutna rum. Det var alltså till stor del en militär elit som dyrkade såväl Oden som Mithras.

Det som skiljer dom åt är det faktum att Oden aldrig har med tjurar att göra vilket Mithras verkligen har. Jag får den uppfattningen att de som skrev ner myterna och sagorna på Island och i Norge för ca 900 år sen, de var kristna förresten, blandade ihop olika religioner med verkliga händelser som inte hade skrivits ner förrän vid denna tidpunkt. Jag är nämligen övertygad om att det inte fanns en eller två religioner i Norden före kristendomens införande utan många, små och lokala religioner som hade det gemensamt att de hade ett gemensamt arv i den religion deras jordbrukande och boskapsskötande föregångare hade med sej. En dansk författare och skribent som skrev på latin i början av 1200-talet, Saxo Grammaticus, skrev att Oden kom från Turkiet ca 1200 år före hans tid. För 2000 år sen bodde förstås turkarna inte där de bor idag utan längre österut, men det var det området de bebor idag Saxo menade. Oden ska ha varit en vanlig man som införde en ny religion, dog på ön Fyn och efter sin död upphöjd till gud av en tacksam befolkning. Staden Odense är uppkallad efter honom och är en av Danmarks äldsta boplatser.

Om man bortser från möjligheten att Saxo kan ha hittat på alltihop har han rätt i åtminstone en sak, Oden börjar man inte dyrka förrän ungefär vid just vår tideräknings början för ca 2000 år sen. Det där att han var en vanlig man som startade en religion säger faktiskt en del om hur han beskrivs i myterna. Han beskrivs väldigt noga; han är enögd, grå i hyn och hela kroppen är långsmal. Han går alltid omkring och grubblar, känner ånger inför saker han gjort och måste göra. Just den biten med ånger passar inte in på de flesta gudar vars beskrivning verkar vara som sinnesbilden av en psykopat. Oden dyrkas inte heller längre norrut i Norden än ca Jämtland och Hälsingland.

Jag vågar mej här på en tankegång som är följande: Oden var en vanlig man med stark karisma som under sin mission för att få folk med sej identifierade sej med en redan befintlig gudom vars existens är otvetydig. Det är samma gudom som romarnas Merkurius och gallernas Lugus. Det är dödsguden, den som även rår över armén som är redo att offra sej i strid. Oden var förstås inte hans namn, det är bara en beteckning eller varför inte artistnamn. Man skulle kunna se personen bakom Oden som en galler som flydde undan romarna från Mindre Asien upp till Norden och där etablerade en ny religion baserad på en för både kelter och germaner gemensam grund, den grund som även romare och andra folk hade haft.

Hunnen så här långt i mitt resonemang kan det vara intressant att se att skillnaderna mellan de olika gudarna är större än likheterna. Ändå är likheterna så stora att man inte kan komma ifrån att en gemensam form av religion mellan de olika folken som utgjorde den tidigaste formen av det vi idag kallar indoeuropéer bör ha existerat i nån form. Vi har sett att även om ett betydande inslag av folk från Mellanöstern förde med sej jordbruket har Europas befolkning i stort sett haft en kontinuerlig genetisk uppsättning ända sen slutet av paleolitikum, alltså ca 20 000-15 000 år sen. De från Mellanöstern komna jordbrukarna verkar inte ha stött på några problem att blanda sej och sin kultur med de redan befintliga populationerna. Dock verkar infödingarna haft lätt för att ta till sej det nya sättet att leva och verka. Det verkar som om språken byttes lika enkelt som det är att byta kläder mellan dag och natt.

Bevis på språkbyte från den här tiden finns förstås inte men indicier tyder på att så har skett eftersom i stort sett varje språk har minst ett så kallat mysterieord som inte går att förklara etymologiskt. Dessa ord kan vara rester av tidigare språk som de moderna språken praktiskt taget kört över.

Så vad tror ni, har det funnits en indoeuropeisk religion eller ej? På samma vis kan man fråga sej om de turkiska folken hade en gemensam religion och de afroasiatiska folken också hade det. Vi får anledning att återkomma till detta i framtida delar av denna serie.

tisdag 12 april 2011

50 år i rymden - vad hände sen?


Idag 12 april är det 50 år sen den första människan äntrade rymden. Då äntrade även mänskligheten rymdåldern på allvar. Sovjetunionens Jurij Gagarin ledde vägen, en månad senare följdes han av USAs Alan Shepard. Jag kan tänka mej att optimismen då var rätt stor bland de som skrev science fiction-romaner. Detta var bara början på en era då vi skulle komma ut i rymden på allvar. Snart skulle vi kolonisera månen och åka till Mars. Stjärnorna var inom räckhåll.

Nu sitter vi här med facit 50 år senare. Krig, terrorism, fattigdom, ekonomiska problem orsakade av giriga politiker och banker, miljöförstörelse, onödiga satsningar på projekt som inte ledde nånstans och framför allt korruption har urholkat våra möjligheter att nå rymden på allvar. Jag anser inte att lite rymdpromenader fram och tillbaka är en stor bedrift idag. De som gör det är ganska hemtama på den fronten. Rymdfärjeprogrammet är på väg att avvecklas, nya teleskop som kan hjälpa oss hitta andra planeter med möjligt liv skjuts på framtiden, vissa av NASAs medarbetare håller hellre på att försöka tolka vädret som att vi är den absoluta orsaken till vad som än händer med det.

Det är faktiskt så att man önskar det kalla kriget tillbaka för då tvingades man i alla fall satsa på teknik som innebar att man tävlade med varandra om att komma först till stjärnorna. Nu sitter amerikanerna och surar medan deras säkerhetstjänster håvar in pengar för att leta efter inbillade terrorister. Ryssarna planerar för en eventuell resa till Mars medan kineserna vill åka till månen. Vad gör vi i EU? Vi tittar mot stjärnorna efter eventuellt liv där eller skickar upp små satelliter för att kolla atmosfären.

Ingen satsar på att åka TILL stjärnorna. Det finns inga pengar kvar att satsa för de försvann i de dyra krigen under första decenniet av 2000-talet. Den generation som kommer att växa upp om ca 100 år kommer att undra vad fan vi höll på med...

måndag 11 april 2011

Hur många vargar krävs det för att varghatarna ska göra sina röster hörda?

Svar: en. Det räcker med en enda varg för att dessa ologiska varelser ska gå upp i limningen. Jag tänker inte direkt på den varg som sågs i Helsingborgs innerstad idag utan mer på de vargar som ska flyttas från olika platser i Sverige till andra platser. Jag bor i ett av varghatardistrikten och har sett många bildekaler med varierande intelligensbefriat innehåll om vargar. Det är en ironi att man från vetenskapens sida konstaterat att hunden varit en del av människans intressesfär i kanske så lång tid som 100 000 år och de senaste 5000 åren har man försökt utrota hundens förfader och släkting. Vad ger oss rätten att bestämma hur många rovdjur det ska få finnas i Sverige? Andreas Carlgren och nu senast blivande rikspuckot Håkan Juholt gillar vargjakten och ser inget fel i att fortsätta med den. När så EU kommer med kritik vill man avfärda den. Det finns för många politiker med ologiskt tänkande. Kanske vi ska avfärda Carlgren och Juholt?

Vi kanske ska utlysa jakt på varghatare? Hur skulle den gå till? I sarkasmens namn bör jag kanske påpeka att de som hatar vargar här där jag bor inte har någon humor alls. För egen del har jag inga problem med att vargarna blir fler. De har lika stor rätt att leva här som vi har.

söndag 10 april 2011

Är det förbjudet att vara anonym numera?

Läs Henrik Alexanderssons inlägg och återkom sen hit. Läs även detta.

1984, konspirationspolitikernas våta dröm, blir alltmer reell. De som älskar att övervaka och snoka har nu de facto förbjudit anonymiteten och integriteten för de som bara vill ha ett kontantkort till sina mobiltelefoner. Man måste registrera och ha sej, annars får man inte betala med sin telefon. Jättebra uttänkt, nu kan folk i skyddat boende inte röra sej anonymt längre. Skurkarna kan med ett enkelt klick ta reda sina offers rörelser. Allt detta för att man i Sverige övertolkat ett direktiv från EU om att stoppa penningtvätt.

Jag låter som en av konspirationsteoretikerna men konspirationerna finns inte hos oss utan hos politikerna som ser varje försök till anonymitet som ett hot mot STATEN. Tro mej, konspirationer utgår alltid uppifrån och neråt. Det som sker underifrån är lösliga sammankomster för att komma undan konspirationerna. Terrorister är utanför denna skala och har inget med samhället att göra eftersom deras mål är att förstöra det eller göra sej till herrar över det. Således är såna här försök att stoppa penningtvätt lönlösa.

lördag 9 april 2011

Klimatfrågekritiker tystas på Facebook

För några dagar sen skrev signaturen yahoo-4C4PXW2RZYMUO4V5J7IB237QXY denna kommentar till ett av mina inlägg: "Intressant detta: Jag blev blockerad när jag försökte dela/gilla detta på ansiktsboken, eftersom "Du försöker att publicera innehåll på Facebook som har klassat (sic) som kränkande."" Jag blev förstås förbryllad och visste inte vad jag skulle tro. Nu verkar det dock finnas ett tydligt mönster här. Anthony Watts blogg Watts up with that är också drabbad av sån blockering. Vad kan tänkas ligga bakom nåt sånt? Varför blir just vi blockerade? Är det fler som blir blockerade på detta vis?

Jag har aldrig haft med Facebook att göra och har inte för avsikt att ha det heller. Konceptet finns redan utspritt överallt på nätet och behöver inte koncentreras på det viset. Jag vill ha mina arbeten så decentraliserade som möjligt. Därför är detta att saker jag har med att göra blir blockerade där väldigt konstigt. Om det nu är så att det är mitt material som blir blockerat. Jag bygger detta antagande på det som står i den citerade kommentaren i första stycket här ovan.

Är det fler som upplever detta att de blir blockerade på Facebook för att de uttrycker helt vanliga åsikter och länkar till sidor som inte är stötande på nåt vis så hör av er.

Skulle prostitution inte vara ett brott?

Hamnade återigen av en slump på en sida jag inte tänkt läsa och den enda fråga jag fick ut av läsandet av den var "är inte prostitution ett brott?" för jag blev så förvånad över tonen och sättet att beskriva ämnet på. Enligt de som skrivit inlägget är prostituerade brottsoffer som bör behandlas därefter. Så om man ska hårddra det de säger är prostitution inget brott men de som utnyttjar prostituerades tjänster kriminella. Helt klart en intressant situation. En annan bloggare uttrycker det som att i så fall är knarklangare också brottsoffer. Man skulle kunna säga att vapentillverkare också är brottsoffer, liksom fildelare. Men det faktum att vi behandlar köpare av sexuella tjänster hårdare än de som säljer dom är svårt att förstå för mej som inte kan juridiken så bra. Det här får jag skicka vidare till en som kan sånt bättre.

Inget ämne får så många att ha en åsikt som sex och sexköp. Märk väl att jag endast tar upp de som säljer sej mer eller mindre frivilligt. De som tvingas in i prostitutionen är en helt annan marknad och ska inte klumpas ihop med dessa. Det är sexhandeln vi ska stoppa men den verkar inte synas så lätt eftersom den ju inte bara inbegriper sexuellt tvång utan lurendrejeri, ekonomiska oegentligheter och våld. Vanlig prostitution verkar inte vara sån. Jag kan inte speciellt mycket om ämnet eftersom jag varken har erfarenhet av vare sej köp eller säljande. Jag endast går på det jag läst och hört. Inget jag läst och hört hittills får mej att tro att köp av sex skulle vara värre än säljande av sex. Jag skulle inte gå så långt att säga att det är en könsfråga utan jag skulle snarare vilja säga att det är en klassfråga men att myndigheter och debattörer har fått det till en könsfråga för att kunna framhäva de kvinnor inom det som kallas feminismen som helt klart vill ha makt, gärna med närmast fascistiska metoder.

Fler män än kvinnor prostituerar sej enligt en enkät utförd för Aftonbladets räkning. Lika många kvinnor verkar också köpa sex som män. Tänk på detta även om en enkät bara är ett litet urval av en hel population. Mörkertalet kan dölja en för genusianerna obehaglig sanning.

Som vanligt, genusian är min beteckning på de som kallar sej feminister men egentligen bara är ute efter makt för egen del och de sina.

Uppdatering 2011-04-10: Reaktionerna lät inte vänta på sej. SVD har en artikel om dessa reaktioner.

fredag 8 april 2011

Sandstorm tog tio människors liv

Här har vi en händelse som kan vara orsakad av människors verksamhet. En sandstorm skapad av de kraftiga vindar som drabbat Norden de här dagarna drog in över Rostock, Tyskland, med omnejd och fick minst 50 bilar att kollidera. I förvirringen började en massa bilar brinna, hundra skadades och 10 omkom.

Jag spekulerar nu när jag hävdar att det är överbrukandet av jorden i norra Tyskland under DDR-tiden som är orsaken till det som hände idag. Man odlade för hårt samtidigt som man struntade i att sköta om jordskiktet. Nu är det på väg att sakta blåsa bort. En kraftig storm skulle förmodligen göra processen kort med det som finns kvar. Vi får hoppas att den tiden inte kommer åter när staten bestämde allt över allt och alla.

Till miljöpartiet: Samtliga vindkraftverk kan stängas ner utan problem

Miljöpartiet skriver en motion till riksdagen idag i vilken de anser att minst två atomreaktorer kan stängas ner utan problem. De skriver även om det i DN och motionen lyder: Bla bla bla bla bla bla bla!

Samma sak kan sägas om samtliga vindkraftverk i vårt land. Om de stängs av nu kommer inget att märkas i elproduktionen. Sverige har ett val, det har vi sannerligen. Vi har många val i det här landet. Jag hoppas vi väljer att ta bort fågelmördarna och låter bygga bort den gamla kärnkraften och ersätter den med den modernare tekniken.

När vi ändå är på gång, vilken skillnad skulle det vara för svensk politik om miljöpartiet lade ner sin verksamhet idag? Alla partier har ju nån form av miljöpolitik, dock ingen så alarmistisk. Den sundaste miljöpolitiken verkar ignoreras till förmån för kvasiintellektuella frågor om kärnkraftens problem, den jag talar om är den att man bör bränna allt gammalt skräp som går att bränna och på så sätt göra det till energi och värme. Det kan lätt göras i ett slutet system så vi inte går i samma fälla som förut med stora skorstenar som skickar ut sot över landskapet. Det som inte låter sej brännas så lätt använder vi igen. Med sopsorteringssystemet har ett stort problem verkligen fått en väldigt temporär lösning, nämligen slit- och slängsamhället.

Vi sorterar vårt skräp; plast för sej, papper för sej, brännbart för sej och annat för sej. Så långt kan jag gå med på att göra men mycket av detta borde kunna sorteras ihop för även om hårdplast lätt kan återvinnas är mjukplast mej veterligen inte lika lätt. Det borde gå att brännas utan vidare eftersom molekylkedjorna i sån plast är så enkel kemiskt sett. Men även här har alarmismen kommit in. Eftersom det är plast och koldioxid bildas vid förbränningen (huga, nu är den där hemska koldioxiden på tal igen!) måste vi sortera även mjukplast med hårdplast.

Dock anser jag att man gör det lätt för sej genom att sortera olika sorters plast så blint med varandra. Vissa innehåller farliga färgämnen, andra inte. Men ok, om de vill förstöra naturen så ska inte jag hindra dom. Jag hoppas i alla fall att man inte bränner upp hårdplasten. Den går att hettas upp och formas om till annat.

Vad vi gör med vårt samhälle anser jag alltså vara viktigare än att stänga ner kärnkraftverken. Stäng då hellre ner Olofssons snurror som är så omhuldade av miljörörelsen.

torsdag 7 april 2011

Emelie Bergbohm dabbar sej

Såg detta av en slump på Henrik Alexanderssons blogg och förvånades över att en sån förblindande dumhet kan skrivas utan vidare. Hur kan man göra en sån misstolkning som Emelie Bergbohm gör här? Taube skrev om en flicka som inte såg någon annan utväg. Det var inget förskönande över hans beskrivning av prostitutionen, det var en poetisk protest mot just prostitution. Det vimlar av exempel genom sekler och millennier där kvinnor, och män, inte sett någon annan utväg än att sälja sej själva. Att sen skriva om det är Taube inte ensam om. Nej, Emelie, detta duger inte. Läs lite noggrannare i texten så får du se att det inte är någon romantisk beskrivning av horeri.

Ska du inte ge dej på Astrid Lindgrens negerkung i Pippi Långstrump också? Eller varför inte gå på om Ingmar Bergmans skatteproblem, samma som även Lindgren hade vid ungefär samma tid? Få se nu vem som blir Pomperipossa här.

Jag för egen del är glad över de nya ansiktena på sedlarna. Främst ser jag fram emot 200-sedeln. Inte så mycket motivet i sej utan att få använda en sån.

onsdag 6 april 2011

Ozonhålet - är inte det permanent?

Nu kommer vi till ett ämne jag är väldigt intresserad av men inte kan allt om. Det visade sej klart och tydligt när jag för ca två år sen skrev om ozon och blandade ihop dess kemiska beteckning (O3) med hydronium (H3O). I vilket fall handlar en artikel i dagens aftonbludder om just ozon och det hål som finns över polerna. FN hoppar på tåget, som vanligt när det gäller alarmism, och varnar folk för att sola för länge i sommar. Så här skriver man i tidningen: "Ozonlagret över Arktis, området kring Nordpolen, är enligt FN-organet World Meteorological Organization, WMO, nämligen tunnare än någonsin.
– Vi uppmanar folket i Skandinavien att följa de nationella UV-varningarna, säger organisationen i ett uttalande.
Anledningen är ovanligt stark kyla i stratosfären vilket har förstärkt effekten av ozonskadliga ämnen, rapporterar WMO.
Enligt SMHI kan ozonskiktet i april komma att ligga på nivåer upp emot 30 procent lägre än normalt.
Att utsätta huden för ultraviolet strålning i hög dos ökar risken för hudcancer, malignt melanom."

Jag har skrivit om det många gånger men ingen läser ju mina inlägg så jag gör det igen för de som läser AB:s artikel och av en händelse skulle hitta till min blogg: det är ingen slump att det finns en försvagning av ozonlagret vid polerna. Det är just där som jordens egen magnetfält är som svagast och det är där solens ultravioletta strålar lättast hittar ner. Märk väl att de ultravioletta strålarna är som starkast vid ekvatorn och vid kräftans vändkrets eftersom jorden lutar mot solen just där. Ändå märks ingen försvagning av ozonlagret där alls. De flesta utsläpp av för ozonet potentiellt farliga ämnen sker just vid kräftans vändkrets och strax norr därom. En sak till att fundera över. Ozon är ett farligt ämne att andas in och det bildas ofta i storstäderna med huvudvärk, impotens och t o m döden som följd. Varför försvinner inte det av våra utsläpp av t ex freoner?

Nu pekar forskarna (återigen dessa anonyma experter) på att det är i stratosfären allt sker. Men i så fall skulle det inte bildas nåt nytt ozon alls. Märk en sak till; ozonet var som svagast vid polerna under de år som solen var som starkast med utbrott. Jag är ingen anhängare av orsak och verkan i alla lägen men detta är en intressant sak att fundera över.

Mitt råd är att sola lite men bada mycket. Ligga på stranden och låta sej bli grillad är så tråkigt. Det är i vattnet, bland skäddorna, maneterna och tången allt roligt sker.

Nu är alarmisterna igång igen

Vem eller vilka döljer sej bakom den intetsägande beteckningen "forskare"? Ja, det kan man verkligen fråga sej. DN har en ny kelgris som skriver alarmistiskt om klimatet i Sara Rimpi. Vi får se hur gammal hon blir på posten. Hon nämner i alla fall en massa forskare i själva texten som handlar om att smältvatten från ishavet kan störa havsströmmarna. En av dessa forskare, en nederländsk oceanograf vid namn Laura de Steur, verkar helt bli ignorerad vad gäller vad hon egentligen säger. Hon säger nämligen att förändringarna sker över tidsskalor som omfattar tiotusentals år och att små snabba förändringar bara har regionala effekter. Ändå skriver man i ingressen att "Forskare varnar för att det bara är en tidsfråga innan cirkulationsmönstret i atmosfären över Arktis slår om och stora mängder kallt sötvatten strömmar in i Nordatlanten. Resultatet kan i värsta fall påverka det europeiska klimatet, men det blir knappast som i Hollywoods skräckvision i filmen ”The Day After Tomorrow”."

Nu är det tydligen omvänd alarmism som gäller för DN. Världen håller på att frysa till is. Det verkar som om alarmen går i samma cykler som vädret självt. Jag är dock av den åsikten att ingen nu levande människa kommer att få uppleva en ny istid. Det dröjer flera hundra år innan vi ser nåt tecken på det och det sker över en sån tidsskala att vi knappt ser det från generation till generation. Men nog kommer alarmisterna att klaga hela den tiden och människan kommer med all säkerhet att få skulden för allt som sker.

tisdag 5 april 2011

Vad säger Uppsalamaffian om detta utspel?

I förrgår (3/4-2011) skrev jag ett väldigt inspirerat inlägg om myten om Svearikets vagga. Det var inspirerat av två kommentarer jag skrev på Maggies blogg på tal om Uppsalainitiativets (UI) dumheter visavi klimatdebatten. Jag jämförde då UI med de historiker med Uppsala Universitet som utgångspunkt som hade monopol på historieskrivningen kring Sveriges tidigaste tid. De som vägrade inse att Uppland inte var Sveriges urhem, att det inte finns något urhem i Sverige utan att allt växte fram gradvis från olika landskap och områden ungefär samtidigt, utan någon egentlig plan.

Som en liten utväxt på allt detta kommer nu Bo Rothstein, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, med ett utspel om att Uppsala universitet måste läggas ner för de har inte fullgjort sina plikter som ankommer ett universitet. Rothstein skriver: "På ett universitet kan ingen chef beordra en forskare att hävda en ståndpunkt som denne själv inte anser sann. Det centrala bakom denna princip är att kunskapssökande skall stå fritt från politiska, ideologiska, ekonomiska, religiösa eller andra liknande makters påverkansförsök."

Detta menar han Uppsalauniversitet inte klarar av. Han skriver nämligen vidare: "Om regeringen kan pröva ansökningar från högskolor om att få status som universitet, borde man rimligen också pröva om dagens universitet lever upp till de krav som gäller för att vara ett universitet. I åtminstone ett fall är det uppenbart att så inte är fallet, nämligen Uppsala universitet. Där har under året inträffat två så pass uppseendeväckande och grava brott mot de ovan nämnda principerna att jag anser att det är dags för regeringen att dra tillbaka detta lärosätes status som universitet.
Det ena fallet har sin början den 8 februari då rektor Anders Hallberg kallar till sig två professorer vid matematiska institutionen och vid sittande bord anklagar dem för att ha misskött sina åligganden. De erbjuds båda att antingen omedelbart säga upp sig och i gengäld få saken nertystad och ett rundligt avgångsvederlag, eller så kommer man att dra detta i disciplinnämnden under offentlighetens ljus.
I den efterföljande debatt som varit har rektor Hallberg tvingats ta tillbaka alla anklagelser om att de båda misskött sina tjänsteåligganden. Till saken hör att de båda är internationellt framstående forskare. Vad det handlar om är att de haft en annan mening om vilket slags matematisk forskning som bör bedrivas och att de uttryckt den, det vill säga de har hävdat sin rätt till lärofrihet. Rektor Hallberg har krävt att de skall vara lojala, det vill säga inte kritisera beslut som ledningen fattar om forskningsinriktning. Häpnadsväckande är att för denna djupt antiintellektuella linje har han fått stöd av ett stort antal andra personer i ledande ställning vid universitetet."

Så kommer vi då till det stora hallåt i frågan om Uppsala Universitet, nämligen sorgebarnet Eva Lundgren. Varför tillåts hon hela tiden få yttra sej? Universitetet friade henne efter ett minst sagt tokigt påstående hon gjort 2005 om ritualmord på barn i vanliga hem. Man kan undra i vilken värld hon lever egentligen för den stämmer inte överens med den värld vi realister och annat vanligt folk lever i.

Rothstein är förstås inte nöjd och konkluderar sålunda: "Som båda dessa fall klart visar så respekterar inte längre de ansvariga för Uppsala universitet de grundläggande principer som gäller för att en kunskapsproducerande organisation skall kvalificera sig som universitet. I stället har man valt att anamma de principer som gäller i kommersiell och politisk verksamhet där ledningen bestämmer vad som är sant och rätt och där de anställda förväntas vara lojala och lyda överhetens påbud. 

En möjlighet vore naturligtvis att Uppsala universitet degraderas till att bli en högskola. Men jag tycker det vore nedrigt mot de många högskolor i landet som verkligen strävar efter att bedriva verksamheten efter de principer som gäller för universitet. En mer lämplig möjlighet är något i stil med att verksamheten benämns Statens Institut för Reglerad Kunskapsproduktion i Uppsala (Sirkus). Eftersom verksamheten nu styrs av de principer om lydnad och lojalitet mot ledningen som utmärker privata företag kan rektor lämpligen bli verkställande direktör, professorerna kan betitlas Managing Directors och doktoranderna bör då rimligen bli Trainees."

Nu undrar jag vad folket på Uppsalainitiativet säger om allt detta eftersom en del av denna intressegrupps medlemmar verkar vara knutna till just Uppsala universitet. Fast en av dom sitter ju på en sten nånstans i Dalarna och anklagar Ingemar Nordin för att vara köpt av tobakslobbyn medan han själv röker pipa!

I nöd och lust

För det första vill jag säga att jag inte tänker gifta mej, i alla fall inte enligt kyrkans traditioner. Framför allt inte som jag inte tror på dess budskap. Borgerligt kanske men det låter inte heller lockande. Det som skrämmer mej är skilsmässostatistiken och alla advokater som gör sej en hacka på de giftas (o)lycka. Samboförhållande låter mer fritt enligt mitt sätt att se. Men det är en relationsform som verkar ha väldigt svagt stöd i lagen. Det här exemplet med ett par som levde 40 år tillsammans som sambor men där hon inte får ligga i hans familjegrav enligt elaka myndigheter som genom äktenskapsapartheid förbjuder sambor att ha samma rättigheter som gifta.

Det mest kända exemplet på hur orättvis lagen är visavi samboförhållanden är Stieg Larsson och Eva Gabrielsson. Bara för att han aldrig skrev nåt testamente är det som om hon aldrig bott ihop med honom, enligt lagen. Jag anser att bor man ihop och har en registrerad relation med varandra, även om man aldrig gifter sej, ska man ha samma rätt att ärva som ett gift par har. Som det är nu favoriseras gifta i nästan alla lägen. Kan nån komma på en annan vinkel än min så är det bara att skriva en kommentar.

måndag 4 april 2011

Våren är här!

Med en dåres envishet återvänder nu Freja till oss här i Norden i och med att hon tar på sej sitt halssmycke Brisingamen, som hon fått av dvärgarna för att hjälpa våren på traven. Intressant myt, eller hur? I alla fall har nu snön försvunnit nästan helt här i Malung, endast några smutsiga högar här och var som påminner om det hemska som var vintern.

söndag 3 april 2011

Svearikets vagga - en myt

Jag hävdar att vi inte kan peka ut en specifik plats i Sverige som varande Sveriges historiska ursprungsplats. Jag menar att Sverige gradvis växte fram på olika platser och att makten fanns där kungen för närvarande befann sej, utan att den var så stark att den kunde ena ett helt land. Det var en löslig union mellan landskapen och andra områden.

Men nu går jag en hel del händelser i förväg. Det hela handlar om debatten kring var Sverige kan räkna sitt ursprung nånstans. Den debatten startade på 1930-talet när en historieintresserad ingenjör vid namn Carl-Otto Fast (1885-1969) skrev böcker som till en början fick beröm av den tidens store arkeolog, Birger Nerman. Men när Fast började skriva att Västergötland kan ha varit Eddans landskap surnade Nerman till och vänskapen mellan de två förbyttes i iskall kyla. Man kan ju undra varför Nerman blev så sur. Förklaringen är enkel: Fast hittade inget i sin forskning som tydde på att Uppland kan ha haft något med den tidigaste svenska historien att göra. Inte förrän mot 1100-talets slut träder Uppsala fram och då endast med en sak, ärkestiftet som grundades där 1164. Det är ett historiskt faktum som inte ens folket i Uppsala kan komma ifrån och det är en besvärlig sak som man har haft svårt att förklara då man velat ha det till att Uppland varit hela Sveriges ursprung.

Många andra områden och landskap kan ståta med händelser som är historiskt verifierbara långt dessförinnan. Att man som Fast pekar ut ett visst område som en möjlig förebild för Eddans landskap är ok, han var en amatör, och det är inte möjligt egentligen att peka ut ett visst område som varande just Eddans landskap eftersom sagorna i den spänner över många år och över stora geografiska områden. Det sägs klart och tydligt att man rör sej över stora delar av den värld man då kände till. Men ändå är Nermans reaktion på Fasts påståenden väldigt intressant. Än mer arg blev Nerman när Fast begärde att den så kallade Mimers brunn i Uppsalatrakten skulle dateras enligt dendrokronologimetoden eftersom Fast misstänkte att brunnen, som finns uppe på en rullstensås inte var så gammal som man velat ha den till. Det slutade med att dendrokronologin visade att trädet som använts i brunnen var fällt 1659. Intressant med tanke på att de äldsta kopiorna av Eddan vi känner till är från 1200-talet. Mer om Fasts seger över Uppsalaskolan finns att läsa här.

Hans efterträdare Holger Bengtsson (1908-1973) byggde vidare på tankarna som Fast väckt, att Västergötland spelat en viktigare roll i historien än man dittills velat tillskriva landskapet. Det är Verner Lindblom (född 1918), som är en äkta akademiker inom historieskrivningen, som fört arbetet vidare. Yngre förmågor finns förstås och inte minst Dick Harrison har varit en viktig knutpunkt för denna debatt på senare år, även om han uttalat att han är trött på debatten.

Men det finns mer än bara företrädare för en åskådning som numera alltmer håller på att ta över historieforskningen kring Sveriges tidigaste historia. Jag tänker börja skriva om Sveriges historia som jag ser den i kommande inlägg. Hoppas ni gillar den tanken och kommer med synpunkter på det jag skriver då. Tills vidare får ni hålla till godo med detta skrivet idag.

Nedanstående är en omredigerad text jag skrev som ett inlägg på The Climate Scam då jag vill göra en jämförelse mellan Uppsalainitiativet och Upplandshypotesen som i många sekler dominerade historieskrivningen i Sverige. Mina inlägg är nummer 214 och 224 i ordningen. Jag började med att göra en jämförelse mellan dessa båda företeelser för jag fann en koppling, nämligen oviljan att låta andra få göra sina röster hörda i en debatt som berör många, inte bara mossiga professorer och dassiga docenter.

För mej som har läst historia och deltagit i debatten kring var Sveriges ursprung kan ha varit nånstans känns allt detta med Uppsalainitiativet väldigt unket och väldigt bekant. Även inom historievetenskapen stod Uppsala som en sorts borg gentemot resten av Sverige när man envist hävdade att Sverige uppstod i Uppland med Uppsala som centrum. Något alternativ fanns inte i många av dessa forskares ögon.

Dessa forskare finns inte längre men deras idéer har slagit sån rot i folks medvetande att när man talar om för dom att det aldrig funnits något asatempel i Uppsala eller att många av de högar som finns norr om Uppsala inte innehåller stora kungar utan kvinnor och unga män blir de förvirrade. De har gått på myten om det förträffliga forntida Sveariket, ett rike som aldrig funnits.

Samma sak med klimatvetenskapen. Men låt oss hoppas att det inte tar 70 år att övertyga forskningen om att saker är fel med stora delar av den som det tog med forskningen kring Sveriges tidigaste historia.

Asatemplet är en byggnad som bara förekommer i skrift hos en enda man, Adam av Bremen, och den är beskriven på ett sånt sätt att man har svårt att placera in den i verkligheten. Han beskriver den som en stor träbyggnad med en gigantisk guldkedja som går runtom hela byggnaden och vars tak, också av guld, syns vida omkring. Den ligger på ett fält omgivet av höga berg. Inne i templet står de stora gudarna på ett altare.

För det första, ett guldbeklätt tak skulle väl väga flera ton hur man än ser på saken. För det andra, finns det inga spår av vare sej berg eller någon sån här byggnad i Uppsalatrakten. Det man har hittat i den här trakten är spår av en kultur som verkar ha varit matrilinjär, dvs kvinnor har haft mer att säga till om än senare. Bemärk också att han aldrig själv sett den utan det är en sak han har hört om. Hörsägen kan man väl inte lita på, eller?

Det har frågats om Uppsala högar och de kungar som ska ha höglagts där enligt antaganden gjordea under 1800-talet och en bit in på 1900-talet. Aun, Egils och Adils är kungar ur sagorna, framför allt står de nämnda i ett verk kallat Ynglingatal som skrevs på 800-talet för att ge en småkung i sydöstra Norge en bättre stamtavla, som man trott har blivit begravda här. De ligger inte i dessa högar, inte nån annanstans heller vad det verkar. I Uppsala högar ligger som jag sade tidigare unga män och kvinnor. Men många av de höglagda är brända så man vet inte vem som ligger där. Det enda man kan sluta sej till är att där inte ligger några kungar ur Sveriges tidigaste historia. Högarna är förstås byggda av människor, på en rullstensås. De är daterade till ca 500-talet, vilket är för sent för Aun men passande för Adils och Egils, om det alltså inte vore för att det inte finns några krigarkungar begravda här utan unga män och kvinnor vars ben blivit brända och sen lagda i krukor eller annan keramik, en sed som inte finns beskriven i de fornnordiska sagorna. Där står det snarare om båtgravar eller att man lade folken obrända i högarna, ibland enbart i jorden under en enkel hög med en sten i närheten för att markera personens status. De sistnämnda sederna finns i Mälardalen men då mer i trakterna av Västerås, vilket verkar ha varit Mälardalens centrum före 1200-talet.

Aun eller Ane var en kung i den gamla dikten Ynglingatal och han finns nämnd i många andra historier från forntiden. Det berättas om honom att han fick fly flera gånger och att han överlevde tack vare en pakt med Oden. Till sist var han så gammal att han ”gick i barndom” och endast kunde få näring genom att suga på änden av ett mjödhorn. Enligt en tänkt kronologi som tagits fram genom att räkna bakåt från den första historiskt verifierbara kungen i Sverige, Erik Segersäll, har man slutit sej till att han bör ha levat i början på 400-talet. Men det finns inga spår i arkeologin efter honom. Det man bör leta efter är en ledbruten äldre man begraven i en halvstor hög. En sådan finns i Västergötland med namnet Anes hög. I den har man hittat en man som bör ha varit 80-90 år när han dog. Åtminstone påstås det att man hittat en sådan man däri. Som den länkade sidan påpekar kan det dock vara kung Anund Jakob som blivit begravd här. Han regerade i Sverige på 1000-talet och var knuten till området både genom legender och arkeologiska fynd i form av mynt. Dock hjälper inte detta heller eftersom det inte finns några skrifter som talar om att detta är Ane från sagorna.

Adils är den enda av dessa som kan sägas vara något så när historisk eftersom han nämns i väldigt många av varandra oberoende källor, även om namnet på honom varierar. I Ynglingatal står det Adils, i Beowulf kallas han Eadgils. Han slog sin bror Ale den uppländske (i Ynglingatal står dock inget om nåt släktskap mellan Ale och Adils) i strid på Vänerns is mitt i vintern enligt dessa källor. Det är remarkabelt eftersom man inte slogs om vintern förr.

Wikipedia är väl inte alltid kul att ta till men det gör jag nu för Adils:
Slaget på Vänerns is
Adils
Jag ska påpeka att det i Wikipedia står om Adils och striden med Ale att Ale kom från Upplanden, som det står i originaltexten. Opplanden i Norge är en sentida benämning på området precis söder om Jotunheimen. Uppland i Sverige är en benämning som först förekommer på 1200-talet, Uppland nämns första gången 1296 i den det året upprättade Upplandslagen. Det vi talar om nu är 500-talet. Jag kan tillägga att vid Vänerns östra strand finns ett område som förr kallades Upplanden. De ligger på sluttningarna av Kinnekulle. Idag kallas dessa områden Plana vilket är en hopdragning av Upplanden. Österplana, Västerplana och Medelplana är de namn som finns. Dessa namn i närheten av Vänern är inga bevis för att Adils och Ale ska ha varit knutna till just den här platsen men det är ett bra alternativ eftersom de andra alternativen helt och hållet saknar ens dessa indicier.

Jag säger inte att Kinnekulle skulle vara just de Upplanden som talas om i texterna utan vill visa på alternativ som är så goda som de som presenteras på Wikipedia. Upplanden på Kinnekulle finns belagda i verifierbara källor från 1100-talet, lite närmare än ett helt landskap som jag redan nämnt dröjer med att dyka upp i nämnda källor till nästa sekel.

Sviþjoð är det gamla namnet på Sverige och fortfarande används detta namn i isländskan. Det kommer av svi-, ett ord det tvistats länge om men nu verkar de som tror att ordet betyder soldyrkare vara i majoritet. Men som sagt, konsensus hör inte hemma i vetenskapen så vi får väl se. Soldyrkare låter dock troligt för överallt där ordet förekommer i ortnamn finns också gamla lundar med tecken som hör solen till, alltså runda ringar, spiraler och streck som vore de solstrålar.

Vad gäller det ursprungliga Sviþjoðs utbredning kan man bara spekulera i. När soldyrkan var en religion i Norden fanns knappt området kring Uppsala för detta var på Bronsåldern för nästan 4000 år sen. De flesta soldyrkarsymboler från bronsåldern och framåt i Norden finns i Skåne, Östergötland och Bohuslän. Var det här Sverige en gång började?

Den som vill veta mer om detta bör läsa Göran Burenhult och Dick Harrison. Få kan så mycket om Sveriges förhistoria som Dick Harrison. Den alldeles för tidigt bortgångne Åke Hyenstrand bör också läsas. Läs även Verner Lindblom. Den sistnämnde är pensionerad adjunkt i historia och han har haft många trätor med Lars Gahrn, en göteborgare som många gånger skrivit i VoFs organ Folkvett om hur hemska vi är som inte vill tro på Uppsalahypotesen.

Så voff, voff på er, ni som bor i Uppsala och tror att er stad är viktigare i historien vad gäller Sveriges ursprung än andra områden.

Populära inlägg