Det nya millenniets första decennium - och det decenniets sista år - är till ända. I morgon efter 23.59.59 får vi skriva 2010. Som alla goda skribenter är det alltså dags för mej att summera detta decennium. Vad har då hänt?
På det personliga planet har inte mycket hänt, i alla fall inget som är himmelsskriande. Jag förlorade min kära vän, dalmatinern Aurora, jag studerade arkeologi och jag har börjat samla burkar för att klara ekonomin. Blogga gör jag för att få utlopp för min kreativitet (som jag många gånger ifrågasatt eftersom jag känner mej instängd i ett sätt som inte passar för att skriva romaner - som jag egentligen helst av allt vill göra). Det låter väldigt kortfattat och det är det också. Förlusten av Aurora var fruktansvärd, mer än faktiskt att min pappa dog för länge sen och mina morföräldrar också. Jag var väldigt fäst vid henne och ville att hon skulle få vara med längre än hon var.
Nåväl, jag tänker inte gräva ner mej i såna minnen. 2000-talet var ett misslyckande i stort, min ekonomi sköts i sank, främst för att jag inte fått nåt jobb och sen hamnade i samma skuldfälla som alla andra arbetslösa. Ändå har det inneburit ett sorts uppvaknande för mej. Jag har insett att jag inte är någon medelmåtta, samtidigt att jag inte är någon expert på nåt speciellt. Jag bara är.
Jag har engagerat mej alltmer i det sker ute i världen. Hemmavid finns inte mycket att engagera sej i så då får stora stygga världen agera spelplan för mej. Under större delen av decenniet har jag propagerat för Macintosh och Mac OS, datorsystem respektive operativsystem för det förstnämnda. Att många av de datorer jag har haft gått sönder för mej gör inget, det är känslan av att ha ett system som fungerar större delen av tiden som räknas. Jag har numera en eMac från 2004, en i bolagens och förståsigpåarnas ögon uråldrig maskin, och den tuffar på väldigt bra. 800 MHz G4-processor duger gott och även om 40 GB inte är mycket att hänga i julgranen lagringsmässigt så funkar det än så länge. Så snart pengarna tillåter ska jag köpa en större. Likadant med minne. Om folk kunde ge fan i att bjuda över mej på Tradera så skulle allt vara perfekt.
Jag har inte brytt mej om Facebook, twitter och andra så kallade sociala nätverk. Forum av olika slag, bloggande och möten med människor ute i verkligheten duger gott åt mej. Det säjs att Facebook är bra för att träffa gamla klasskompisar men det är det sista jag vill göra. Jag tyckte inte om plugget och tänker jag på dessa människor blir jag påmind om hur trist skolan var, hur inskränkt själva tankegången med undervisningen var. Jag slutade nian 1990 och tog studenten 1993. Det räcker för mej.
Världen utanför var det. Mitt första möte med omvärlden via datorerna var debatten kring fildelning. Hade det inte varit för fildelningen hade jag aldrig tänkt på att det finns artister från andra länder än USA och Storbritannien som gjort bra musik. Canada, Tyskland, Frankrike, Norge, listan är hur lång som helst. Tyvärr har mitt sinne varit begränsat till att höra det som kommit via radion och har de spelat nåt från nåt annat land än USA och UK så har det varit en kuriös bit som gjort en intresserad. Fram till ca 1999 fanns bara i stort sett skivaffärerna och de stora kedjorna hade bara den populära musiken. Nu generaliserar jag och är elak men det gäller för säkert sju tiondelar av materialet i en affär. Ville man ha nåt annorlunda fick man gå till begagnat-affärerna eller nån specialbutik.
Därför kom fildelningen som en räddande ängel. Internet i stort var också en räddande ängel för de diskussioner som äger rum här är förmodligen samma som ägt rum hela tiden sen musiken började ges ut på skiva men skillnaden är nu att man kan se dessa diskussioner och komma tillbaka till dom flera år senare för mer inspiration. April Wine, Uriah Heep, Nektar, Camel, Eloy och Trooper är exempel på grupper som jag aldrig skulle ha tänkt på om det inte hade varit för fildelning och diskussioner kring musiken dessa artister har gjort. Att de ofta inte finns att köpa i affärerna är skamligt. Jag har hittat dom senare på Ginza så det blir nog en hel del inköp när jag väl får pengar.
Själva debatten kring fildelningen är infekterad och handlar egentligen om rätten till musiken i sej. Att äga en plastbit med lite toner på är inte detsamma som att höra musiken framföras av artisten ifråga. Är artisten död och utan släktingar bör musiken släppas helt fri. Finns det släktingar borde släkten ha fått tillräckligt med pengar medan artisten levde. Tyvärr har musiken kidnappats av stora bolag vars representanter ser sej som rättighetsinnehavare och lever flott på denna tanke. De tar lejonparten av intäkterna från försäljningen av musiken och artisterna får det som blir över. Att vissa artister ändå får tillräckligt att de blir rika är tack vare andra områden, t ex bra avtal med dessa skivbolagsbossar, konserter eller diverse avtal med olika sponsorer.
Jag är av den åsikten att musik bör behandlas som abandonware (vara som bör släppas fri från upphovsrätt efter några år på marknaden) och är den äldre än kanske 10 år är det definitivt så att det bör vara artisten personligen som ska pengarna för den äldre musiken, inte bolaget. Det har under detta decenniet blivit en väldig folkrörelse kring fildelningen och folks rätt till att få ha sitt internet i fred. Läs mer här om just det som blev resultatet, nämligen Piratpartiet.
Ett annat område jag intresserade mej för under detta decennium är maten vi äter. Äkta vara är en sida de allra flesta borde besöka och Mats-Eric Nilssons böcker "Den hemlige kocken" och "Äkta vara" rekommenderas starkt. Han menar inte, tvärt emot vad hans kritiker försöker få det till, att tillsatser är fel. Han menar att fel tillsatser och för många av dom finns i det vi äter idag. Utan honom hade jag inte vetat vad mononatriumglutamat (E 621) är för något och vad det gör i diverse produkter. Enligt honom är denna tillsats totalt onödig om man använder råvaran på rätt sätt. E 621 är en smakförstärkare som sätts till en produkt när denna blivit så misshandlad i storköken att smakerna i stort sett försvunnit.
Men det ämne som dominerat mitt bloggande och mitt sinne det senaste året är debatten kring klimatet. Jag tänker inte gå in på i detalj varje aspekt av den debatten (det finns att läsa här längre ner) men så mycket kan jag säja att den debatten har livat upp mej. Det är kul att hånad och bli hånad. Det är nåt alldeles extra att läsa en artikel i DN eller SVD om klimatfrågan och se de journalister som jobbar på dessa tidningar komma med uttalanden som helt uppenbart kommer från forskare med agendor som går ut på att de ska kunna tjäna pengar på ett hot som inte finns. Journalisterna själva verkar inte ha läst på mer än det som deras mentorer har visat dom. Alternativa resultat skjuter de åt sidan med en grimas och förlöjligar. Men det verkar ha blivit rätt tyst från dom sen ClimateGate-skandalen, det misslyckade mötet i Köpenhamn och den plötsliga kylan som kom från ingenstans och förlamade stora delar av norra halvklotet, nästan en månad för tidigt.
Jag är inte speciellt kunnig inom området fysik, har bara genomgått de i plugget obligatoriska delarna, men så mycket har jag förstått att en myra gör ingen stack på egen hand. 380 miljondelar av en atmosfär kan inte styra de andra 999,620 miljondelarna, endast komplettera de krafter som gör att vi har en atmosfär som går att andas i och som hålls någorlunda varm. Jag syftar här på koldioxidhalten i atmosfären. Jag har lärt mej att koldioxid inte värmer utan ser till att värmen inte sticker ut i rymden hej vilt. Får dagens unga lära sej det, tro? De verkliga experterna på området i Sverige brukar debattera här, här, här och här.
Tyvärr har klimatdebatten kommit att bli en höger-vänster-fråga, dvs högern står här för kritiken av hypotesen att människan skulle påverka klimatet genom utsläpp av koldioxid och vänstern stöder denna hypotes. Problemet är att bland våra politiker är uppslutningen bakom hypotesen närmast total. För såna som mej, som struntar i höger-vänster och bara vill ha ett så bra liv som möjligt utan att politiken får spela nån större roll, är detta ett problem. Jag ansluter mej till kritikerna av mänsklig påverkan av klimatet men riskerar då att hamna bland högerfolket. Inom fildelningen är den politiska spridningen mellan folk större. Det hindrar inte mej från att tycka och tänka på ett visst sätt.
De övriga politiska sakerna som dominerat detta decennium är terrorismen och kampen mot den. Terrordåden 11 september 2001 har sätt och vis blivit det som styrt hela decenniet. Övervakningsnissarna har fått sitt lystmäte i och med att fler kameror satts upp, fler buggar tillåtits samt att säkerhetstjänsterna har fått mer befogenheter. Samtidigt har konspirationsteoretikerna blivit alltfler och mer högljudda för varje år som går. 1984 har blivit besannad på ett sätt som den gode Eric Blair aldrig skulle ha kunnat tänka sej.
Jag tror att kampen mot den internationella terrorismen är vunnen - för den här gången. Al Qaida tog i så de sprack den där gången 2001 och senare 2004 i Spanien. Efter det har det mest varit hot och sabelskramlande. Att de skulle kunna hota nåt land på samma vis igen inom den närmaste framtiden är högst otroligt. Att de kunnat ta sej förbi övervakningar säjer mer om hur lätt det är att läsa av rutiner hos övervakarna än att övervakningen fallerat.
Det har varit ett spännande decennium. Risken är att nästa decennium blir tråkigare.
onsdag 30 december 2009
tisdag 29 december 2009
Nästa gång du hör eller läser nån profetia om framtiden...
...kom ihåg detta du läste här. Eller vad tycks om denna profetia uttalad av pajasen Paul Ehrlich ca 1970:
“Population will inevitably and completely outstrip whatever small increases in food supplies we make. The death rate will increase until at least 100-200 million people per year will be starving to death during the next ten years.” (Vår population kommer i slutändan att helt och hållet överväga de små ökningar i tillgången på mat vi kan skapa. Mortaliteten kommer att öka till ca 100-200 miljoner människor per år pga svält under de kommande tio åren.)
Vad har då hänt sen dess? Inte mycket, lite svält här och var men faktum är att svälten är marginaliserad världen över numera. Det är färre som svälter i världen. Kolla vilka källor ni, det är ett faktum. Att det är för många som svälter är hemskt men vi kan hjälpa dom. Frågan är om politikerna vill göra det.
Ovanstående kan verka elakt gentemot Ehrlich men han har haft fel så många gånger att jag är förvånad att man fortsätter att ge honom priser. Hade han jobbat inom nåt av de områden som täcks av ett Nobelpris hade han väl fått det också.
“Population will inevitably and completely outstrip whatever small increases in food supplies we make. The death rate will increase until at least 100-200 million people per year will be starving to death during the next ten years.” (Vår population kommer i slutändan att helt och hållet överväga de små ökningar i tillgången på mat vi kan skapa. Mortaliteten kommer att öka till ca 100-200 miljoner människor per år pga svält under de kommande tio åren.)
Vad har då hänt sen dess? Inte mycket, lite svält här och var men faktum är att svälten är marginaliserad världen över numera. Det är färre som svälter i världen. Kolla vilka källor ni, det är ett faktum. Att det är för många som svälter är hemskt men vi kan hjälpa dom. Frågan är om politikerna vill göra det.
Ovanstående kan verka elakt gentemot Ehrlich men han har haft fel så många gånger att jag är förvånad att man fortsätter att ge honom priser. Hade han jobbat inom nåt av de områden som täcks av ett Nobelpris hade han väl fått det också.
Glaciärer göder haven med sitt innehåll
Anthony Watts återger en rapport från Virginia Tech som visar att glaciärer är en viktig källa för att vidarebefordra material som en gång fastnat i isen till djur- och växtlivet i havet och förmodligen i förlängningen de som lever på stränderna. Exemplet i undersökningen är från Alaskas glaciärer så undersökningar får utvisa huruvida det stämmer på andra håll i världen. Kommentarerna på Watts' blogg är inne på den tanke som är brukligt i fråga om glaciärer, nämligen att det som fastnat i isen en gång var en skog som växte längre upp på bergen en gång och att vädret blivit sämre så att glaciärerna har bildats, vuxit ut och dödat träden. Sen har varmare tider kommit och plantmaterialet har nu förts ut i havet. En cykel om man så vill.
Det får mej att tänka på nåt annat, nämligen pollen. Är det någon biolog som händelsevis läser min blogg och som kan svara mej på denna fråga: Hur länge klarar sej pollen infruset i en glaciär? Min tanke är den att pollen som förts från de dödade träden eller fastnat i isen från annat håll kan ha överlevt på nåt vis och sen när isen slutgiltigt dragit sej undan och blottat marken har dessa pollen hamnat på marken och varit de första kolonisatörerna av den nya marken. Jag väntar på detta svar med spänning.
Detta är de tankar som kommer för mej nu när kvicksilvret kryper neråt -20.
söndag 27 december 2009
Fornborg kan ha legat i Helsingborg
Helsingborg kan komma att bli medlem i den skara städer som en gång hade en borg dit folk kunde ta sej i händelse av krig eller annan oro. Det meddelar Helsingborgs Dagblad som citerar arkeologen Margareta Weidhagen-Hallerdt som är expert på medeltida arkeologi. Den kan vara så gammal som 1100 år, alltså från 900-talet eller kanske t o m ännu äldre. Trelleborg hade bevisligen en sån (se bilden ovan på den rekonstruerade anläggningen) och många sådana försvarsanläggningar i trä och uppkastad jord, som vanligen kallas fornborg för att skilja dom från senare tiders fästningar och borgar som byggdes helt i sten, fanns utspridda över hela Skandinavien under orostiderna mellan slutet av Bronsåldern fram till ca år 1300. Eketorp på Öland är en av de mest kända. Helsingborg ser alltså att få en borg också.
lördag 26 december 2009
Här är bevisen för att solens inaktivitet kyler ner atmosfären
NASA har gjort upptäckten att när solen är inaktiv kyls den övre delen av vår atmosfär ner rätt mycket och snabbt. Mer finns att läsa här och här. Anthony Watts återger en del av detta. Bilden ovan visar hur energin återges som infraröd strålning och den visar att kväve har mer med värme respektive kyla på jorden att göra än t ex koldioxid. Det är för tidigt att dra alltför vidlyftiga konklusioner av detta men mycket tyder på att Henrik Svensmark har rätt i mångt och mycket. Jag har skrivit tidigare om hans teori om de kylande stjärnorna och orkar inte ta fram de inläggen nu. Bara att leta igen, kära läsare.
Till skillnad från Utan Insikt (= Uppsalainitiativet) är detta riktig vetenskap med riktiga konklusioner och verklig insikt.
onsdag 23 december 2009
God jul!
Henrik Alexanderssons diverse länkar får bli min julklapp till er som läser min blogg. De och dessa bilder. En liten tanke på vägen också för er som fortfarande tror på koldioxiden som en fara för vårt klimat. En forskare i Canada har upptäckt att kosmisk strålning och freoner, såväl mänskligt skapade som naturligt förekommande har mer inverkan på klimatet än koldioxid och vattenånga. Henrik Svensmark ser ut att få rätt, trots allt.
Genusdravel och den verkliga världen
Jag har en längre tid nu läst lite på Tanja Bergkvists blogg om genustänkande och om hur vissa genusforskare faktiskt verkar vara riktigt farliga för vanligt folk. Nu har jag också läst Pär Ströms inlägg i debatten. Han verkar rejält skärrad av det han kallar genusproffsen och deras försök att tvinga pojkar och flickor att leka med könsneutrala leksaker. Han menar, med rätta, att det finns inbyggda genetiska skillnader på pojkar och flickor som inte kan stoppas av några töntars försök att ändra på den mänskliga naturen. Dessutom påpekar han att kön inte är en social konstruktion. Det räcker med att titta på en man och en kvinna för att inse att vi är genetiskt skapade på olika sätt. Men framför allt är vi individer. Att dela upp människor i kön, inkomstklass, nationalitet etc är bara rester av ett gammalt tänkande som borde ha rensats ut för länge sen. Dessa indelningar är bara giltiga om vi talar statistik. I den verkliga världen är vi alla individer, väldigt unika sådana.
Jag fick allt när jag var liten, dockor, mysdjur, bilar och modelltåg. Modelltåget var min favorit och jag saknar den anläggningen. Jag vet inte var den tog vägen för den försvann i en flytt. Dockorna och mysdjuren var åskådare när jag lekte musiker som liten. Bilarna var med i en stor stad jag byggde upp i mitt rum. Jag var nog en typisk människa när jag var liten. Så kom inte och snacka genusdravel med mej!
Jag fick allt när jag var liten, dockor, mysdjur, bilar och modelltåg. Modelltåget var min favorit och jag saknar den anläggningen. Jag vet inte var den tog vägen för den försvann i en flytt. Dockorna och mysdjuren var åskådare när jag lekte musiker som liten. Bilarna var med i en stor stad jag byggde upp i mitt rum. Jag var nog en typisk människa när jag var liten. Så kom inte och snacka genusdravel med mej!
Etiketter:
den mänskliga naturen,
genusdravel,
genustänkande
tisdag 22 december 2009
Demokratisk diktatur
Att skriva att man helst vill ha ett arbete på hemorten får man inte skriva. Ej heller att man tvingats söka ett visst jobb av arbetsförmedlingen. Så gjorde en kvinna i Karlstad och A-kassan där har gått i taket. Vore väldigt bra om vi kunde spränga A-kassorna i luften. De har spelat ut sin roll och är bara i vägen. Det är faktiskt så att jag undrar om Arbetsförmedlingen också är på väg ut.
Samma sorts demokratiska diktatur har jordbrukare i Australien råkat ut för. De får inte sälja sin skörd för då kan Australien åka på böter i enlighet med Kyotoavtalet som stipulerar att man inte får överskrida utsläppsgränserna för koldioxid. Så man låter hellre sina lantbrukare gå under än riskerar lite böter. Cyniskt så det förslår.
Samma sorts demokratiska diktatur har jordbrukare i Australien råkat ut för. De får inte sälja sin skörd för då kan Australien åka på böter i enlighet med Kyotoavtalet som stipulerar att man inte får överskrida utsläppsgränserna för koldioxid. Så man låter hellre sina lantbrukare gå under än riskerar lite böter. Cyniskt så det förslår.
måndag 21 december 2009
Även solen har sina fläckar...
Detta är solen. Bilden är tagen genom ett speciellt filter som gör att man ser fläckarna tydligare. Magnetstormarna, som vi kallar solfläckar, är för tillfället 3 till antalet. En längst upp till höger på det norra halvklotet och som har varit väldigt aktiv den senaste veckan med stora protuberanser som kastats åt vårt håll. En del fotografer har haft tur som kunnat plåta de norrsken natten mellan 18 och 19 december som blev resultatet av dessa protuberanser. Det som ser ut som en solfläck nära ekvatorn är en rest av denna aktiva solfläck som hamnat på efterkälken. En annan fläck syns till vänster i bild på det norra halvklotet. Den har nyligen bildats och verkar vara på väg att bli lika aktiv som sin äldre kompis. Den tredje är ny den med. Den syns på södra halvklotet nära ekvatorn.
Alla dessa hör till solcykel 24 sen man började räkna dessa. En solcykel är i regel 11,1 år och är den period som går mellan större solaktivitet, dvs fler solfläckar och en mer aktiv korona. Mellan dessa aktiva perioder är solen relativt lugn, även om den definitivt inte är vilande. Den spyr ut många gånger mer materia och energi varje sekund än vad alla levande organismer på jorden nånsin gör eller kommer att göra.
Jag kan inte bevisa nåt eftersom jag inte har de instrument som krävs men jag har en känsla av att regn- och snömoln är vanligare den närmaste tiden efter att solfläckar uppträtt på solens yta som riktat sina utbrott mot jorden. Det där får bekräftas eller vederläggas av experter, inte av mej. Det är bara nåt jag tyckt mej uppleva.
Så här är min tanke. En solfläck uppträder på solens yta och den skickar diverse protuberanser ut i rymden. De råkar vara riktade mot jorden och de träffar vår planet efter ca 3-6 dagar beroende på farten i dessa partiklar. Dessa partiklar hittar in i atmosfären där de blandar sej med befintliga molekyler. Sen ökar molnintensiteten för några dagar nånstans på jorden. Den senaste kraftiga solfläcken, den som är på väg ut ur bilden uppe till höger (se bilden ovan), uppträdde för ca 6-8 dagar sen och var ganska kraftig. Flera stormar på solens yta blev följden av dess uppträdande. Den skickade en rejäl dusch av materia åt vårt håll. I samband med att dessa partiklar nådde jorden runt den 18 december började sen temperaturen stiga i vissa delar av världen, inte så mycket men tillräckligt för att moln skulle bildas.
Jag säjer inte att dessa partiklar skapar molnen eller ens påverkar temperaturen. Däremot säjer jag att de spelar en viss roll i hur molnen skapas och hur temperaturen blir. Nu har effekterna av denna solfläck avtagit och molnen är på väg bort. Min uppfattning av händelserna kanske är fel men det vet jag inte förrän en äkta solforskare slår sej samman med en äkta väderforskare för att undersöka mitt påstående.
söndag 20 december 2009
Storpolitik inom Wikipedia
Tidigare idag skrev jag om att William Connolley, engelsmannen som domderat på Wikipedias engelskspråkiga sidor främst inom klimatfrågan, nu fått sparken som administratör för Wikipedia sen han blivit påkommen med att använda sina befogenheter felaktigt i en till klimatet orelaterad fråga. Det ska bli intressant att se hur sidorna som berör klimatfrågorna kan komma att utvecklas i fortsättningen.
Det ska tilläggas att jag inte visste hur William Connolley såg ut så när jag såg ett foto av honom hos Anthony Watts blev jag förvånad för jag hade tänkt mej en äldre människa med kortare hår.
Det ska tilläggas att jag inte visste hur William Connolley såg ut så när jag såg ett foto av honom hos Anthony Watts blev jag förvånad för jag hade tänkt mej en äldre människa med kortare hår.
Gore-effekten i farten igen
Al Gore-effekten gör verkligen skäl för sitt namn. Han var ju på en mycket snabb blixtvisit i Danmarks huvudstad. Efter sitt besök i Köpenhamn (där en snöstorm följde på hans visit) åkte Mr. Freeze således hem och nu drabbas nordöstra USA av en snöstorm. Hans chef, president Obama, höll på att inte hinna före stormen.
I övrigt kan avslöjas att Wikipedia har använts som ett propagandaverktyg av AGW-anhängarna. Mer att läsa, som alltid, hos Anthony Watts. Nu antar jag att Kättaren och Maggie tar upp detta så jag inväntar deras analyser innan jag skriver nåt mer.
lördag 19 december 2009
Äntligen kan vi återgå till det normala
Det slutade som jag hoppades i Köpenhamn. Om nu bara de värsta alarmisterna kunde lägga ner sitt CO2-snack skulle vi kunna koncentrera oss på de utsläpp som verkligen behöver begränsas, nämligen klor, bly, kvicksilver, svavel, sot, kväve, diverse läkemedelsingredienser och annat dumt som vi slänger bort.
Bra skriver av Jonny Fagerström.
fredag 18 december 2009
För mycket tyckande och för lite vetande i klimatfrågan
Jag börjar tröttna på klimatfrågans polarisering i höger och vänster. Det föder en massa tyckande och ideologiskt tänkande. Så fungerar dock inte vetenskapen. Vetenskapen bryr sej egentligen inte om ideologier och en massa tyckande från höger och vänster. Problemet för vetenskapsmän och -kvinnor är dock att man blir beroende av dessa politiker och deras lobbygrupper som trycker på och vill ha kunskap som passar dom. Resultatet blir att vetenskapen blir lidande och så kallad peer review blir inte stort bättre än en skoluppsats som blir godkänd bara för att den är välskriven och ser bra ut för ögat. Äkta peer review ska helst genomföras på ett sätt så att vare sej vänner eller fiender kan påverka verkets chanser att godkännas eller ej. Helst borde verken inte föras in i vetenskapliga tidningar förrän man är absolut säker på att alla hinder är undanröjda i ens teorier.
En teori eller hypotes bör testas enligt frågan: Finns det något som talar emot min tankegång? Om ja, gör om och om tills alla problem är undanröjda. Om nej kör på bara. Problemet med hypotesen om att människan skulle påverka klimatet inte är bevisad så man har kört på som om man svarat nej, trots att det finns en massa saker som talar emot denna tankegång. Man har utgått ifrån att teorin stämmer utan att ha fast förankring i såväl tester och realiteten. Man har så att säja gjort tvärtom, nästan som kreationister gör för att motverka evolutionsteorin, som ju är bevisad bortom allt tvivel. Man har satt upp klimatmodeller i kraftfulla datorer, matat dessa modeller med data från diverse hörn av världen och där data saknats har man tänkt sej dessa. För att sen kunna få fram det önskade resultatet, nämligen en ökning av jordens medeltemperatur, har man matat modellerna med algoritmer som helt och hållet bygger på ett antagande. Inte ens matematiker och statistiker resonerar så. Den numera världskände matematikern från Canada, Steve McIntyre, har slaktat dessa modeller flera gånger.
Som jag ser det gör AGW-förespråkare sej skyldiga till det mesta tyckandet, framför allt de som har en tydlig politisk agenda, men på vår sida om skranket gör sej många realister och skeptiker skyldiga till samma sak. Jag tänker inte nämna några namn på endera sidan för det vore alltför uppenbart. Ni får väl klaga till mej om ni känner er påhoppade. En del AGW-proponenter maskerar sitt tyckande bakom vetenskapliga termer och just dessa datormodeller, något som rimligtvis inte borde gå längre med tanke på ClimateGate. En del AGW-skeptiska maskerar sitt tyckande bakom åsikter som egentligen är skrivna av någon annan. Jag gör det konsekvent eftersom jag inte har nån förankring i fysikvetenskapen. Jag har kunskaper inom såväl fysik som kemi men de är begränsade och jag kan långt ifrån alla termer.
Att jag ändå yttrar mej i klimatfrågan beror på att det jag lärt mej inom dessa ämnen säjer mej att hela AGW-hypotesen är väldigt svagt underbyggd. Dessutom har jag drillats i källkritik, i dess högsäte den historiska institutionen vid universitetet i Lund. Jag gör mej förstås skyldig till misstag då jag tar en källa alltför mycket för vad den är och tror ibland blint på dess budskap. Det gör vi alla vilket dock inte är nån ursäkt utan ett konstaterande av faktum. Journalister av idag gör det konstant. De är ute efter att sälja sin tidning och är egentligen inte intresserade av sanningen bakom den information de återger. Vetenskapsjournalister är på den punkten värst, de samlar fakta om naturvetenskap men tänker inte längre än de fakta de har framför sej. Skulle det finnas fakta som talar emot en viss teori tar de sällan reda på dessa eftersom det då skulle ta för lång tid och de forskare de har kontakt med tänker inte delge journalisterna dessa motstridiga fakta.
Så, det var lite tyckande OM klimatfrågedebatten. Det kommer mera, som Arne Hegerfors och Björn Skifs sa.
En teori eller hypotes bör testas enligt frågan: Finns det något som talar emot min tankegång? Om ja, gör om och om tills alla problem är undanröjda. Om nej kör på bara. Problemet med hypotesen om att människan skulle påverka klimatet inte är bevisad så man har kört på som om man svarat nej, trots att det finns en massa saker som talar emot denna tankegång. Man har utgått ifrån att teorin stämmer utan att ha fast förankring i såväl tester och realiteten. Man har så att säja gjort tvärtom, nästan som kreationister gör för att motverka evolutionsteorin, som ju är bevisad bortom allt tvivel. Man har satt upp klimatmodeller i kraftfulla datorer, matat dessa modeller med data från diverse hörn av världen och där data saknats har man tänkt sej dessa. För att sen kunna få fram det önskade resultatet, nämligen en ökning av jordens medeltemperatur, har man matat modellerna med algoritmer som helt och hållet bygger på ett antagande. Inte ens matematiker och statistiker resonerar så. Den numera världskände matematikern från Canada, Steve McIntyre, har slaktat dessa modeller flera gånger.
Som jag ser det gör AGW-förespråkare sej skyldiga till det mesta tyckandet, framför allt de som har en tydlig politisk agenda, men på vår sida om skranket gör sej många realister och skeptiker skyldiga till samma sak. Jag tänker inte nämna några namn på endera sidan för det vore alltför uppenbart. Ni får väl klaga till mej om ni känner er påhoppade. En del AGW-proponenter maskerar sitt tyckande bakom vetenskapliga termer och just dessa datormodeller, något som rimligtvis inte borde gå längre med tanke på ClimateGate. En del AGW-skeptiska maskerar sitt tyckande bakom åsikter som egentligen är skrivna av någon annan. Jag gör det konsekvent eftersom jag inte har nån förankring i fysikvetenskapen. Jag har kunskaper inom såväl fysik som kemi men de är begränsade och jag kan långt ifrån alla termer.
Att jag ändå yttrar mej i klimatfrågan beror på att det jag lärt mej inom dessa ämnen säjer mej att hela AGW-hypotesen är väldigt svagt underbyggd. Dessutom har jag drillats i källkritik, i dess högsäte den historiska institutionen vid universitetet i Lund. Jag gör mej förstås skyldig till misstag då jag tar en källa alltför mycket för vad den är och tror ibland blint på dess budskap. Det gör vi alla vilket dock inte är nån ursäkt utan ett konstaterande av faktum. Journalister av idag gör det konstant. De är ute efter att sälja sin tidning och är egentligen inte intresserade av sanningen bakom den information de återger. Vetenskapsjournalister är på den punkten värst, de samlar fakta om naturvetenskap men tänker inte längre än de fakta de har framför sej. Skulle det finnas fakta som talar emot en viss teori tar de sällan reda på dessa eftersom det då skulle ta för lång tid och de forskare de har kontakt med tänker inte delge journalisterna dessa motstridiga fakta.
Så, det var lite tyckande OM klimatfrågedebatten. Det kommer mera, som Arne Hegerfors och Björn Skifs sa.
onsdag 16 december 2009
"%&%#€$@£@ Al Gore!
Nu kommer vargavintern på allvar, tre veckor för tidigt! Kunde inte den ha väntat till januari som den brukar? Hela Europa är på väg att drabbas. Nu får verkligen Al Gore åka hem igen.
Uppdatering:
Den här skärmdumpen från SVDs sida är verkligen ett utslag av hur ironi fungerar. Överst, braskande nyheter från propagan...förlåt, klimatmötet i Köpenhamn, nedan om snökaos. Hur ska dom ha det egentligen? Samtidigt som världens vegetationsareal växer som en följd av ökade mängder koldioxid i atmosfären, då främst från haven...
Al Gore-effekten har satt in i Köpenhamn
Al Gore-effekten är en delvis skämtsam term för att vädret på det ställe Al Gore anländer till blir märkbart sämre. Jag har skrivit om det tidigare (bara att leta i mitt arkiv, boys and girls!) när herrn i fråga anlände till Melbourne. Nu har den effekten drabbat nyhetsbyrån APs utsände Seth Borenstein som fick stå 7 timmar i kö med många andra i väntan på att få komma in för att övervaka FNs klimatmöte. Där stod de i kylan och blåsten. Sen började det snöa också, något som inte är speciellt vanligt i Köpenhamn före jul (kolla statistiken om ni inte tror mej). Till slut stängde FNs representanter dörrarna och bad folk gå hem. Då började folk bua och en hel del hårda ord om FN som organisation fälldes, enligt min mening med all rätt. Jag kan tänka mej att folket som ska bevaka toppmötet inte är så glada på FN just nu. Att Al Gore bestämde sej för att komma i alla fall ser jag som ett desperat drag från hans sida. Han är något av en exhibitionist och han tål inte att andra tar rampljuset från honom.
Inne på själva mötet, där det är varmt och skönt och högdjuren slipper kalla vindar och snö, skriker just dessa högdjur halsarna av sej. Värst skriker Storbritanniens premiärminister som ylar om att ett misslyckande i förhandlingarna kan leda till ekonomisk katastrof. Fel, min käre Gordon Brown, det är vad ett LYCKAT avtal kommer att leda till. Ett misslyckande innebär att vi i alla fall får behålla pengarna och kan hjälpa våra grannar i världen på ett bättre sätt än som föreslagits hittills. Ser inte delegaterna och folket att de som företräder tredje världen-länderna är girigbukar som inte har en tanke på att hjälpa sina respektive undersåtar?
Så, låt oss hoppas att förhandlingarna misslyckas så mycket som möjligt. Det handlar om att rädda världen, inte från några gaser utan från giriga politiker och tjänstemän.
Bilden ovan är en pastisch på vetenskapstidningen New Scientist som inte bara rackar ner på klimatfrågans kritiker utan t o m tar de ansvariga för lurendrejeriet och bluffarna vid CRU i försvar och anser att det var nåt bra.
Missa inte kolumnisten Mattias Svenssons debattartikel om att de gröna blir allt brunare och t o m är beredda att avskaffa demokratin i sin jakt på allt som de anser vara miljöfarligt.
söndag 13 december 2009
Skicka vidare
"Jag ger dej detta material, du skickar det vidare och så vidare, är vi överens om det?"
Det var ryssar som skickade vidare materialet om ClimateGate, det medger nu rysk säkerhetstjänst, men hur de kom över det är en annan femma. Det mesta pekar på att nån medvetet lämnade ut materialet och att detta samlats för att världen skulle få veta.
I övrigt titta gärna på detta diagram. Följ den gröna linjen i den vänstra delen och se om du kan se den efter att alla andra linjer gaddat sej samman. Kanske det var så här Keith Briffas temperaturnedgång doldes, som det talas om i det mest kända av ClimateGate-breven?
Vem är Heidi Klein? DN är skakat förstås av denna kvinna som stört IPCC och andra politiskt motiverade organisationer som ger sej ut för att arbeta på vetenskaplig grund. Vi kanske ska begrava dessa kvacksalvare en gång för alla. Framför allt såna här dumheter.
Det var ryssar som skickade vidare materialet om ClimateGate, det medger nu rysk säkerhetstjänst, men hur de kom över det är en annan femma. Det mesta pekar på att nån medvetet lämnade ut materialet och att detta samlats för att världen skulle få veta.
I övrigt titta gärna på detta diagram. Följ den gröna linjen i den vänstra delen och se om du kan se den efter att alla andra linjer gaddat sej samman. Kanske det var så här Keith Briffas temperaturnedgång doldes, som det talas om i det mest kända av ClimateGate-breven?
Vem är Heidi Klein? DN är skakat förstås av denna kvinna som stört IPCC och andra politiskt motiverade organisationer som ger sej ut för att arbeta på vetenskaplig grund. Vi kanske ska begrava dessa kvacksalvare en gång för alla. Framför allt såna här dumheter.
fredag 11 december 2009
Inte ur min plånbok!!!
Sitter vid datorn och har ett halvt öra lyssnandes på radion där programmet Karlavagnen diskuterar klimatfrågan. Stöter då på ett antal blogginlägg som handlar om att vår regering är beredd att skeppa iväg 8 miljarder kr till andra länder för att lindra klimatkostnaderna. Dessa inlägg refererar till en artikel på SVDs sida om just detta. Dessa pengar hamnar såklart i sjön, rättare sagt i diktatorers och giriga byråkraters fickor, för inte kommer det hjälpa klimatet. Hur ska pengar nånsin kunna åtgärda nåt som vi inte kan rå på? Klimatet är bara ett statistiskt sätt att räkna vädrets svängningar över en viss tidsperiod. Men forsla ni iväg pengar bara. Kom bara ihåg en sak, det är inte ur min plånbok (se dålig och skakig bild ovan) ni tar de pengarna. Jag tänker inte vara med och ta nån smäll när vår ekonomi går omkull.
Uppdatering 13.28:
Det här larvet verkar bara bli värre. Jag spyr snart på allt som har med klimatfrågan att göra. Samtidigt gör "jag slåss för att jag vill det"-brigaden bort sej totalt på gatorna runtom i Köpenhamn.
Återigen, ni som kallar mej och andra med mej skeptiker, kom ihåg att en av motsatserna till skeptisk är godtrogen. Ack, ni godtrogna som tror på koldioxidens farlighet...
torsdag 10 december 2009
En titt in i forntiden för att se vad som kommer att hända i framtiden
Följande är "snott" från Anthony Watts blogg. Han återger en isforskare, J. Storrs-Hall, som skrivit om hockeyklubban på ett ganska humoristiskt vis.
Så här ser de senaste femhundra åren ut om man tittar på isen som man borrat ut ur den grönländska iskalotten. En typisk hockeyklubba som böjs av uppåt några år innan våra utsläpp av koldioxid och annat jox kom igång på allvar.
Rätt harmlöst. Det blir lite mer dramatiskt om man kollar i ett lite större historiskt perspektiv:
Då ser man att temperaturutvecklingen de senaste 200 åren varit rätt blygsam jämfört med den höjning som ägde rum mellan åren 800-1250, den period som kallas den medeltida värmeperioden och som IPCC velat avfärda på ett eller annat vis. Nästa graf är ännu lite mer dramatisk. Den visar de senaste 4000 åren:
Där ser man direkt att även den medeltida värmeperioden var ett litet skutt värmemässigt i jämförelse med den sena bronsålderns värmebölja. Här förvandlas nu hockeyklubban de senaste 200 åren till en liten tröskel eller en lyft hand som till hälsning. Man ser också att vi snarare är på väg mot kallare och sämre väder jämfört med de senaste fyra tusen åren av värme. Nästa graf höjer det dramatiska värdet ytterligare:
Nu har vi hela Holocen (alltså den period i jordens historia vi lever i) och över den perioden på 10,000 år ser vi att det endast tre gånger varit lika kallt eller kallare jämfört med vad vi upplever nu. Tendensen är vikande, tyvärr. En ny istid väntar runt hörnet. Den kommer dock inte under vår livstid för det är för varmt ännu för sånt. Men våra barnbarns barnbarn bör nog ta sej i akt. Ska vi öka det dramatiska värdet ytterligare? Varsågod:
Här ser vi förutom de senaste 10,000 åren även övergången till värme och njutning från istidens kyla och skräck. Nästa!
Här har vi iskärnan och hur den bevarat temperaturskillnaderna de senaste 50,000 åren. Här ser vi hur temperaturen var på väg upp mot dagens nivåer för ca 13,000 år sen då nåt hände som fick temperaturen att sjunka drastiskt igen. Sen steg ändå temperaturen till dagens nivåer några millennier senare. Man ser också att det inte var jämnkallt under istiden utan det svängde rejält. Vissa av temperaturtopparna är två tredjedelar av dagens temperaturer. Det måste ha varit tillräckligt varmt för att man skulle ha kunnat komma till åtminstone Skottland och vissa delar av den norska kusten.
Den sista grafen är från Vostok i Antarktis. Den visar hur temperaturen gestaltat sej de senaste 400,000 åren. På ett sätt anser jag att den inger hopp för den tycks visa att värmeperioderna mellan istiderna (interglacialer) blir starkare för varje gång. Inte så att den vi lever i nu är speciellt varm men den är jämnare än de förra. Kanske våra barnbarns barnbarn slipper se glaciärerna avancera och istäckena breda ut sej. Redan nu är det ett täcke som breder ut sej över världen, men det är snarare dumhetens täcke...
Uppdatering: Den här killen fick sin kommentar raderad på Dagens industri. Är det nån som inte gillar kritik på den tidningen?
Så här ser de senaste femhundra åren ut om man tittar på isen som man borrat ut ur den grönländska iskalotten. En typisk hockeyklubba som böjs av uppåt några år innan våra utsläpp av koldioxid och annat jox kom igång på allvar.
Rätt harmlöst. Det blir lite mer dramatiskt om man kollar i ett lite större historiskt perspektiv:
Då ser man att temperaturutvecklingen de senaste 200 åren varit rätt blygsam jämfört med den höjning som ägde rum mellan åren 800-1250, den period som kallas den medeltida värmeperioden och som IPCC velat avfärda på ett eller annat vis. Nästa graf är ännu lite mer dramatisk. Den visar de senaste 4000 åren:
Där ser man direkt att även den medeltida värmeperioden var ett litet skutt värmemässigt i jämförelse med den sena bronsålderns värmebölja. Här förvandlas nu hockeyklubban de senaste 200 åren till en liten tröskel eller en lyft hand som till hälsning. Man ser också att vi snarare är på väg mot kallare och sämre väder jämfört med de senaste fyra tusen åren av värme. Nästa graf höjer det dramatiska värdet ytterligare:
Nu har vi hela Holocen (alltså den period i jordens historia vi lever i) och över den perioden på 10,000 år ser vi att det endast tre gånger varit lika kallt eller kallare jämfört med vad vi upplever nu. Tendensen är vikande, tyvärr. En ny istid väntar runt hörnet. Den kommer dock inte under vår livstid för det är för varmt ännu för sånt. Men våra barnbarns barnbarn bör nog ta sej i akt. Ska vi öka det dramatiska värdet ytterligare? Varsågod:
Här ser vi förutom de senaste 10,000 åren även övergången till värme och njutning från istidens kyla och skräck. Nästa!
Här har vi iskärnan och hur den bevarat temperaturskillnaderna de senaste 50,000 åren. Här ser vi hur temperaturen var på väg upp mot dagens nivåer för ca 13,000 år sen då nåt hände som fick temperaturen att sjunka drastiskt igen. Sen steg ändå temperaturen till dagens nivåer några millennier senare. Man ser också att det inte var jämnkallt under istiden utan det svängde rejält. Vissa av temperaturtopparna är två tredjedelar av dagens temperaturer. Det måste ha varit tillräckligt varmt för att man skulle ha kunnat komma till åtminstone Skottland och vissa delar av den norska kusten.
Den sista grafen är från Vostok i Antarktis. Den visar hur temperaturen gestaltat sej de senaste 400,000 åren. På ett sätt anser jag att den inger hopp för den tycks visa att värmeperioderna mellan istiderna (interglacialer) blir starkare för varje gång. Inte så att den vi lever i nu är speciellt varm men den är jämnare än de förra. Kanske våra barnbarns barnbarn slipper se glaciärerna avancera och istäckena breda ut sej. Redan nu är det ett täcke som breder ut sej över världen, men det är snarare dumhetens täcke...
Uppdatering: Den här killen fick sin kommentar raderad på Dagens industri. Är det nån som inte gillar kritik på den tidningen?
tisdag 8 december 2009
Läckorna fortsätter komma
Nu borde folk dra öronen åt sej efter den här läckan som direkt pekar ut de rika ländernas hemliga avtal som ska göra att de kan tjäna pengar på klimatbluffen. Det är engelska The Guardian som återger ett danskt dokument som kommit ut precis lagom till klimatkonferensens början. Samtalen har brutit samman och den här bilden ovan torde visa på hur desillusionerade många representanter för utvecklingsländer känner sej nu.
Om inte detta får upp folks ögon för att klimatfrågan enbart handlar om pengar och makt så vet inte jag vad som måste ske. Detta kommer förstås inte att återges i svensk media som nåt negativt. Uppdatering: Ser nu att SVD skriver om detta och den artikeln är inte nådig. Jag får alltså äta upp det jag skrev tidigare. Ytterligare en uppdatering: Lars Bern skriver om att klimatforskningen förlorat sin trovärdighet i och med climategate.
Uppvärmningen är ett önsketänkande - och ett falsarium
Anthony Watts låter väderexperten Willis Eschenbach tala och denne tar upp exemplet med väderstationssystemet i Darwin, Australien, och finner att man manipulerat med dessa data för att få fram en uppvärmningstrend när det i själva verket är en nedkylningstrend i området. Han börjar med att tala om vad CRU (Climate Research Unit), GISS (Goddard Institute for Space Studies) och GHCN (Global Historical Climate Network) är för några organisationer. De är alltså organisationer som startats för att hålla reda på temperaturdata från diverse väderstationer runtom i världen. De samlar data från dessa stationer, kollar och justerar så att allt blir rätt. Justeringar görs för att väderstationer flyttas pga att marken behövs till andra ändamål eller att stationen blivit svårtillgänglig. Då justerar man så att temperaturen inte ska bli för hög eller för låg jämfört med tidigare uppmätningar enligt stationen.
Eschenbach blev intresserad av Wibjörn Karléns fråga till CRU om hur datan från de australiska väderstationerna kunde vara baserade på enbart ett fåtal stationer när det finns över 200 i Australien. När Eschenbach kollade Karléns påstående visade det sej att när samtliga stationer i Australien används, utan justeringar, ser man att temperaturtrenden, dvs klimatet, visar på en nedgång från stationernas startande på 1880-talet fram till idag. Det är enbart de senaste 20 åren som temperaturen återhämtat sej och då enbart till 1920-talets nivå, vilken är klart under 1890-talets nivå:
I IPCCs version av temperaturtrenden för Australien ser det dock annorlunda ut. Man har använt norra Australien som ett riktmärke för hela kontinenten och fått fram detta nätta lilla diagram efter att ha använt justerade data från CRU:
Problemet är att de stationer man använt från norra Australien visar en annan trend när datan är utan CRUs justeringar:
Den visar att norra Australien har blivit kallare sen mätningarna påbörjades för ca 125 år sen. Detta gjorde Eschenbach intresserad. Varför är skillnaderna mellan ojusterad och justerad data så stora? Han plockade ett körsbär, som är så populärt inom journalistvärlden liksom inom vetenskapen, och fann att väderstationen i Darwin, nordvästra Australien, var väldigt intressant. Här hade man fram till 1941 haft en rejäl nedgång i temperaturen enligt data men efter att stationen flyttats blev temperaturen mycket högre. Läs mer om Darwins väderstation här.
Det framkommer nu att Darwin är en perfekt station om man vill kunna visa på en plötslig temperaturökning. De fem mätstationer i Darwinområdet som tillsammans utgör Darwins väderstation har alla flyttats så blir rätt mycket att justera (se bild nedan).
Det verkar som om flytten 1941 till ett uppenbart varmare ställe är som en skänk från ovan för de som vill kunna visa på en drastisk temperaturstegring. Det visar sej nämligen att en av mätstationerna befinner sej 50 mil från Darwin, i ett ökenliknande landskap. Det gjorde den inte från början, vilket visas av diagrammet ovan. Lika konstigt är det att medeltemperaturen sjunker i början av 1990-talet. Det beror förmodligen på att man återigen flyttat på mätstationerna. Det förklarar ändå inte hur det kommer sej att IPCC kan visa på en temperaturstegring för Australien. Det är uppenbart en klimatbluff på gång här och den är stor. Någon konspiration är det inte utan ett bedrägeri, av astronomiska mått.
---
UPPDATERING: Jag har nu läst igenom kommentarerna för artikeln på Anthony Watts' blogg och funnit att informationen kring 1941 är ganska dålig pga att Darwin bombades av japanerna 1942. Då förstördes postkontoret där en av mätstationerna fanns. Mycket av materialet förstördes samtidigt. Flygplatsen, där en annan station fanns och fortfarande finns, blev också illa åtgången under denna bombräd. Det kan vara förklaringen till temperaturhöjningen i början av 1940-talet eftersom man fick flytta stationerna.
----
Man ljuger om datan för att kunna lura i folk att temperaturen stiger när den i själva verket sjunker. Nu är detta enbart ett exempel, ett land, men om man granskar temperaturen världen över kanske vi kommer fram till häpnadsväckande resultat. Hide the decline, det är vad som står i ett av CRU-breven. Och döljer nedgången gör de sannerligen, de glada gossarna som vill lura oss. Frågan är inte längre om koldioxiden påverkar klimatet, utan huruvida klimatsammanställningen är påverkad av charlataner.
Kolla gärna Maggies bloggduell!
Eschenbach blev intresserad av Wibjörn Karléns fråga till CRU om hur datan från de australiska väderstationerna kunde vara baserade på enbart ett fåtal stationer när det finns över 200 i Australien. När Eschenbach kollade Karléns påstående visade det sej att när samtliga stationer i Australien används, utan justeringar, ser man att temperaturtrenden, dvs klimatet, visar på en nedgång från stationernas startande på 1880-talet fram till idag. Det är enbart de senaste 20 åren som temperaturen återhämtat sej och då enbart till 1920-talets nivå, vilken är klart under 1890-talets nivå:
I IPCCs version av temperaturtrenden för Australien ser det dock annorlunda ut. Man har använt norra Australien som ett riktmärke för hela kontinenten och fått fram detta nätta lilla diagram efter att ha använt justerade data från CRU:
Problemet är att de stationer man använt från norra Australien visar en annan trend när datan är utan CRUs justeringar:
Den visar att norra Australien har blivit kallare sen mätningarna påbörjades för ca 125 år sen. Detta gjorde Eschenbach intresserad. Varför är skillnaderna mellan ojusterad och justerad data så stora? Han plockade ett körsbär, som är så populärt inom journalistvärlden liksom inom vetenskapen, och fann att väderstationen i Darwin, nordvästra Australien, var väldigt intressant. Här hade man fram till 1941 haft en rejäl nedgång i temperaturen enligt data men efter att stationen flyttats blev temperaturen mycket högre. Läs mer om Darwins väderstation här.
Det framkommer nu att Darwin är en perfekt station om man vill kunna visa på en plötslig temperaturökning. De fem mätstationer i Darwinområdet som tillsammans utgör Darwins väderstation har alla flyttats så blir rätt mycket att justera (se bild nedan).
Det verkar som om flytten 1941 till ett uppenbart varmare ställe är som en skänk från ovan för de som vill kunna visa på en drastisk temperaturstegring. Det visar sej nämligen att en av mätstationerna befinner sej 50 mil från Darwin, i ett ökenliknande landskap. Det gjorde den inte från början, vilket visas av diagrammet ovan. Lika konstigt är det att medeltemperaturen sjunker i början av 1990-talet. Det beror förmodligen på att man återigen flyttat på mätstationerna. Det förklarar ändå inte hur det kommer sej att IPCC kan visa på en temperaturstegring för Australien. Det är uppenbart en klimatbluff på gång här och den är stor. Någon konspiration är det inte utan ett bedrägeri, av astronomiska mått.
---
UPPDATERING: Jag har nu läst igenom kommentarerna för artikeln på Anthony Watts' blogg och funnit att informationen kring 1941 är ganska dålig pga att Darwin bombades av japanerna 1942. Då förstördes postkontoret där en av mätstationerna fanns. Mycket av materialet förstördes samtidigt. Flygplatsen, där en annan station fanns och fortfarande finns, blev också illa åtgången under denna bombräd. Det kan vara förklaringen till temperaturhöjningen i början av 1940-talet eftersom man fick flytta stationerna.
----
Man ljuger om datan för att kunna lura i folk att temperaturen stiger när den i själva verket sjunker. Nu är detta enbart ett exempel, ett land, men om man granskar temperaturen världen över kanske vi kommer fram till häpnadsväckande resultat. Hide the decline, det är vad som står i ett av CRU-breven. Och döljer nedgången gör de sannerligen, de glada gossarna som vill lura oss. Frågan är inte längre om koldioxiden påverkar klimatet, utan huruvida klimatsammanställningen är påverkad av charlataner.
Kolla gärna Maggies bloggduell!
Nu ligger skivbolagen illa till
Mitt i upphetsningen här hemma över att IFPI anmält en enskild (?) person för olovlig fildelning kommer nu nyheten att skivbolagen själva blir stämda för copyright-intrång. Det visar sej nämligen att Sony och andra skivbolag utnyttjat osålda skivor och låtar för egen vinning, framför allt via kompilationer, utan att betala till artisterna för denna. Detta har hållit på sen 1980-talet och antalet låtar kan uppgå till så många som 300,000 stycken, uppger de artister som nu stämmer skivbolagen. Därför kräver nu dessa artister skivbolagen på en massa pengar. Skivbolagen har erkänt i vissa fall och om det faller väl ut för artisterna kan det uppgå till hela 60 miljarder dollar!
Tiden är nu verkligen ute för skivbolagen. Deras girighet kommer att fälla dem alla.
lördag 5 december 2009
Två sorters prostituerade mötas i Köpenhamn
Det skulle vara kul att se, de som säljer sej för pengar och de som säljer sej för makt. De förra gör det med sex som medel, de senare med politik som medel. Jag vet inte vilka som är värst. Jag vet bara att om de senare lyckas med vad de är där för att göra är vi alla illa ute.
Kom ihåg, att ge politiker makt och pengar är som att ge tonåringar whisky och nycklarna till bilen.
fredag 4 december 2009
Det börjar verka kärlek, banne mej!
Titta på bilden ovan. Den är från Expressens artikel om mötet mellan ett av Miljöpartiets språkrör, Maria Wetterstrand, och en fd meteorolog vid SMHI, Martin Hedberg. Visst ser de lite småkära ut? De har kommit samman i kampen mot det onda i världen, nämligen koldioxiden. Man kan just undra hur mycket koldioxid de utsöndrar medan de språkas vid. Centerpartiets partiledare, Maud Olofsson, var med via telefon. Vilken roll spelar hon i dramat?
De tre verkar inte bry sej speciellt mycket om ClimateGate. De uttrycker förstås sin avsky inför att forskarna vid CRU dabbat sej men de verkar strunta i de komplikationer ClimateGate innebär. Det är det vanliga snacket om konsensus. Jag bryr mej förstås inte speciellt mycket om dom. Låt dom ha sina små koldioxidstunder tillsammans.
Det gore inte bra - nu lämnar Al återbud till Köpenhamn
Ja, jag vet, detta är effektsökeri men det är så här tidningarna gör så varför skulle inte jag göra det också?
Al Gore, klimatgurun framför alla andra i vår del av världen, har nu sagt att han inte kommer till klimatmötet i Köpenhamn. Fler saker händer samtidigt. Bland annat verkar en del av världens utvecklingsländer, framför allt de som är på väg uppåt rent ekonomiskt, vilja se att mötet sköts i sank, åtminstone den delen som går ut på att alla länder måste sänka sina utsläpp av den så "farliga" gasen koldioxid.
Här sitter en och hoppas att dessa länder lyckas med sitt "störande" beteende.
onsdag 2 december 2009
Koldioxid bra för skaldjur
Det visar sej att den koldioxid som haven tar upp och inte utsöndrar igen är väldigt bra för skaldjur av olika slag. Det är inte förvånande för den som vet hur kolbaserade livsformer fungerar men för de forskare som går in i en studie med den förutfattade meningen att koldioxid är farligt verkar det vara en ren surpris. Faktum är att koldioxid är vitalt för att dessa djur ska överleva. De som har akvarium vet detta bättre än många forskare. De som uttalar sej i alarmistiska tongångar bör vara lite försiktiga hädanefter. Eller hur?
Som en kommentator till översta länkens artikel skriver: "Have IQ’s suddenly dropped since I was away?” Kommentaren är en parafras till det Sigourney Weavers rollfigur Ripley säjer i filmen Aliens från 1986.
Kanske allt är scientologernas fel? Eller frimurarnas eller någon annans...?
Klimatskandalen växer - nu även i GP
Göteborgsposten har tagit in en artikel av Torsten Linders, doktor i oceanografi, som menar att FNs klimatpanel, IPCC, behöver konkurrens. Han menar att det är farligt om man skapar konsensus i en så komplicerad fråga som klimatet ju är. Det är viktigare att gå försiktigt fram än att uttala sej så självsäkert som politiker och vissa forskare har gjort.
Det bevisar ju än en gång att klimatfrågan framför allt är en politisk fråga, en prestigefylld fråga dessutom. Linders skriver något väldigt viktigt: "Kravet på konsensus har lett till att osäkerheter sopas under mattan. Det har skapats en bild av att vi vet hur klimatet fungerar och att vi kan förutsäga hur det blir om hundra år. Det är inte sant. Sanningen är att det är extremt svårt att avgöra tillförlitligheten i förutsägelser om framtidens klimat." Detta är mycket sant. Det är viktigare, som jag ser det, att säja att man vet lite än att man anser att man vet allt och struntar i att forska vidare. Att det är kallt ena dagen och varmt nästa är inget tecken på nånting annat än att vädret är som det är.
De avslutande raderna i hans artikel är mycket talande för hur alla inom det politiska spektrumet har gått på klimatbluffen: "
Hur kan det komma sig att hela det politiska spektrumet har ställt sig bakom idén om konsensus i en så oerhört komplicerad fråga? De rörelser som står för en mer radikal omordning av samhället, vänstern och miljörörelsen, finner naturlig näring i alarmerande budskap om hotande kris, men hur är det med den bredare delen av det politiska fältet?
Vändningen manifesteras av den så kallade Sternrapporten. Den skulle kunna sammanfattas med att det blir dyrt, men inte ruinerande, om vi genast tar itu med att hejda klimatförändringen medan det blir extremt kostsamt att inte göra det.
Efter Sternrapporten kan alla, också mitten och borgerligheten, säga att de vill ta itu med klimatfrågan och att lösningen är deras gamla goda idéer för samhällets utformande . Vänstern menar att i en så här livsviktig fråga måste det till statlig styrning och borgerligheten menar att här biter bara marknadslösningar.
Finns det någon som kan påstå sig ha ändrat politisk ståndpunkt på grund av klimatfrågan? Viktigare är alltså inte klimatet. Eller?"
tisdag 1 december 2009
De kallar oss skeptiker
OBS ovanstående bild är ett skämt!
Det grävs fram än mer graverande saker om ClimateGate. Nu kommer det fram att Wibjörn Karlén, professor emeritus i naturgeografi vid Stockholms universitet, omedvetet och mot sin vilja har haft ett finger med i spelet. Han ska ha haft problem med att återskapa de siffror som friserats i de diagram som tagits fram för IPCC, och efter att ha frågat de ansvariga för CRU vid University of East Anglia, Phil Jones och Kevin Trenberth, har han fortfarande haft problem med detta. Det kan ha varit det som gjort att Karlén fått bekräftelse på sitt antagande att AGW är en bluff.
Inte undra på att man blir skeptiskt inställd till IPCC och hela den cirkusen. Förresten, en motsats till skeptisk är godtrogen. Det passar in på AGW-anhängare i gemen, om man vill vara elak och det vill man för är man medlem av nån miljömuppförening som gått på hela klimatbluffen är man godtrogen.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)
Populära inlägg
-
Rennäringen blir lidande av vindkraftsparker , resonerar Östra Kikkesjaures sameby i Piteåområdet och tackar nej till de 5,5 miljoner kr som...
-
Aftonbladet har fått nys om en nyhet som de anser vara värd att spinna vidare på. Det handlar om en hittills okänd formation på havsbottnen...
-
Godis är gott, sägs det. Det beror på vad man menar med godis. Sånt där gjort på köttrester och diverse tillsatser som inte alltid är nor...
-
Det var en ovanligt vacker fullmåne natten mellan 28 och 29 augusti i år. Det ska bli en ännu vackrare fullmåne i slutet av nästa månad. D...
-
Jag har varit väldigt dålig på att upprätthålla denna blogg de senare åren, och det kommer nog att fortsätta. Orsakerna är många, och väldi...
-
Jag har inte skrivit här på bloggen på en hel månad, men det beror på att jag har kraftsamlat inför denna dag, den dagen då rymdsonden New H...
-
Den på kometen 67P strandsatta sonden Philae har vaknat när nu kometen närmar sej solen. Det är tillräckligt för att kunna ladda batteriern...
-
När vi diskuterar demokrati och diktatur är det ofta i motsatsförhållande till det senare, man menar att de är varandras motpoler. Men är de...