lördag 29 mars 2014

Ekonomi + klimat = mycket pengar och makt

En fråga över internet gav inspirationen till detta inlägg. Vad är värst; IPCCs senaste rapport eller ekonomen Richard Tols frisyr? Hans frisyr är definitivt av det sämre slaget. En kombination av den tjeckiska hockeyfrillan från 1980-talet och hippieerans tokiga frisyrer. Ta en titt själva bara:
Richard Tol. Bild från The Guardian. Fotograf: AE.
Men det är inte hans frisyr som detta ska handla om, även om den borde rättas till. Nej, Richard Tol är en holländsk ekonom som arbetar i England, och han har arbetat med IPCCs senaste rapport en längre tid. Nu gör han en helomvändning. Han tar sin hand ifrån sin del av IPCCs rapport och tycker att hela rapporten är för alarmistisk. Han har tydligen hela tiden velat att världen ska se fördelarna med den globala uppvärmningen, att det är en bra sak, men först nu har hans åsikt blivit allmänt känd.

Märk väl att han är ekonom och trots det sitter han i IPCC. Vad har då ekonomer med klimatfrågan att göra? Det är märkligt nog dom som har styrt hela frågan nästan ända från början. Det är förvånansvärt få reella forskare som skrivit de slutliga rapporterna från IPCC.  Istället har vi t ex Nicholas Stern och hans egna rapport för ca 10 år sen då han avfärdade allt som gick emot klimatalarmismen genom att säga att han, en ekonom, visste mer om klimatet och klimatforskningen än världens samlade forskarkår på området.

Därför är det bra att se att det finns dom som inser att hela apparaten bakom klimatfrågan bara är ute efter två saker: pengar och makt. Den vetenskapliga sidan och eventuella lösningar på problemet är inte intressanta. Vad allt handlar om är att skaffa sej makt. När ska alla dessa skådisar och musiker som åker världen runt i miljöns namn, i dyra avgasutsläppande flygplan, inse att de utnyttjas som en sorts miljöhoror? Se där, jag skapade ett nytt begrepp. Miljöhora. Kan det bli nåt för framtida blogginlägg nånstans i samband med såna här frågor? Vi får se. Tills vidare nöjer jag mej med att inse att även hockeyfrillor kan se bra ut när de gör helomvändningar i denna frågan."We are star stuff. We are a way for the cosmos to know itself."

Populära inlägg