torsdag 4 juli 2013

Får man kalla skrattmåsar för svartskallar?

Skrattmås eller svartskalle? Bild från Fågeln.se.
Skrattmåsar är roliga fåglar, både att se på och att höra. De har en brun till brunsvart hätta och är små spensliga måsar som skriker i högan sky när de ser mat som de vill ha. Med utseendet i åtanke borde man rimligtvis kunna få kalla dessa svartskallar, eftersom det ju inte längre verkar vara accepterat att använda ordet om människor. Ordet svartskalle har i vår tid fått en väldigt negativ klang, framför allt pga dess påstådda koppling till främlingsfientlighet och rasism.

I det förra fallet för att alla med svart hår inte går att lita på, enligt denna syn på saker och ting. I det senare fallet därför att man då klumpar ihop alla med svart hår med varandra och dömer ut dom för det.

En blond människa borde kanske kallas linskalle eller beigeskalle för att jämna ut saken. Istället för att tabubelägga och stigmatisera ord tycker jag vi ska ta udden av dom genom att ta dess raka motsats. Jag skulle faktiskt vilja säga att fördomar växer om man sätter pestmärket på ord och företeelser. Så ut med dom bara. Ord ska användas och tas udden av, inte gömmas. De som tar illa vid sej för vissa ord bör själva använda dom. De får kanske en annan inställning till orden och deras betydelse.



"The weak can never forgive. Forgiveness is the attribute of the strong."

Populära inlägg