onsdag 27 juni 2012

I Ancel Keys fotspår


Man fortsätter sitt specifika hat gentemot vissa typer av mat från vissa forskares håll (håll utkik efter andra forskares rön som visar på motsatsen!) och tidningarna leker som alltid papegojor utan att egentligen visa någon som helst vilja att undersöka saken närmare. DN t ex intervjuar någon som inte ätit kött sen 1994. SVD återger bara det som står i studien.

Vad handlar då studien om? Jo, den berör knappt 44,000 kvinnor åren 1991-92 (16 år enligt SVD) som följdes då de åt olika saker. Man säger sej enligt studien kunna påvisa att mer kött orsakar en ökning av hjärtsjukdomar och slaganfall. Det finns många skäl till att hjärtproblemen ökade. Man ska inte satsa allt på en häst, ser ni.

Ett av skälen är att det kan vara en ren slump att de fick hjärtproblem, ett annat är övergången från en diet till en annan vilket kan innebära viss stress för kroppen som vant sej vid ett sätt att äta och nu måste anpassa sej. Ett tredje skäl är genetisk benägenhet för att få hjärtproblem vilket innebär att de skulle få en hjärtattack oavsett om de åt mer kött eller ej. 

Saken är den att det egentligen kvittar vad vi äter, vi äter alldeles för mycket och för sällan. Vad vi än äter så bör vi äta oftare (var tredje timme) och mindre varje gång. Vi bör även äta varierat, lite av varje alltså, och aldrig mellan måltiderna. Sen är vi ju alla individer och det som passar en person är inte säkert att det passar en annan, inte ens inom samma släkt.

Så var försiktiga med vad, hur och vilken mängd ni äter. Det är viktigare än att följa forskare och självutnämnda guruer. Pröva er fram var och en av er till det som passar bäst. Låt inte förståsigpåare styra. Det ni tycker ser genuint gott ut i era ögon är förmodligen gott och nyttigt också. Ser det äckligt ut, vad det än är, ät det inte.

För övrigt är ordet diet ett grekiskt ord, diaita, där man bor, levnadssätt.
"Andra lever för att äta, jag äter för att leva.
Det finns bara ett sätt att banta: Att äta så mycket man vill av allt man inte tycker om.
Maten är ett viktigt element i en balanserad diet."

Populära inlägg