tisdag 15 februari 2011

När faller Iran?

Iran är ett av dessa länder som borde vara mer jämbördigt mellan människor, det borde vara mer demokratiskt. Det finns en tradition av fördragsamhet, av fritt tänkande i detta land. Ändå sitter där ett prästerskap som tog tillfället i akt att ta över makten när ett folkuppror störtade shahen 1979. Folket ville inte ha mullorna. De ville ha frihet och demokrati. Man ville inte ha bronsåldersmoral utan ett modernt tänkande. Det var det man stred för när shahen och hans i sej gammalmodiga syn på styre kördes bort. Folk hade visserligen en viss form av frihet under shahen men inte tillräckligt.

Det fanns en period av mer demokrati i landet, under Mossadeq som hade planer på att köpa loss oljeproduktionen från Storbritannien och USA. Detta kunde ju förstås inte dessa acceptera så de hittade på att Mossadeq hade mer än bara vanliga kopplingar till Sovjet och störtade honom i en kupp organiserad av CIA. Demokratin försvann, shahen stärkte sin makt och hans hemliga polis hade lekstuga, precis som de har nu för det är i stort sett samma gubbar som styr säkerhetspolisen under mullorna som under shahen. Större än så är inte lojaliteten.

Från och till de senaste åren har nu protesterna mot den rådande regimen i Iran vuxit. Stärkta av det som skett i Egypten och Tunisien går de nu på marsch igen. Frågan är då som alltid: när faller regimen i Iran? Ju hårdare en regim är desto kortare tid får den vid makten. Sker det fluktuationer i hårdheten kan kanske en diktatur klara sej så länge som Sovjet (74 år) eller familjen Somozas Nicaragua (75 år) men oftast är det enbart under den generation som skapade diktaturen som den lever kvar. När Marcos i Filippinerna blev skröplig kördes han bort efter ca 20 år. Ceaucescu i Rumänien fick 24 år vid makten mest för att han duperade folket. Men måttet blev rågat där också.

Faller Iran nu tro eller dröjer det ytterligare några år? Vem vet? Kommer censuren klara av att hålla informationen borta från alla människor?

Populära inlägg