söndag 2 januari 2011

Religion har egentligen med makt och girighet att göra

Det har sagts att religion och politik egentligen är samma sak. Visst är det så i högsta grad. Det handlar om samma sak, nämligen makt och girighet. Präster av olika slag har historiskt sett haft stor makt över befolkningen och redan innan pengar började användas blev de rika. De utnyttjar hela tiden folks behov av att tillbe något. I flera sekler har så folk och fä fått lida under maktgalna människor. Till och med nu, i vår tid och i våra moderna länder när vi förstått att vi inte behöver tillbe något, är dessa potentater starka.

Detta skrivs mot bakgrund av den naiva inställning dagens politiker har att de religiösa strömningar som skett i Afghanistan och Irak sen åren 2001 respektive 2003 är ett utslag av att folk nu är befriade från de som förtryckt dom och att de kanske går lite för långt men att de snart kommer att lugna ner sej. Tvärtom, dessa strömningar är orsakade av vad de upplever som Västs ockupation och förnedrande av folket i de här länderna. Det är konstaterat att folk som upplever att de är ockuperade blir stressade och denna stress kan ta sej uttryck i såna här yttringar. De agerar ut vad de själv anser vara en religiös plikt. I själva verket är det alltså en psykotisk reaktion på stress.

Vi lever också under nån form av stress i våra länder. Ekonomin är dålig, servicen är under isen (förmodligen täckt av den snö och is klimathotarna inte trodde skulle komma i såna rikliga mängder) och politikerna avslöjas gång på gång som lögnare. Att politikerna får fortsätta styra förstår jag inte mot bakgrund av allt detta. Vilken är den tysta massan som tillåter tjuvar och bedragare att fortsätta sina respektive värv? Tids nog kommer kanske tyvärr religiositeten att öka här också. Då har vi en perfekt grogrund för ett kommande storkrig á la trettioåriga kriget. Ett sådant krig blir som vanligt utan segrare, om vi inte räknar strikt taktiskt. På alla andra fronter blir det en förlust för oss alla. Och som alltid; politik och religion kommer att användas som svepskäl för det verkliga motiven, makt och girighet.

Populära inlägg