lördag 29 januari 2011

Låt oss hoppas att religionen inte får tag om den arabiska revolutionen

Det går en våg av protester genom de länder i Nordafrika vi generellt brukar kalla arabländer, trots att de etniskt sett inte är araber, endast arabisktalande folk i länder med folk som INTE är araber. Det börjar likna revolution och de som styr bävar nog nu trots allt överlägset tal om utegångsförbud, reformer, regeringsombildningar etc. Framför allt är det Egypten som är i blickfånget. Man plundrar, försöker bränna ner viktiga politiska tillhåll, saker som är beklagliga men som om man förstår mobbtänkandet blir förståeligt eftersom människor i grupp upphör att vara enskilda individer. Muséet i Kairo borde skyddas extra dock eftersom vissa personer kan utnyttja mobbens framfart och stjäla viktiga objekt därifrån. Det är ju trots allt en viktig del av världshistorien som finns samlad där.

Censur fungerar inte i längden eftersom information hittar ut på nåt vis i alla fall. Jag kan förstå om Israel är en rädd liten nation nu men i slutändan behöver de inte oroa sej, det återgår snart till det normala, dvs alla hatar alla och Israel är allas gemensamma favorithatobjekt. Det jag oroar mej mest för är att religiösa figurer ska utnyttja protesterna och göra samma sak som i Iran 1979, dvs skapa stater där religionen är grundlagen. Såna stater har vi haft nog av genom världshistorien och inget gott har kommit ur dom vad vanligt folk anbelangar. Med detta är jag åter inne på min käpphäst, att demokrati är i sin värsta form bättre än någon diktatur. Det är inget fel på en stark ledare, man eller kvinna kvittar, eller en grupp av starka ledare, bara de förstår att när deras politiska tid är ute så är det bara att lämna över makten till andra krafter.

Sånt förstår inte mullorna i Iran, stofilerna i Kina eller många militärdiktaturer världen över. De ser endast möjligheten till makt och varje protest måste slås ner. Nu faller (kanske) en del regimer i Nordafrika och på den arabiska halvön. Det land jag hoppas mest på vad gäller protester just nu är Saudiarabien för det är det mest religionsstyrda landet i världen bland de större nationerna och om det är nåt land som behöver demokrati eller åtminstone demokratisering så är det landet som styrs av familjen Saud.

Skulle de religiösa segra i Egypten går folket där från pest till kolera. Skulle mer demokratiska rörelser segra får vi hoppas att de religiösa inte hinner samla sej inför valet.

Populära inlägg