fredag 7 februari 2014

Vetenskapshörnan: Kunskaperna brister hos populationen rörande uran och dess radioaktivitet

Vad vet vanligt folk egentligen om radioaktivitet och radioaktiva ämnen? Inte mycket, visar det sej. Men ännu värre är att politiker inte vet mer i ämnet, och då är dessa såna personer som BORDE ha satt sej in i hur saker och ting fungerar!

Saken är den att det i vår jord finns ett tungt material, en metall vi kallar uran. Rent densitetsmässigt är det ett av dom tyngsta grundämnena vi känner till. Platina, guld och osmium är tyngre men bär inte omkring lika många tunga atomämnen i sin kärna, vilket gör uran till det grundämne med den tyngsta atomkärnan av dom alla. En så tung kärna kan inte gå för sej i naturen så uran sönderfaller gärna till andra metaller, bly är den första som bildas här. Men uran är tillräckligt stabilt i den form som förekommer oftast i naturen, uran-235, att det tar fem miljarder år innan den till hälften har sönderfallit i nåt annat tillstånd.

Visst, uran är radioaktivt och det metallen sänder ut, alfapartiklar kommande från reaktioner i en atomkärna, är inte att leka med om de träffar rätt, men man kan stoppa dom med handskar eller ett tjockt papper. Huden tränger dessa partiklar inte igenom. Annat är det med betastrålning som bildas av elektronernas framfart. Men det krävs mycket mer av betapartiklar för att vi ska drabbas eftersom det är mycket mindre energi i betastrålning jämfört med alfastrålning. Därför är det mindre farligt att dricka eller äta betapartiklar än alfapartiklar.

Videon nedan visar mer om hur uran fungerar och varför så många har fel om radioaktivitet och atomkraftverk. Framför allt får man den uppfattningen att folk blandar ihop atomkraft och atomvapen. Det senare är raffinerat och specialbehandlat uran som gjorts om till plutonium, ett ämne som inte förekommer naturligt i vår omgivning. Detta förstår inte folk. Faktum är att det krävs att man äter 50 gram uran-235 för att det ska vara farligt för en och då dör man av förgiftning långt innan man dör av alfapartiklarna som metallen avger. Just det, uran är giftigt. Det beror också på dess sammansättning i atomkärnan, men det är en sak man sällan talar högt om. Uran är således farligare för miljön i sin nuvarande form än den radioaktiva.


Så se, lyssna och lär av den här videon. Har du Firefox eller Chrome kan du alltid ladda ner videon till din dator och se på den när du vill. Det skulle gagna kärnkraften att så många förutfattade meningar och misstag kan rättas till. Framför allt kanske folk kan lära sej att en härdsmälta inte kan explodera. En explosion kan orsaka en härdsmälta men inte tvärtom. En härdsmälta däremot kan sprida värme till andra saker som kan explodera, men stänger man bara in härdsmältan är risken för att det ska hända väldigt liten..."Little by little, the old world crumbled, and not once did the king imagine that some of the pieces might fall on him."

Populära inlägg