torsdag 3 oktober 2013

Banker, banker, banker...


Har kanske bankerna spelat ut sin roll som förvaltare av vanliga människors pengar? Jag hörde i skrivande stund i radion (programmet Karlavagnen i P4) alldeles nyss en historia om en man vars fru, som hade en kennel, dog och i bouppteckningen fanns inga pengar kvar för nån på banken hade med stor förmodan försnillat dom (vilket tyvärr inte kan bevisas men jag säger det ändå eftersom all bevisbörda ligger på banken, inte mej!) och sen hävdade de på banken att det fanns skulder som måste betalas, trots att det före hustruns död fanns pengar som täckte alla skulder, inklusive den skuld som dök upp flera månader efter bouppteckningens slutförande.

Visst, det är lätt att sluta upp bakom den enskilda människan mot det stora bankväsendet. Men det är svårt att få rätt mot en bank för de som jobbar på en bank har alla möjligheter att dels förstöra alla eventuella bevis, dels sno åt sej pengarna för egen del så att banken som organisation får den kollektiva skulden i medierna och bland vanligt folk.

Men enskilda bankanställda i all tvivelaktig ära, det är bankerna som helhet jag vill diskutera helt kort, och jag är tveksam till att bankerna verkligen behövs i samma utsträckning som de hittills har funnits för folk. Låt bankerna hålla på med sina företagsaffärer och lämna oss vanliga dödliga i fred. För jag undrar om vi betyder nåt för bankerna. De borde ställa upp mer för oss. Eller så får vi starta en helt ny uppsättning med banker som kan börja om från början för vanligt folk. En sån bank är JAK, men för dom som gillar räntor är denna bank inte aktuell eftersom de inte sysslar med ränta.

Det ska nu sägas att jag bara går på de stora bankerna här, och då specifikt de element inom varje bank som utnyttjar sin position inom respektive organisation för att göra rent ut sagt elaka saker för att berika sej själva på bankens och kundernas bekostnad. Men det verkar göras med vissa personers goda minne och är det nån som klagar har de advokater som skyddar dom.

Vi kanske ska göra mot bankerna vad deras anställda gör mot oss. Men får vi göra det? Får vi verkligen lura dom, skinnflå dom och tvinga dom att gå från hus och hem när de inte kan betala?



"All religion, my friend, is simply evolved out of fraud, fear, greed, imagination, and poetry"

Populära inlägg