onsdag 30 januari 2013

Lite om IPCC-läckorna

Bild av Josh.

Jag erkänner, jag vet inte så mycket om hur IPCC fungerar och vad som driver verksamheten inom detta FN-organ. De vetenskapliga rapporterna som lämnas in verkar dock inte ha mycket med den rapport som skrivs för politiker och andra professionella tyckare. Det är den bild jag får när jag läser Per Welanders inlägg på TCS. Det verkar nästan som om IPCC är skapt för att bara ge en sida av saken. Det viktiga är inte vetenskapen, det viktiga är vilken sida av vetenskapen som presenteras. Det visade ju inte minst skandalen för några år sen då Världsnaturfonden fick med en artikel om glaciärerna i Himalaya som inte stämde överens med verkligheten.

Det finns en del myter och missuppfattningar kopplade till klimatfrågan och de är seglivade. Hur gör vi för att avliva dom? Den vanligaste och mest spridda är den att glaciärerna krymper pga uppvärmningen. Faktum är att lika många glaciärer växer runtom i världen. Några få står still. Hur förklaras detta med AGW-tanken?

En annan myt är den att utsläppen av koldioxid och andra växthusgaser (som egentligen borde kallas termostatgaser) orsakar uppvärmningen. Det har nämligen visat sej att medeltemperaturen världen över i stort sett stått stilla sen 16 år tillbaka och till och med visar tecken på att sjunka. Men det låtsas inte politikerna om."Varje samhälle har de skurkar det förtjänar."

Populära inlägg