måndag 10 januari 2011

Jordliknande planet upptäckt

Svenska Dagbladet berättar om att en planet liknande jorden upptäckts kring en annan stjärna. Det är första gången en stenplanet upptäckts utanför vårt solsystem. Den har fått beteckningen Kepler-10b efter stjärnan Kepler-10 som i sin tur fått sitt namn efter Keplermissionen, ett arbete skapat och lett av NASA för att med ett rymdteleskop hitta olika planeter utanför vårt solsystem. Kepler-10 finns i konstellationen Draken på 560 ljusårs avstånd. Planeten ifråga är något större än vår egen planet och cirklar runt sin stjärna på ett betydligt mindre avstånd än jorden från solen. Man baserar allt detta på observationer gjorda under en period på knappt ett år (maj 2009 till januari 2010) som nu satts samman till detta resultat.

Man mätte den minimala minskning i stjärnans ljusstyrka som planeten orsakar när den färdas framför stjärnan och mätte man upp hur lång tid det tog för planeten att färdas framför solskivan. Detta gav planetens avstånd till stjärnan. Sen kollade man hur mycket stjärnan förlorade i ljusstyrka och det gav hur stor planeten är. Att det är en stenplanet får man fram av hur diffus kanterna på planetens egen skiva är. Dessutom har Keck-observatoriet upptäckt att stjärnan påverkas av något litet som får den att rycka till lite på samma sätt som solsystemets samtliga planeter och andra himlakroppar gör.

Liv är i praktiken omöjligt på den här planeten eftersom det endast tar 0,84 dagar för planeten att cirkla runt stjärnan och hettan följaktligen måste bränna hårt på planetens yta.

Fler planeter lär nog hittas under den här expeditionen.

Populära inlägg