torsdag 16 december 2010

Urbana hetfläckar

Apropå vintern som tycks ha kommit som en överraskning för alla politiker och journalister som gått på AGW-myten.

Maggie har pratat om dom, Skeptikern likaså. Tills nyligen verkar många AGW-troende ha avvisat deras betydelse för temperaturavläsningar världen över. Men nu sker en omsvängning lika abrupt som vissa klimatsvängningar. Det handlar om vad jag från och med nu tänker kalla urbana hetfläckar, alltså områden i eller kring städer där temperaturen stiger, främst pga koncentrationen av biomassa (människor, andra djur, vår verksamhet etc) och material vi använder för att hålla oss varma med.

Anthony Watts har tagit del av material från University of Alabama (UAH) och funnit att deras mätmetoder inte korrigerat för just dessa urbana hetfläckar (Urban Heat Island eller UHI på engelska). Tar man bort materialet från UAH i den graf som ska visa temperaturutvecklingen åren 1981-2007 för norra halvklotet ser det ut så här:
Klicka för större version
Så på sätt och vis påverkar vi människor vår miljö och klimatet men inte på det sätt som klimathotarna tror. Vi gör det med asfalt, trängsel, utsläpp från ventilation, betong och sten. Allt detta koncentreras på nästan samma ställe och just där väljer man att sätta upp sina väderstationer. Lyckat, verkligen lyckat. Det är som att sätta en mätstation i kratern till Kilauea på Hawaii och sen säga att det blivit varmare. Läs mer hos Anthony. Det finns mycket smått och gott att tillgodogöra sej i det här ämnet.

Populära inlägg