onsdag 8 december 2010

FNs generalsekreterare kan titta i månen efter ett heltäckande klimatavtal

Var är Al Gore nu? Det är t o m svalare än normalt i Cancún just nu.
 Ban Ki-moon, FNs nuvarande generalsekreterare, är en sån där klimattok. Han far världen över och försöker få massorna att tro på klimatreligionens budskap om att Gaia är sur på oss för att vi släpper ut så mycket koldioxid i atmosfären. Nu vädjar han till världens politiker att försöka komma överens vid mötet i Cancún (håller det verkligen på fortfarande?). Det är inte vilken vädjan som helst heller utan en klimatvädjan, vad nu det innebär. "Ju längre vi väntar desto mer måste vi betala", säger han och ser ledsen ut som bara hårddrillade politiker och diplomater kan göra. Spela över är de duktiga på. Jag tycker vi fått betala tillräckligt hittills. I Danmark fattas nästan 50 miljarder danska kronor sen man upptäckt ett bedrägeri kring utsläppsrätter. I Italien har ju maffian tagit hand om vindkraftsmarknaden och Spanien blöder pengar bland annat efter att de så kallade gröna jobben gått i stöpet.
Ban Ki-moon, såg han ut så här trumpen efter att ha vädjat om mer pengar till klimatbluffen?

Här i Sverige kan vi nog lita på att vindkraftsindustrins representanter blir rika på alla subventioner och andra ekonomiska fördelar de får, trots att den marknaden även här är en förlustmarknad. Så om Ban Ki-moon vill ha ett heltäckande avtal får han nog titta i månen efter det eller göra FN till en världsomfattande diktatur. Det sistnämnda händer nog aldrig och ett avtal som alla stater kan komma överens om är nog lika omöjligt, förhoppningsvis.

Förresten har världens politiker inte tid med klimatdebatten. De har fullt upp att försöka rensa upp i sina arkiv så dessa inte hamnar på Wikileaks. Vem vet vad som lurar i vassen där gällande klimatdebatten? Min gissning är att det snart kommer fram nåt mindre smickrande om Al Gore, Rajendra Pachauri och andra som satsat sin prestige på den här frågan.

Allt detta samtidigt som Storbritannien för andra året i rad fryser inne.

Populära inlägg