fredag 24 december 2010

En fråga om tro...

Jag har, mej veterligen, aldrig trott på tomten. För mej har den figuren alltid varit en påhittad sådan byggd på Nikolaus, den man som för nästan 1700 år sen levde i staden Myra i Anatolien, nuvarande västra Turkiet, och som gav bort sitt arv till fattiga barnfamiljer och som slog Arius, en annan kyrkoman, på käften vid det stora kyrkomötet i Nicaea år 325.

Jag kan inte heller säga att en tro på någon gud varit aktuell heller. Tvivlet har alltid funnits där och för snart 20 år sen gav jag upp alla försök att tro på nån sådan figur. Det gick inte ihop att ha en sådan gudom som den i bibeln eller den i Vedaskrifterna, framför allt inte Vishnu som i sin avatar Krishna blir en världsförgörare av gigantiska mått.

Min tro på mänskligheten och dess plats i allting är dock orubbad. Vi är alla en produkt av nåt som hela tiden utvecklas. Hur vi ser i framtiden kan vi bara spekulera i men troligen har vi ungefär samma utseende som idag. Kanske blir vi starkare, kanske tvärtom. Smidigare eller inte alls. Nåt blir vi i alla fall. Vad som ersätter oss vet vi inte men kanske en vidareutveckling på släktträdet träder fram och ersätter oss på sikt. Vi vet inte men vi kan spekulera och spekulation är den vetenskapliga motsvarigheten till att tro.

På tal om spekulationer och tro, det gångna året har varit en enda lång julafton för alla som är skeptiskt inställda gentemot de spekulationer som kommit de senaste 20 åren inom klimatforskningen. Där har vi en religion i vardande. Det har jag och många andra sagt förut och kommer att fortsätta säga tills de erkänner att de är med i nån form av sektliknande rörelse.

Jag tror inte jag tänker önska folk en god jul men väl en glad och trevlig jul baserad på solens gradvisa återkomst. En jul kan vara såväl god som glad och trevlig, om man inte är gris förstås...

Populära inlägg