lördag 6 november 2010

Klimatfrågan sopas under mattan

Hämtad från bloggen Livet i Frösunda

Jag är tydligen inte ensam om att tycka att vanligt folk inte är intresserat av klimatdebatten längre. Skandalerna kring Climategate, Himalayagate och andra avslöjanden plus det fantastiska misslyckandet i Köpenhamn december 2009 har effektivt tagit död på folks förtroende för hela frågan. Risken är väl dock att folk tappar förtroende för vetenskap och forskare. Det får absolut inte hända! Det är en sak att folk låter sopa hela frågan under mattan för att det inte längre engagerar dom men man får inte resonera som så att det inte är vetenskapligt underbyggt.

De må ha dabbat sej å det grövsta och betett sej ovetenskapligt, dessa kära forskare, men de sysslar ändock med vetenskapliga studier och de måste få en chans att tänka om eller åtminstone tänka i nyare banor. Som exemplen med Johan Rockström och Pär Holmgren dock visar har alarmismen inom AGW-industrin blivit aktivistisk och man kör på som om vetenskapen är bevisad. Denna aktivism har fångat vissa men inte alla, som första länken i brödtexten ovan visar på. Samtidigt äger verkligt klimatpåverkande händelser rum i Indonesien. Vulkanen Merapi (vars namn betyder eldberget) håller på för fullt och ställer till stora problem på den östra delen av huvudön Java.
Merapi, bilden tagen 2005.
 Vulkanen bygger upp till ett utbrott kraftigare än på många år och verkar kunna hota den största staden i regionen, Yogyakarta. Enligt vulkanologer kan Merapi ibland bli rätt våldsam.

Förresten så krossades myten om att oljebolagen skulle förse kritiker gentemot AGW-hypotesen med pengar nu i kongress- och senatsvalet i USA 2 november. Det skulle då också bl a folkomröstas om att temporärt stoppa den lag som lägger en pålaga på alla utsläpp av koldioxid i Californien. Det mesta av pengarna gick till nejsidan, som vann, och nu avslöjas de små fula tricken som nejsidan använde sej av för att vinna den omröstningen.

Populära inlägg