söndag 26 september 2010

Fina ord att leva efter och för

Det pratas ofta om budorden i bibeln, som faktiskt INTE är de man tror de är, och många, om inte alla, religioner har regler för hur man ska leva. Dessa budord, kommenderingar som de faktiskt kallas i originalskrifterna varav det engelska ordet commandment för budord, är omdebatterade till leda och jag har tröttnat på att läsa om dom hela tiden. För oss med rationalitet och realism på agendan tänkte jag sätta samman ett antal uppskattningsord eller förslag att leva efter och för. Saker som gör att vi känner oss bättre till mods, utan att behöva tänka på att blidka någon imaginär rymdpappa som ska ha skapat allt bara genom att säga saker som varde ljus osv.

Så här lyder mina förslag. De hör ihop med varandra och är egentligen olika sidor av en enda sak: var som människor ska vara eller borde vara.

1. Tänk inte bara på dej själv, tänk på andra också. Egoism leder ingenstans och gagnar inte ens den som är egoist i längden.

2. Hjälp dom som behöver hjälp och var inte rädd att själv be om hjälp. Ge och ta, det är ledorden här.

3. Bruka inte onödigt våld. Vi är till vår natur en ganska våldsam art men det ursprungliga våldet handlar liksom hos många andra djur om försvar, antingen av de sina eller den mat och plats man har. Våldet av idag, det vi kallar krig, är en perverterad version av detta. Så använd istället principen att våld ska undvikas så ofta och mycket som möjligt. Försök att diskutera och använd logik och reson för att lösa en konflikt.

4. Respektera andra människor (och även andra levande varelser) för vad de är och försök varken fördumma, baktala, ignorera eller förändra dom. Se istället dom som en spegelbild av dej själv.

5. Uppskatta dej själv. Du är bra på något och även om du inte tror det så är du betydelsefull för någon. Du är en individ bland många andra individer. Tillsammans bildar vi alla ett kooperativ, en stam bland många stammar. Kollektiv eller nationer är bara skrivbordskonstruktioner som inte hör hemma hos oss människor.

6. Inse samtidigt att du är en liten varelse på en liten fläck till planet cirklande runt en medelstor stjärna i utkanten av en normalstor galax bland triljoner andra galaxer i ett universum som är så stort att inte ens ljuset hunnit ut till dess ändar.

7. Vi har bara ett liv, det tar slut en vacker dag. Vad du gör med ditt liv är din ensak. Det behöver inte ens ha en mening, huvudsaken är att du mår bra inom och med dej själv. Men kom ihåg andra människor på vägen.

Det är mina förslag eller uppskattningsord. De är som synes inte lika många som de den kristna bibeln erbjuder men i mina ögon är de betydligt mer relevanta.

Populära inlägg