söndag 26 september 2010

Ordet pirat betyder den som vågar, den som utför en attack

Svenska Dagbladet i form av en av dess journalister (Sam Sundberg) dödförklarar piratrörelsen. Men har det nånsin funnits nån enhetlig piratrörelse? När Piratbyrån fanns höll jag ofta till där och skrev både det ena och det andra. Det var då ett sorts ansikte utåt för de bland fildelare och integritetsproponenter som ville ha en plattform för sina åsikter. Orden kunde vara hårda när jakten på fildelare var som värst och vi var rätt så många som inte skrädde dessa ord. Sen mer eller mindre dog Piratbyrån, främst för att Piratpartiet tog över dess roll alltmer samt att de involverade drog ut på egna uppdrag, med bl a egna bloggar. Mot slutet var vi väl en fyra-fem stycken som höll i taktpinnen. Nu är Piratbyrån bara ett tomt skal med texten "Stängt för eftertanke" som enda innehåll.

Sanningen är väl att det funnits flera såna här rörelser och de har inte kunnat hålla sams. Därför fick Piratpartiet så få röster i det senaste valet. Ett val som mest handlade om hur de stora partierna skällde på varandra och samtidigt försökte sopa SD under mattan. Fildelning, FRA, IPRED och integritet var liksom inte nåt som föll fördomsfulla och arbetslösa människor på läppen i år. Missnöjet riktades åt ett annat håll.

Men inte har piratrörelsen som sådan dött, tvärtom! Det fildelas mer än nånsin och folk pratar faktiskt om det titt som tätt. Nu när The Pirate Bay ska diskuteras i de legala korridorerna igen blir det nog lite mer ljud i skällan.

För övrigt är ordet pirat ett grekiskt ord som betyder den som vågar, den som tar en risk, den som attackerar. Det är på håll släkt med vårt eget ord fara. Och nog är väl det här samhället som vi känner det i fara.

Populära inlägg