fredag 13 augusti 2010

Strider under Bronsåldern återgivna på nordiska hällristningar

I Frännarp, nordöstra Skåne (Göinge), finns en blottad häll med en hällristning av tvåhjuliga vagnar dragna av hästar och vad som kan tolkas som ormar i procession. Jämförelser med samtida stridsvagnar i den tidens Babylonien, Hettiternas rike och Egypten har gjorts och en tolkning är att det är en poetisk beskrivning av slag som ägde rum där nere. Om så är fallet har vi ett indicium på att folken här uppe rörde på sej mer än vi gör idag. De kan ha deltagit i striderna som legosoldater. Inhyrda soldater har funnits länge och hade man inget bättre för sej så var ju det bättre än att slå ihjäl folk där hemma.

Som jag ser det är dessa hällristningar minnesbilder av vad nån såg i sin ungdom nere i Mellanöstern. De höll alltså redan då på med dumheter i den regionen.

Uppdatering: Efter tips om ett vapen i brons från ungefär den här tiden, en kroksabel, slog jag upp och fann kopplingar till detta. Den hittades 1879 i Österåker, Stockholmstrakten alltså, och sen har fler sablar hittats i Norden. Om det är samma som kommentatorn till mitt ursprungsinlägg menade vet jag inte men det är ytterligare ett indicium på att folk här i Norden åtminstone kan ha varit på plats där nere eller fått gåvor via handel. Beskrivningarna på hällarna är dock för livliga för att ha varit nåt som nått folken här i Norden via handel och hörsägen. Så tolkar i alla fall jag dom.

Populära inlägg