fredag 2 maj 2014

Häftiga regn orsakade ett jordskred - plantera träd för €@%"€"!

Flera hundra, kanske tusentals, har dött sen ett jordskred begravt en hel by i nordöstra Afghanistan. 600 familjer saknas efter skredet. Häftiga regn är orsaken, i ett område där det ska finnas skog på sluttningarna, men av olika orsaker finns ej dessa träd där längre. Jag skulle tro att den främsta orsaken till trädens frånvaro är att människorna huggit ner dom för att ha till ved för matlagning och uppvärmning. Detta eftersom detta är ett fattigt område med låg standard och liten modern utveckling.

Detta är ett perfekt exempel på hur fattigdom bedrar visdom, att man tar till miljöförstörande metoder för att överleva, vilket då innebär att man fortsätter i en ond spiral som blir svår att ta sej ur, speciellt då de blir utnyttjade av krigsherrar, knarkbaroner och religiösa knäppskallar. Lösningen är förvånansvärt simpel: Öka levnadsstandarden genom att modernisera samhället de lever i, gör processen kort med de skadliga element jag nämnde i meningen innan och ser till att politikerna håller vad de lovat.

Men lösningen som är så enkel är tyvärr svår att genomföra, dels för att dessa knasbollar har för stor makt (än så länge!) och de motsätter sej all utveckling av landet. Framför allt är det talibanerna som ogillar all utveckling. Men att träd planteras kan de väl inte motsätta sej? Det leder ju till att deras arbetskraft får fortsätta leva...


"The irony is strong with this one"

Populära inlägg