Julen är en tradition som går tillbaka till det gamla firandet av solens återkomst. Frågan är om inte soldyrkan är den äldsta kontinuerliga religion vi har. Alla senare religioner är skapade som en fernissa över den ursprungliga aspekten med att solen "dör", den vilar i tre dagar och återkommer till livet. Sen lever den sakta upp under flera månader tills den sakta tynar bort igen efter midsommar. Så upprepas cykeln, år efter år.
Det handlar inte helt oväntat om vintersolståndet, som äger rum den 21 december varje år. Det är som mörkast i tre dagars tid innan det vänder från och med 25 december, då solen stiger upp i jungfruns tecken, den konstellation som betecknar början på en fantastisk period då det inte bara blir ljusare, utan i förlängningen även blir varmare. Vi är värmesökare i gemen och vi hatar i samma gemen kyla. Varför våra förfäder sökte sej hit förstår jag egentligen inte. Vi lever ju faktiskt i en istid, så att säga.
Du som tycker att julen har blivit felaktig, känner du igen beskrivningen av julen som den firades för 100 år sen? Har julen fått för många utländska inslag? Tänk då på att nästan allt med julen kommer från utlandet. Jultomten är från Mindre Asien, granen som den ser ut idag är från Tyskland, gröten åt man inte bara vid julen förr utan vid alla större tillställningar, framför allt bröllop. Köttbullar och skinka åt man inte vid julen för flera hundra år sen. Prinskorvar är en modern sak på julbordet. Men det är bra att saker utvecklas. Vi får inte stagnera för då sker ingen utveckling.
Julen är vad vi gör den till. Bilden från Wobworld.se |
Låt julen vara precis vad du vill att den ska vara. Vad den har varit och vad som läggs till gör den bara till ännu mera jul.
"Endast tomten är vaken"