torsdag 4 april 2013

Skillnaden mellan rasism och främlingsfientlighet

Inspirerad av den eminente skribenten Peter Harolds genomgång av den här artikeln började jag skriva en kommentar till Peters inlägg men insåg sen att det borde bli ett ordentligt inlägg på min blogg först. Det kan synas som att jag med detta inlägg sparkar in öppna dörrar men jag tycker folk borde veta skillnaden mellan rasism och främlingsfientlighet.


Rasism är i sin ursprungliga form när man skiljer på folkslag (ordet ras betyder egentligen folk) och katalogiserar och kategoriserar dom efter karaktärsdrag och utseende med ens egna folk överst. Så har nog människor gjort i alla tider. Det blev en norm under 1800-talet då frenologin sågs som en vetenskap och utseendet ansågs vara en viktig faktor för hur människor var skapta och vilken förmåga till utveckling man hade.

Det där att se på andra människor med glasögon av svartaste ondska är egentligen inte rasism utan mer åt främlingsfientlighetshållet. Jag skiljer nämligen på främlingsfientlighet och rasism. Det SD ger uttryck för är varken eller. Det är främlingsmisstänksamhet, möjligtvis osäkerhet inför det okända. Det har vi väl alla med oss på ett eller annat vis, innan vi lär känna andra människor. Skillnaden är att SD gör politik av det, vilket egentligen inte är nödvändigt. Det som är nödvändigt är att vi lär oss av varandra så vi slipper gå på pumpen som vi hela tiden tycks göra i immigrations- och flyktingpolitiken.

Jag ser inga rasister nånstans i svensk politik eller nån annanstans. Många med främlingsmisstänksamhet och en del med latenta xenofobiska (främlingsrädda) åsikter, men ingen rasist som sagt.

Äkta rasism är således mer av typen "jag är bättre än dej för jag har utvecklats längre i min kultur och du kan aldrig bli lika bra". Främlingsfientlighet är när man går till angrepp, antingen verbalt eller fysiskt för att störa de man inte gillar, just för att de är främlingar. Man ser inte individerna i gruppen. Man bör vara tillräckligt öppen för andra människor så att man kan se det positiva i dom.

Vår offentliga immigrationspolitik är i mångt och mycket ett skämt. För de som etablerar sej här är det förstås inget skämt. Det är när det INTE funkar som det är ett skämt. Påfallande ofta fallerar den politiken, tyvärr. Men jag antar att det beror på byråkratin och den latenta xenofobin mer än något annat..."Man förlorar mer tid när man försöker vinna tid"

Populära inlägg