onsdag 19 december 2012

Vetenskapshörnan: Sjöfolkens besegrare blev lönnmördad

Fångade soldater som leds i procession, bild från ett monument som Ramses III lät uppföra efter slaget han med nöd och näppe vann.

Ramses III var den farao som satte stopp för Sjöfolkens framfart i Egypten. Året var 1188 f v t och de så kallade Sjöfolken hade haft stora framgångar där de dragit fram och det var på håret att egyptierna lyckades stoppa dom. En del av dessa besegrade folk fick landområden nordost om Egypten, förmodligen för att de inte skulle kriga mer mot Egypten. Där slog de sej ner bredvid kanaanéerna och assilimilerades så småningom av dessa. Ramses själv firade detta genom jättestora monument över sej själv vilket gjorde att landet blev bankrutt. Det ledde till att han blev lönnmördad och nu har modern teknik kunnat avslöja att han fick halsen avskuren.

Hans många barn och barnbarn kom att i tur och ordning styra ett land i ekonomiskt kaos och denna villervalla blev inte bättre för att varje farao tog sej namnet Ramses, ända till Ramses XII. Det borde vara en läxa för alla som vill fira en seger. Gör inte för stor affär av den, det kan finnas folk som inte gillar en dålig vinnare och firar man för hårt blir baksmällan ännu värre än om man förlorat."Det farligaste ögonblicket kommer med segern."

Populära inlägg