söndag 30 december 2012

Snöröjningen är ett skämt, liksom vädret var året 2012

Överallt där jag har bott eller vistats tillfälligt har snöröjningen varit ett skämt. Antingen plogar man så att trottoarerna inte går att gå på eller så plogar man vid fel tillfällen. Vid fel tillfällen är i rusningstrafiken eller när en snöstorm precis börjat. Men det är inte det värsta utan det är hur man plogar som är det värsta. Man märker hur dålig snöröjningen är när ett töväder drar in. För den "snöhinna" man lägger sej vinn om att låta ligga kvar på marken på vissa gator är oftast för tjock vilket leder till att den smälter vid töväder, men inte tillräckligt. Den bildar nu en ishinna som är svår att ta sej fram över.

Det kvittar om man har bra skor eller ej, den snö som blir liggande omvandlas oundvikligen till is eller ett isliknande tillstånd pga friktion från däck, skor, skidor och annat som pressar samman snön. Det är detta som blir till is när tövädret drar in, för att man inte gör nåt när vädret blir varmare. För när denna hinna blir mjukare borde man ta plogarna och skrapa bort den. Men vad gör man? Jo, man antingen låter den vara eller sandar/saltar!!!

Så ursäkta mej för ett dåligt skämt men jag tycker att den kommunala verksamheten är under isen.

Året 2012 är inget remarkabelt år vädermässigt sett. Det är som alla andra år på våra breddgrader. Regn, snö och för lite sol. Det märkliga med årets väder är att det inte varit märkligt. Det har i stort sett följt den mall de senaste 250 årens observationer slagit fast. Denna mall kallar vi för klimat och det har inte förändrats nämnvärt under detta fjärdedels millennium. Den meteorolog som säger annat bör tänka om.

Hoppas ingen lyssnar på Väder-Pär med mer än ett halvt öra i fortsättningen. Det är hans, och andra med honom, verksamhet som är en av orsakerna till att snöröjningen är så dålig nu för tiden. Att den var dålig förr i tiden berodde på att maskinerna var sämre. Men folk samarbetade mer då vilket räddade dom då.

Nu har jag gnällt färdigt för idag. Hoppas att samarbetet folk emellan blir bättre i fortsättningen. Det är kul att se folk skotta och sopa bort snön, ibland är det kul att göra det själv. Men när kommunen stiger in på scenen blir det påfallande ofta goja."Vår sommar är bara en grönmålad vinter"

Populära inlägg