onsdag 3 oktober 2012

Grattis på födelsedagen, Irak!


Idag den 3 oktober 1932 grundades staten Irak av britterna som ville gottgöra prins Faisal för att han inte fick det rike han velat ha med Damaskus som huvudstad. När man då installerade honom som kung över ett påhittat rike begick man troligen det största organisatoriskt politiska misstaget i historien. För inte ens Israel och Palestina kommer i närheten av denna blunder. Denna blunder skulle på sätt och vis komma att leda fram till just problemet med Israel/Palestina men också leda till att hela regionen skulle utvecklas i negativ riktning.

Länge leve den kortsynta och korttänkta diplomatin, även kallad den hejdundrande, galopperande dumheten. Man kan förstå de stora herrarna i Frankrike, Storbritannien och NF dock, de menade ju bara väl. Men tänkte de nånsin på de vanliga människorna i den här trakten? Tänkte de på motsättningarna inom folkgrupper, inom och mellan religionerna, på de etniska skillnaderna folk emellan? Nej, jag tror inte de gjorde det och även om det säkerligen hördes ett antal varningens ord från en del kritiker så tror jag inte att politikerna lyssnade på dom.

Irak skulle bara förverkligas, kosta vad det kosta ville. Resten av Mellanöstern blev därefter, en enda;


Så, världssamfundet, gör nu er plikt och ställ i ordning (om ni kan) den oreda ni skapat. Det finns ingen ursäkt för att inte göra det. Även om de som ursprungligen var skyldiga till oredan sen länge är döda så har ju problemen bestått därför att oredan kom till en gång i tiden och spätts på av ännu äldre oresonligt inbördes hat. Så blås ut ljusen nu och gör er plikt!"Det är i politiken som i konsten: motsatsen till gott är inte ont utan välment."

Populära inlägg