fredag 9 december 2011

Historieförfalskning på högsta nivå

Det visar sej nu att de som ligger under Magnus Ladulås gravsten (tumba på fackspråk) i Riddarholmskyrkan i Stockholm inte alls har med den gamle kungen att göra. De som ligger där är begravda någon gång mellan 1430 och 1520. Magnus Ladulås dog 1290. Ren historieförfalskning alltså. Förmodligen har Johan III eller nån i hans krets sett till att placera Ladulås tumba på en plats där den nu är för att synas bättre och för att han (Johan) bättre skulle kunna hävda en direkt koppling till denne store konung  istället för på sin ursprungliga plats, en bit längre bort i kyrkan, närmare väggen, som brukligt var under vissa perioder av medeltiden. Hur vet vi att Magnus Ladulås alls blev begravd i Stockholm, trots testamentet? Det får en vidare undersökning av andra gravar i kyrkan utvisa.

Detta sagt av professor Göran Possnert om C14-analysen som gjorts på skeletten i graven:
”Samtliga prover var av mycket god kvalité och alla dateringarna är signifikant yngre än vad som förväntades. Att resultaten skulle vara missvisande kan uteslutas.”

För oss realister är detta inget nytt när det gäller att förfalska svensk historia. Nils Rabenius och Olof Rudbeck var fantastiska på det området när de höll på under 1600- och 1700-talen. Nu visar det sej alltså att de hade en föregångare, som dessutom var mer effektiv eftersom det dröjde 400 år innan fusket avslöjades.

Följ den vidare undersökningen av Magnus Ladulås på den här bloggen.


(En liten fotnot. Rättstavningsprogrammet som är inbyggt i Google Chrome gillade inte ordet Riddarholmskyrkan och föreslog istället Olycksbringande...)

"Historia är ett finare ord för de misstag vi begår 
och med all säkerhet kommer att fortsätta begå"

Populära inlägg