fredag 23 september 2011

Kvinnliga fotografer förr i tiden

Det är på modet att tala om kvinnors betydelse i den här världen. Därför tänkte jag slå ett slag för en yrkeskategori som det sällan talas högt om numera, ens bland feminister, nämligen fotograf. Hört talas om någon av följande personer, Ida Häckner eller Hulda Nyberg? Nu har jag det i alla fall. Den förstnämnda kom från en relativt välbärgad och liberalt sinnad familj (efternamn Andersson) som kunde kosta på sina barn utbildningar och ett av dessa barn, Ida, valde då att bli fotograf. Hon tog sej namnet Häckner efter platsen hon och systrarna växte upp på, Häckenäs i Rogslösa, Östergötland.

De fick svårt att klara ekonomin eftersom alla systrarna var egensinniga individualister som inte ansåg sej behöva nån att leva med. Men naturligtvis när det skrivs om Ida Häckner och hennes systrar gör Åsa Linderborg på Aftonbladet stor affär av deras svårigheter i livet bland alla männen. De behövde förstås till slut varandra och flyttade ihop men jag tror inte det berodde på motstånd från männen utan för att människor behöver varandra för att överleva. Överlevnadsinstinkten är starkare än mycket annat hos oss levande varelser.

Jag skriver inte detta för att förhärliga eller ens lyfta fram kvinnors insatser på bekostnad av männens dito, snarare vill jag peka på vad enskilda individer gör/gjorde oavsett kön eller annan tillhörighet.

Jag vill mena att det förtryck som grasserade gentemot kvinnor från mäns sida före 1921 mestadels berodde på  svaga personer som inte ville se sin position i samhället underminerad. Därför förtryckte man kvinnor och förnekade dom den plats de med rätta skulle ha. Problemet är att när väl kvinnor fick plats nöjde sej vissa inte med detta utan ville ha mer. Det ledde då fram till dagens tokerier med kvinnochauvinism. Något direkt förtryck från oss män förekommer inte längre i den civiliserade världen. Det vågar vi inte för vi är själva förtryckta, av Makten som ställer sej på chauvinisternas sida. Bäst på att förtrycka kvinnor idag är - kvinnor...

Visste ni förresten att när kvinnor fick rösträtt i Sverige 1921 var det inte alla män som hade det? Det dröjde ytterligare två år innan män som inte gjort lumpen ännu också fick rösträtt. Varför görs det inte så stor affär av detta faktum? Det är ju minoriteternas tidevarv. Sätt igång och klaga bara!


"- Är detta en fråga?
- Ja, om detta är ett svar."

Populära inlägg