tisdag 13 september 2011

Diktaturen i Burma - en skamfläck på kartan

Burma är ett land som styrts av diverse diktaturer ända sen landet blev självständigt vid andra världskrigets slut 1945. Den första diktaturen kom 1947 och har sen följts av olika regimer som på ett eller annat sätt förtryckt folk och individer. Den nuvarande regimen har styrt sen 1962, nästan rekord för en förtryckarregim. Andra exempel på långlivade diktaturer är Kina (sen 1949), Nicaragua (Somoza-familjen 1934-1979 och sandinisterna 1979-1990, då lämnade de över makten och sen dess är landet en demokrati), Haiti (för många diktaturer för att det ska vara hälsosamt att nämna dom allihop) och Cuba (1934-1959 under Batista och sen 1959 under bröderna Castro).

Gemensamt för alla dessa länder är att de som styr totalt struntar i människors rättigheter och välbefinnande. De kallar sej ledare men det rätta ordet för dom är tyranner. Vanligt folk är inte medborgare utan livegna hjon. I Burmas fall rör det sej om många folkslag som slåss för att få mer medbestämmande samtidigt som vanligt folk önskar sej mer demokratiska rättigheter. Att frihetskämpen och demokratiförespråkaren Aung San Suu Kyi fick Nobels fredspris 1991, som en av de få på senare år som förtjänat det priset, verkar inte ha berört regimen det minsta.

Kan inte USA eller Kina gå in under förevändningen att det finns massförstörelsevapen i landet? Det finns ju olja och gas i landet. Gå in bara! Diktaturen i Burma är en skamfläck på kartan.


"Svala och mås
anka och gås
måne och hav"

Populära inlägg