söndag 21 augusti 2011

Öken även i folks sinnen

Östra Afrika har drabbats av torka, igen. Det är ett område som varit skådeplatsen för många torkperioder och strider som en följd av dessa kriser genom många tusen år. Då och då återvänder ökenmönstret efter perioder av bättre väder. Just nu är alltså vädret i området fientligt mot all mänsklig verksamhet vilket gör de pågående striderna etter värre då de måste (om de nu verkligen "måste") strida om än mindre resurser.
Detta slåss vissa grupper om medan vanligt folk får lida.

Den värsta öknen är alltså i folks sinnen där nere. Framför allt i de människor som till varje pris måste fortsätta strida om makten i ett område som egentligen inte haft något centralt styre nån enda gång sen kolonialmakterna lämnade 1960. Jag ställer samma fråga här som jag ställer om Mellanöstern: Varför slåss folk om en öken? Vad är det för något som drar alla idioter till såna områden? Att det är ett område som har betydelse för mänsklighetens historia de senaste 100 000 åren är något som konstaterats av vetenskapen på senare år och visst kan man väl acceptera att man bevarat någon form av känsla för området pga detta. Men känslor borde inte få bestämma över sunt förnuft. För 100 000 år sen var det möjligen bättre väder i trakten och det har säkert blivit både sämre och bättre sen dess. Vad har folk gjort när det blivit sämre? Jo, man har flyttat. Idag är det förstås sämre så man borde flytta på sej, vilket ju de med något i huvudet har gjort, till främlingsfientlighetslegionens förtret. Det ligger ju i vår natur att flytta på oss om det föreligger en katastrof.

Öken i Östafrika.
Det vissa kallar klimatförändringar, vilket jag kallar återkommande vädermönster, har alltid påverkat mänskligheten med ibland förödande resultat. Att öknen breder ut sej här, samtidigt som den verkar minska i västra Afrika, får ses som ännu ett led i dessa vädermönster, mönster vi inte kan rå på alls. Samtidigt växer många glaciärer i världen på bekostnad av havsisen i Arktis. Det finns alltså inget klart mönster, såsom klimathotarna vill låta påskina. Det ska påpekas att isen på toppen av Kilimanjaro i Tanzania minskar pga samma torka som nu drabbar Östafrika, i kombination med nedhuggning av skogen vid bergets fot. Dessutom verkar det finnas tecken på att vulkanen haft någon form av utbrott under de senaste åren. Några utsläpp av metan och koldioxid kan inte påverka detta alls. Tror man det tror man säkert på tomten också.
Isen på Kilimanjaros topp.
Räkna med att vädret i Östafrika blir bättre igen. Frågan är om det då finns några människor som kan ta hand om marken.

Populära inlägg