onsdag 22 juni 2011

EHEC-smittan, ett resultat av ekologiskt missbruk?

Den kom som från ingenstans. Den tog 33 människors liv och slog de överlevandes i spillror. En bakterie som fått frodas ohämmat och fått resistens gentemot antibiotika pga vårt stora användande av just antibiotika inom medicinen men även inom jordbruket där man matar boskap med antibiotika på löpande band, medel som sen släppts ut i naturen lika ohämmat vilket gör bakterierna där resistenta. Duktigt jobbat!

EHEC kallar man den här typen av bakterie som drabbat Tyskland, Danmark och Sverige framför allt den senaste tiden. Lagom till att historien dör ut i tidningarna kommer nu en anklagelse mot det så kallade ekologiska jordbruken. Det var nämligen vid ett sådant som smittan hade sitt ursprung. De odlare som är oskyldiga har fått betala ett dyrt pris för den misstänksamhet som rått den senaste tiden. Nu drar vi inte alla över en kam här. Det räcker med att säga att en bondgård låg bakom smittan och den var en sådan som satsat på ekologiskt jordbruk. Saken är den att man gödslade med obearbetad gödsel från kor och annan tamboskap direkt på marken där grödan ifråga växte. Så alla som använt sej av den här metoden bör vara väldigt försiktiga.

Jag är ingen bonde, har ingen i släkten som varit äkta bonde på flera generationer, men jag har aldrig hört talas om att man slänger ut gödsel från boskap direkt på åkrarna. Man ska väl låta det torka så bakterierna som kan vara farliga går ur? Eller har jag missuppfattat något här? Tala gärna om ifall jag tänkt fel här.

Vad värre är, det är väldigt tyst från miljönissarnas håll om det faktum att det var en ekologisk farm som var skurken i dramat. Eller menar de att detta bara var en olycklig slump? Tills vidare kan vi bara säga som så att om det händer igen och en ekologisk farm ligger bakom även detta sjukdomsutbrott bör vi se över den ekologiska processen ordentligt. Är konventionellt jordbruk skurken nästa gång är det läkemedelsindustrins fel helt klart. Deras roll i det hela bör redan nu undersökas för antibiotika mot allt möjligt bör inte vara möjligt, om ni förstår vad jag menar.

Populära inlägg