onsdag 25 maj 2011

DN skriver ovanligt välbalanserad artikel om klimatet


Eller är det om vädret man skriver? Nej, visst nej, det är ju om att rapporteringen om antalet naturkatastrofer har ökat. Det är en faktor man ofta glömmer bort när man pratar om debatten kring vårt väder och klimat. Naturligtvis har man i sann Karin Bojs-anda (det är inte hon som skrivit artikeln men den andas hennes åsikter) skrivit in den lilla brasklappen "ännu" i såväl rubriken som i själva brödtexten. Antalet katastrofer som sker i världen har varken ökat eller minskat, däremot har antalet människor som omkommer i katastrofer minskat. Det som en följd av bättre utbildning i hur man ska skydda sej mot en katastrof samt att man fått mer pengar till att bygga skydd.

Detta "ännu" som jag talade om tidigare visar att man fortfarande tror mer på scenarier och datormodeller än den verkliga världen. Den reella världen är en kaotisk sådan, en som verkligen ger stöd åt de mest vilda tolkningarna av kaosteorin. Den mest kända varianten av kaosteorin är fjärilseffekten som just behandlar vädret. Den föreskriver att långsiktiga prognoser av vädret är i stort sett omöjliga. Det torde följaktligen även gälla klimatet eftersom detta ju följer vädrets variationer. Vår atmosfär och det som påverkar den är alldeles för kaotiskt uppbyggd för att vi med datorer ska kunna göra bra klimatprognoser.

Ändå sitter folk vid MET Office i Storbritannien och använder sin stordator för att göra prognoser för de olika årstiderna, med skrattretande resultat allt som oftast. Här hemma har man också försökt sej på datorprognoserna men även den gamla klassiska metoden att kolla satelliterna. Vi får väl se hur sommaren 2011 blir.

Min konklusion är att när Karin Bojs hålls borta från artiklar om väder och klimat blir dessa mer sansade och faktiskt mer läsbara. Att man inte kommer från hennes sätt att tänka är en sak, hon är fortfarande generalissimo på DN vad gäller klimat, men ändå blir den här artikeln mycket bättre av att hon inte skrivit den.  Notera, jag har inget emot Bojs personligen. Det är hennes åsikter om klimatet jag ogillar. Det andra hon skriver om är bra, oftast.

Populära inlägg