Nationalismen fick en rejäl uppryckning under åren efter franska revolutionen 1789. |
Nationalismen ledde i alla fall fram till att vi blev av med en massa storriken som dels var bundna av gamla nedärvda regler som inte längre gällde, dels var på väg att bli bankrutta samt dels hade alldeles för många olika folkslag som inte längre kunde komma överens. Men sen gjordes nationalismen om till att göra de enskilda småstaterna till nåt än mer felaktigt, nämligen att man hittade på en historia om varje folk utifrån olika historiska händelser. Stora fältslag förr i tiden tolkades som folkens försök att göra sej fria från förtryck. De som vann slagen blev hjältar i de nya nationalstaterna. På så vis blev Skanderbeg i Albanien en symbol för albanernas försök att bli ett fritt folk med eget land på 1400-talet. I själva verket ville han ha ett eget land som han kunde styra över utan att behöva betala skatt till den turkiske sultanen. Han ville ha alla pengarna för sej själv.
Det var nämligen inte en önskan att få vara medborgare i ett fritt land, en egen nation, som drev våra förfäder att göra uppror mot stormakterna. Det var önskan att få vara i fred som drev dom, samt att få behålla lite pengar för egen del. Men historien skrivs av segrarna och den som tolkar historien realistiskt blir åsidosatt och utfryst för i nationalismens namn gäller enbart det som kan förhärliga nationens historia. På så sätt blev den lokale småfursten Wenceslas av Böhmen som levde och verkade på 900-talet som en vasallkung till det Tysk-Romerska riket till en viktig figur för tjeckerna när de ville ha ett eget land i början av 1800-talet. Det skulle dröja till efter 1918 då stormakten Österrike-Ungern föll samman efter Första världskriget.
Överdriven nationalism ser bara löjlig ut. |
Nationalism är i grunden en xenofob institution, dvs den skiljer på folk och folk och gör oss en aning rädda för människor från andra länder. Det marginaliseras av att stoltheten över det egna landet är större än misstänksamheten över andra länder. I vissa länder har dock lojaliteten gentemot den egna nationen blivit väl överdriven. Som handen på hjärtat när den egna nationalsången spelas eller liknande gester. Det är inget fel per se att ha en sån här inställning men det ser minst sagt lite underligt ut när en hel grupp ställer sej upp för att sjunga i samband med tillställningar. Men jag antar att den inställning jag har visavi nationalism beror på att vi i Sverige inte är vana vid sån högtidlighet inom nationalismen.
Jag märker när jag skriver att jag inte riktigt lyckas hitta kärnan i min kritik gentemot nationalismen. Det är svårt att kritisera den utan att samtidigt kritisera lojalitet och känslan för sin hembygd. För det är på dessa grunder nationalismen är uppbyggd. Jag lämnar det därför vid detta och återkommer när jag har trasslat mej ur den väv av tankar detta har gett upphov till.