lördag 20 november 2010

Gustav Vasa och vasaloppet, det hände aldrig

Gustav Vasa kan inte ha åkt sträckan Mora-Sälen på skidor som många idag tror. Han visste nämligen inte vad skidor var. Det har ett nyligen funnet dokument gjort klart för vetenskapen. Att man redan tidigare visste att en uppländsk adelsman inte kan ha skidat sträckan Mora-Sälen säger sej självt. Vad vet en adelsman om skidor, något ingen sådan människa öster och söder om Gästrikland och Dalarna kände till på 1500-talet? Skidor var något enbart specialister, yrkesmänniskor, höll sej med. För en adelsman på flykt undan arga danskar kan inte skidor ha varit nåt alternativ alls. Det fanns nog inte ens tid att lära sej hur man står på dom ens en gång.

Häst och släde var nog hans transportmedel. I sin egen berättelse, skriven av nickedockan Peder Svart, talar Gustav Vasa inte om hur han färdades utan bara att snabbt tog sej till Norge innan han folket från Mora hann ikapp honom. Allt detta finns beskrivet i Peder Svarts krönika, en berättelse vars historicitet starkt bör ifrågasättas. Många av händelserna är tagna direkt från diverse folksagor, andra från myter ur bibeln eller andra religiösa legender. Själva färden mellan Mora och Sälen är dock odiskutabel eftersom den har stöd i andra källor. Inte så mycket själva händelsen utan personerna som var involverade, Lars Jacobsson och Engelbrekt Jonsson. De benämns nämligen som varande duktiga skidkarlar i skattelängder och som sådana förekommer de också i berättelsen om Gustav Vasas färd. Det torde alltså vara rimligt att de skrinnade iväg med förhoppningen att nå Vasa innan han hann in i Norge, En häst och släde kan nämligen inte färdas så snabbt.

Jag antar att det egentligen borde vara till minne av DERAS upphinnande av Vasa vid Sälens by man borde åka Vasaloppet, inte den framtida kungen. Förresten ägde både färden från Mora till Sälen och åter Mora rum i januari 1521. Jag finner ingen anledning till varför då Vasaloppet äger rum första söndagen i mars. Möjligen kan det ha varit nåt speciellt med att Vasa kan ha gjort nåt i Mora den första söndagen i mars 1521. Kan nån kasta mer ljus över detta?

Populära inlägg