fredag 5 februari 2010

Varm januari globalt sett bevisar att människan INTE kan påverka klimatet




Professor Roy Spencer vid University of Alabama in Huntsville (UAH) har genom sina egna undersökningar av de meteorologiska satelliter som vi har i omloppsbana kommit fram till att trots att vi här i Europa och stora delar av Nordamerika och Asien har haft en kallare januari än normalt med mycket snö och rasande tak har planeten globalt sett varit ovanligt varm. Orsaken är El Niño (Barnet på spanska, syftande på Jesus eftersom det är vid julen som detta väderfenomen oftast uppkommer), vilket är ett havsstyrt väderfenomen som påverkar vädret positivt, dvs det blir varmare och behagligare (mestadels). Det är detta vädermönster som tillsammans med sin motsats, La Niña, som till stora delar styr vädret och klimatet från år till år. El Niño förekommer inte varje år utan genereras när de varma strömmarna i Stilla Havet är starka nog, vilket i genomsnitt brukar ske vartannat eller vart tredje år.

Något som El Niño skapar är fukt i atmosfären då den frigör denna från haven. Denna fukt förs sen med vindarna till områden, oftast land, där den dumpas i form av regn eller snö. I våra områden har vindar från Arktis dominerat en längre tid vilket lett till att all fukt som kommer hit faller i form av snö, på senare tid i rätt stora mängder, vilket fått konsekvenser för folk och få.

Det är El Niño som är orsaken till den värme som dragit in över Vancouver i Canada precis lagom inför vinter-OS där. Denna värme är inte ovanlig där eftersom El Niño brukar drabba den nordamerikanska kontinenten hårdast. Denna El Niño är starkare än vanligt men inte så stark som den 1934 eller den 1998, som globalt sett var de varmaste åren de senaste 150 åren man uppmätt. Hur våren och sommaren ska bli får vi se. För mej bevisar detta att människan inte kan påverka klimatet för vädret är alltför nyckfullt och påverkas av för många faktorer för att man ska kunna förklara det med faktoider om koldioxid och andra växthusgaser.

Uppdatering: Spencer skriver nu att värmen i januari mestadels gällde haven. Läs och begrunda hur han kom fram till de resultat han nu presenterar.

Populära inlägg