onsdag 14 januari 2009

Det miljöfarliga miljötänkandet

Ända sen förslaget om att förbjuda vanliga glödlampor kom i somras har diskussionerna varit högljudda och politikerna har fått på skann för detta. Att lågenergilampor sprider miljögifter talas det däremot tyst om från politiskt håll. Det handlar ju om att behålla makten så att det ser ut som om man gör något. Hamstringen av vanliga glödlampor har satt fart. Lågenergilampor är inte vad det utlovas som, nämligen en fullgod ersättare. Dessutom hotas dessa lampor av det svenska förbudet mot användning av kvicksilver.

Hur miljövänlig är egentligen en lågenergilampa? Så här skriver Kemikalieinspektionen om förfarandet med en lågenergilampa som gått sönder:

Rekommendationer när en varm lågenergilampa går sönder

Stäng dörrar till rummet där en varm lampa gått sönder. Ventilera rummet (öppna fönster) och lämna rummet. Den europeiska lampbranschorganisationen (ELC) rekommenderar att man lämnar rummet i 20-30 minuter. Samla senare upp lampresterna till exempel med en bit styvt papper eller kartong och torka golvet och andra ytor i närheten av den trasiga lampan med en (liten) fuktig trasa. Lägg lampresterna i en glasburk med lock. Lägg även trasan i glasburken, förslut burken och märk den, till exempel med texten ”kan innehålla kvicksilver från en lågenergilampa”. Lämna burken till returhantering som är avsedd för miljöfarligt avfall.

Använd inte dammsugare. Det finns en risk för att dammsugaren ytterligare finfördelar och förångar kvicksilverdropparna och sprider dem i luften. Det ökar risken för inandning.

Det här är verkligen bevis för att vi ersätter ett väl fungerande system med ett miljöfarligt i miljöns namn!

Populära inlägg