måndag 3 september 2007

Cecilia Renfors - eller konsten att göra så fel, så fel...

Läser i dagens SVD att en av lagmännen i Hovrätten, Cecilia Renfors, vill att internetoperatörerna ska jaga fildelare. Hon visar därmed inte bara att hon är mediaindustrins (o)medvetna lakej utan också att hon är väldigt okunnig i ämnet hon just lämnat in en rapport om. Det är det som är problemet med Sverige, att ignoranta människor sätts att göra utredningar. Precis som Roy-Egon påpekar är fildelning inget olagligt, tvärtom är det högst legalt. Vad som försiggår på de olika noderna bryr jag mej inte om, bara det gagnar mej och alla andra som fildelar. Mer än hälften av allt jag tankar via The pirate bay, för att ta ett exempel på ställen där man kan hitta länkar, är fritt material som behövs av alla möjliga och omöjliga människor. Det är forskningsmaterial som släppts som Open Source, det är filmsnuttar från vetenskapsredaktioner etc.

Dessutom har Renfors nog missat operatörernas förmåga att läsa av och samla information. Det skulle krävas flera nya stora mastodontservrar och en hiskelig massa terabyte för att få detta till stånd. Det skulle hela övriga Sverige tvingas betala och på så vis kan alla som verkligen begår brott på nätet helt enkelt gömma sin verksamhet i dessa servrar för det kommer att ta ÅR att gå genom allt material. Glöm det där med hypersnabba sökfunktioner, det är det mänskliga ögat som ändå är bäst på att hitta saker som är relevanta.

Tro mej, detta är början till slutet för mediaindustrins makt över politiker och jurister. Det är snart över för deras del. Ett decennium ger jag dom innan det är slut. Det är kanske dags för Sverige att skriva sina egna upphovsrättslagar, lagar som är oberoende av USA medan tid är?

Populära inlägg